Connect with us
Advertisement

Economie

Valoarea tichetelor de masă va crește de două ori în următoarele șase luni. Prima majorare este din 1 august

Publicat

Valoarea tichetelor de masă va fi majorată de două ori în următoarele 6 luni. Prima majorare va fi de la 1 august 2023, iar cea de-a doua la începutul anului 2024.

De la 1 august 2023 un tichet de masă va avea valoarea de 35 de lei ceea ce înseamnă că pentru 22 de zile lucrate angajații vor primi 770 de lei

De la 1 ianuarie 2024 şi până în septembrie 2024 valoarea nominală a unui tichet de masă va fi de cel mult 40 lei, conform proiectului de OUG pentru modificarea Legii nr. 165/2018. Astfel, din ianuarie 2024, valoarea tichetelor obținute de angajați, pentru 22 de zile lucrate va fi de 880 lei.

Proiectul prin care va fi modificată valoarea tichetelor de masă de la 1 august, la 35 de lei, și apoi din 1 ianuarie, la 40 de lei,  a fost publicat joi în dezbatere la Ministerul Muncii. Majorarea valorii tichetelor de masă a fost decisă în urma discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

În prezent, valoarea unui tichet de masă e de cel mult 30 de lei.

Motivele care au determinat Guvernul să crească valoarea tichetelor de masă

Majorarea este motivată de faptul că ”în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă,

Un alt motiv anunțat de Guvern  este liberalizarea preţurilor la energie care a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei,

Creștere valoare tichete de masă: Ce prevede proiectul care modifică OUG

Art. I: Articolul 14 din Legea nr 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.599 din 13 iulie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

“ Art.14 – (1) Începând cu data de 1 august 2023 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 35 lei.

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.

Art. II

(1) Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1045/2018, cu modificările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală prevăzută la art.14 alin.(2) din Legea nr.165/2018 se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august
2024 și septembrie 2024.

(2) Începând cu data de 1 august 2023, se abrogă Ordinul comun al Ministerului Finanțelor si Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nr.1263/654/2023 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023.

DOCUMENT AICI: Ordonanța prin care crește valoarea tichetelor de masă de la 1 august 2023

Cine poate beneficia de tichete de masă și cum se impozitează

Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate dintr-o lună și sunt acordate angajatului în funcție de numărul de zile lucrate din luna precedentă – fie pe cardul de tichete de masă, fie prin tichete fizice, printate.

Angajații care au două joburi, pot primi tichete de masă doar de la angajatorul unde are funcția de bază.

Tichetele de masă se acordă pentru fiecare zi lucrată, adică din numărul de zile lucrătoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihnă, zilele libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare, sau absentează.

De exemplu dacă în lună sunt 22 de zile lucrătoare, iar angajatul a avut 3 zile de concediu medical și 7 zile de concediu de odihnă, înseamnă că i se vor cuveni : 22-3-7 = 12 tichete.

Tichetele de masă se impozitează. Conform Legii 227/2015 privind codul fiscal, tichetele de masă se vor impozita conform salariului. Cota de impozit pe salarii este de 10% și se aplică conform algoritmului prevăzut de Codul Fiscal, art. 78, alin.(2), lit. a). Tichetelor de masă nu li se aplică contribuții sociale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vaile

    sâmbătă, 22.07.2023 at 12:48

    fie pe cardul de tichete de masă, fie prin tichete fizice, printate.(eu stiam ca din februarie tichetele de masa se dau doar pe card s-a dat si lege in acest sens)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement