Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ultima săptămână de campanie electorală. Totul despre alegerile parlamentare din 9 decembrie

Publicat

Am intrat în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Candidaţii pentru locurile de deputaţi şi senatori din Parlament mai au şase zile la dispoziţie pentru a convinge votanţii că merită să-i reprezinte în forul legislativ. După scrutinul de duminică, 452 de parlamentari vor activa în mandatul 2012-2016: 137 de senatori şi 315 deputaţi. Din Alba, ar urma să ajungă la Bucureşti doi senatori şi cinci deputaţi, locuri vizate de şapte candidaţi ARD şi şase reprezentanţi USL, dar şi de politicieni PP-DD, PRM, UDMR şi PP-MT, în total 33 de candidaţi.

Vă reamintim principalele informaţii privind desfăşurarea campaniei electorale şi alegerilor parlamentare.

La nivelul județului Alba vor fi organizate 439 de secții de votare, în cadrul cărora sunt aşteptaţi să-şi exprime opţiunea 319.609 alegători înscriși pe liste.

Fiecare buletin de vot are un număr total de 8 pagini. În Alba au fost tipărite 704.000 buletine de vot şi recepţionate de către Instituţia Prefectului, fiind depozitate sub pază militară, asigurată de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Pentru Senat, au fost tipărite 211.600 buletine pentru Colegiul nr. 1 şi 140.400 pentru Colegiul nr. 2. Pentru Camera Deputaţilor, s-au tipărit 75.800 buletine pentru Colegiul nr. 1, 71.600 pentru Colegiul nr. 2, 65.800 de buletine pentru Colegiul nr. 3, 68.800 pentru Colegiul nr. 4 şi 70.000 buletine pentru Colegiul nr. 5.

Cetăţenii care vor să îşi exercite dreptul de vot trebuie să ştie că, în cabina de vot, este interzis accesul cu orice tip de aparate, în scopul înregistrării sau preluării de imagini. De precizat şi faptul că, în ziua votului, între orele 7.00-21.00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de m în jurul localului secţiei de votare. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul.

Pentru alegerile din 9 decembrie au fost organizate 18.749 secţii de votare, dintre care 18.454 în ţară şi 295 în străinătate

Pe 9 decembrie îşi pot exercita votul toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, potrivit prevederilor legale.

Citiţi mai multe detalii despre modul de votare, dar şi despre sancţiunile pentru votul ilegal, aici.

Procesele verbale care conţin rezultatul alegerilor vor fi predate la Instituţia Prefectului – Judeţul Alba în 10 decembrie, începând cu ora 24.00.

Potrivit Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în prima etapă intră direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi, în colegiile lor. Cea de-a doua etapă prevede că fiecare partid are dreptul la un număr de locuri direct proporţional cu voturile obţinute.
Dacă un partid ia peste 50% în toate colegiile dintr-un judeţ sau în mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare şi unor candidaţi ai altor partide.

Totodată, partidele politice trebuie să obţină un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de deputat sau senator.
De asemenea, în lege este prevăzut şi un prag alternativ – prin îndeplinirea cumulativă a condiţiei obţinerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi a 3 colegii uninominale pentru Senat, în care candidaţii partidelor politice, alianţelor politice sau electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se situează pe primul loc, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate, chiar dacă acestea nu au îndeplinit condiţiile legate de prag.
Pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu au îndeplinit condiţiile anterioare şi care au dreptul conform legii la reprezentare în Camera Deputaţilor se stabileşte un coeficient electoral la nivel naţional reprezentând numărul mediu de voturi valabil exprimate necesare pentru alegerea unui deputat, pentru a determina acele organizaţii ale minorităţilor naţionale care pot avea reprezentanţi în acest for.

Candidaţilor independenţi li se atribuie câte un mandat, dacă au obţinut majoritatea voturilor în colegiul uninominal în care au candidat.
Atribuirea mandatelor de deputat şi de senator se face în două etape la nivelul colegiilor uninominale şi la nivelul fiecărei circumscripţii electorale. În prima etapă, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

În cea de a doua etapă, de alocare pe colegii şi atribuire de mandate competitorilor electorali care au întrunit pragul electoral, biroul electoral de circumscripţie va întocmi, separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, o listă ordonată cu toţi candidaţii cărora nu li s-au atribuit mandate în prima etapă, dispuşi în ordinea descrescătoare a raporturilor dintre voturile valabil exprimate obţinute în colegiile uninominale în care au candidat şi coeficientul electoral al circumscripţiei electorale respective, calculate până la a opta zecimală inclusiv.

Obligaţiile primăriilor

Organizarea oricăror adunări publice trebuie să respecte prevederile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, în Campania electorală. De asemenea, în baza Deciziei 36D/25 octombrie 2012 a Biroului Electoral Central, la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012, nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorii să voteze.

Secţiile de votare trebuie amenajate şi dotate de către primari, împreună cu prefectul. Accesul la secţiile de votare trebuie asigurat tuturor cetăţenilor cu drept de vot, astfel că este recomandabilă amenajarea unor rampe speciale de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. Totodată, spaţiul pus la dispoziţie pentru secţiile de votare trebuie să fie suficient de mare, astfel încât circulaţia şi fluxul alegătorilor spre cabinele de vot şi urnă să se desfăşoare uşor, iar preşedintele şi membrii biroului să supravegheze cât mai bine procesul votării. De asemenea, în interiorul secţiei de votare, ar trebui să fie bine identificat spaţiul pus la dispoziţia persoanelor acreditate, astfel încât să nu se suprapună cu cel destinat alegătorilor şi să nu stânjenească accesul acestora.

Cu privire la afişajul electoral, Biroul Electoral Central a stabilit că primarii au obligaţia de a aduce la îndeplinire dispoziţiile birourilor electorale privind îndepărtarea materialelor de propagandă electorală amplasate ilegal pe domeniul public, în cel mult 48 de ore de la data comunicării acestora. Îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare se solicită de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi se aduce la îndeplinire de persoanele desemnate de primari în cel mult 2 ore de la comunicarea acestei solicitări.

Integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal este asigurată de către poliţia locală, iar, acolo unde această structură nu a fost constituită, de către organele de ordine publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Listele electorale permanente se pun la dispoziţia alegătorilor spre consultare. Alegătorii au dreptul să verifice înscrierea în listele electorale, iar întâmpinările împotriva omisiunilor, a înscrierilor greşite şi a oricăror erori în liste se fac la primarul localităţii, care este obligat, în cel mult 3 zile de la înregistrare, să se pronunţe, prin dispoziţie. Contestaţiile împotriva dispoziţiilor date se depun în termen de 5 zile de la comunicare şi se soluţionează, în cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază alegătorul. Primarul este obligat să comunice judecătoriei şi Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.

În perioada 3-6 decembrie, are loc instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. Detalii, aici.

Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale.

În categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.

Alianţa pentru o Românie Curată a pus la punct o aplicaţie care permite cititorilor să verifice integritatea candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, după mai multe criterii.

Aplicaţia permite identificarea colegiului în care vei vota pe 9 decembrie şi, bineînţeles, candidaţii din colegiul respectiv. Criteriile avute în vedere de ARC sunt colaborarea cu fosta Securitate, funcțiile deținute în aparatul comunist, funcțiile politice și administrative deținute după 1989, traseismul, migrația de la un partid la altul, nepotismul, gradul de rudenie al candidatului cu alți politicieni din același partid, averea candidaților, afacerile și contractele cu statul, datoriile firmelor candidaților către stat, conflictele de interese și incompatibilitate, condamnări și arestări, calitatea de sponsori ai partidelor politice, atitudini rasiste și discriminatoare. Detalii, aici.

Structurile MAI vor prelua paza secţiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00. Jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică, precum şi protectia participanţilor la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de legalitate. Poliţia locală va asigura integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal. Poliţia Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de catre persoanele încarcerate, aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie.

Ministerul Administraţiei şi Internelor desfaşoară, în această perioadă, campania de prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”. De asemenea, aici puteţi vedea regulile de desfăşurare a campaniei electorale la radio şi TV.
Lista completă a candidaţilor la parlamentare din judeţul Alba:

SENAT

Colegiul nr. 1 Alba Iulia – Teiuş – Cugir – Zlatna – Apuseni

1. Ștefan Cornel Bardan – Alianța România Dreaptă (ARD)

2. Marton Lorand Kopenetz – UDMR

3. Emese Iobbagy – Partidul Popular Maghiar din Transilvania

4. Horațiu Mugur Bibolar – PP-DD

5. Teodor Atanasiu – USL

6. Emil Crișan – PRM

 

Colegiul nr. 2 Sebeș – Blaj – Aiud – Ocna Mureș

7. Alexandru Pereș – Alianța România Dreaptă (ARD)

8. Janos Palosy- UDMR

9. Antal Laszlo Bosze – Partidul Popular Maghiar din Transilvania

10. Dorin Iustin Pocol – PP-DD

11. Nicolae Dobra – USL

 

CAMERA DEPUTAŢILOR

Colegiul nr. 1 Alba Iulia

12. Dorin Gheorghe Nistor – Alianța România Dreaptă (ARD)

13. Toth Csaba Coloman – UDMR

14. Dorin Pavel Șerdean – PP-DD

15. Călin Potor – USL

16. Bogdan Nicolae Huja – PRM

 

Colegiul nr. 2 Sebeș – Blaj

17. Clement Negruț – Alianța România Dreaptă (ARD)

18. Daniel Szabo – UDMR

19. Radu Roncea – PP-DD

20. Ovidiu Viorel Jidveian – USL

 

Colegiul nr. 3 Cugir – Zlatna

21. Ioan Fulea – Alianța România Dreaptă (ARD)

22. Krisztian Kovats – UDMR

23. Sorin Vasile – PP-DD

24. Dan Coriolan Simedru – USL

 

Colegiul nr. 4  Aiud – Ocna Mureș

25. Ioan Sorin Bumb – Alianța România Dreaptă (ARD)

26. Levente Gheorghe Kerekes – UDMR

27. George Cornel Comșa – PP-DD

28. Radu Eugeniu Coclici – USL

 

Colegiul nr. 5 Munții Apuseni – Teiuş

29. Corneliu Olar- Alianța România Dreaptă (ARD)

30. Atilla Szucs – UDMR

31. Melinda Kiraly – Partidul Popular Maghiar din Transilvania

32. Ion Marincaș – PP-DD

33. Ioan Dîrzu – USL

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement