Actualitate
Un asteroid lung de doi kilometri va trece, de Crăciun, în apropierea Terrei. Ce spun specialiştii astronomi
Un asteroid de mari dimensiuni va trece în apropierea Pământului, în 24 decembrie. Dacă unii specialişti avertizează că planeta ar putea fi sub ameninţarea cutremurelor, mai ales că momentul coincide cu Luna Plină, alţii ne asigură că obiectul spaţial uriaş va traversa la o distanţă de 28 de ori mai mare faţă de cea între Terra şi Lună.
Cert este că asteroidul a fost identificat. Numit 2003 SD220, a fost descoperit în 2003, are un diametru de doi kilometri, este format din rocă solidă şi trece la aproximativ 10 milioane de kilometri de planeta noastră, tocmai în preajma Crăciunului.
Citeşte şi EVENIMENTELE astronomice ale anului 2016: Eclipse de Soare şi Lună, curenţi de meteori şi conjuncţii planetare
În aceeaşi perioadă, mai precis pe 25 decembrie, se produce un eveniment astronomic rar. Luna plină va fi vizibilă pe cer de Crăciun, marcând astfel un moment inedit, care nu s-a mai produs în ultimele patru decenii.
Supranumită şi „Luna rece” sau „Luna nopţilor lungi”, va atinge punctul de maximă vizibilitate în jurul orei 13.11 (ora României, n.r.).
Ultima Lună plină care a fost vizibilă de Crăciun s-a produs în 1977, iar următoarea astronomică de acest fel va avea loc abia în 2034.
Vezi şi DECEMBRIE, ultima lună din an. Semnificaţii, mituri şi sărbători la sfârşitul anului 2015. Solstiţiul de iarnă, pe 22 decembrie
Despre asteroid, astronomii spun că nu se află pe lista obiectelor periculoase pentru Terra, acesta fiind mult mai de parte de Pământ decât, de exemplu, cometa care la 31 octombrie, de Halloween, a ajuns la aproximativ 500.000 km de planeta noastră.
Următorul eveniment de acest fel este aşteptat în 2029. Atunci asteroidul Apophis va ajunge la aproximativ 30.000 de kilometri de Terra, o distanță de zece ori mai mică decât cea dintre Pământ și Lună.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News