Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO AUTOSTRADA Sebeș – Sibiu: Vezi vreo diferență după 9 luni? Chinurile (re)facerii pe tronsonul rupt dintre Cunţa şi Sălişte

Publicat

combine_images Au trecut aproximativ nouă luni de la demolarea tronsonului de 200 de metri de autostradă între Cunța (județul Alba) și Săliște (județul Sibiu), respectiv patru luni de când CNADNR a început lucrările. În acest timp, au fost precizări, estimări și opinii legate de soluțiile tehnice necesare pentru a fi redeschisă circulația în siguranță, dar și despre termenul real de finalizare a lucrărilor.

Circulaţia între nodul rutier Sălişte și cel de la Cunța, pe lotul 3 al Autostrăzii Orăştie Sibiu a fost închisă în 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurare. Se descoperiseră fisuri în carosabil, încă după prima săptămână de când fusese deschisă. Apoi au autorităţile au găsit apă la zece metri sub drumul fisurat, iar remedierea problemelor a necesitat demolarea completă a căilor de circulație. Asta se întâmpla în toamna anului trecut. Acum, după şapte luni, lucrurile arată cam la fel.

Lucrările de refacere aferente lotului 3, pe o porțiune de 200 de metri, au început în luna aprilie 2016, fiind realizate de CNADNR. Valoarea lucrării este estimată la 3,7 milioane lei şi este acoperită din garanţia de bună execuţie a constructorului. În 28 aprilie, CNADNR a executat garanţia de bună execuţie constituită de Salini Impregilo SpA, în valoare de 60,5 milioane lei.

În iulie, lucrările au fost din nou oprite. Ministerul Finanţelor Publice a avertizat că este ilegală utilizarea de către CNADNR a sumelor din garanţia de bună execuţie a drumului. Cu o zi înainte de începerea lucrărilor (21 aprilie(, CNADNR a încheiat patru contracte, în valoare de un milion de euro, fără licitaţie. A fost preferată modalitatea „Negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”. Motivul invocat a fost o „situaţie de extremă urgenţă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Banii au fost încasaţi de firmele Elis Pavaje, 570.000 de euro, Novatex, 321.000 de euro, Trameco, 95.000 de euro, şi Hidroconstrucţia, 630 de euro. Apoi, CNADNR a cerut Guvernului luna trecută să-i modifice legea de funcţionare, astfel încât să poată folosi banii din garanţia de bună execuţie. AICI, detalii.

Până când autoritățile se vor pune de acord, realitatea „din teren” se poate vedea cu ochiul liber.

Cum arăta tronsonul demolat, în noiembrie 2015

YouTube video

Cum arată tronsonul demolat, în august 2016:

YouTube video

Despre problemele de reconstrucție a autostrăzii între Cunța și Săliște au fost exprimate mai multe opinii.

Mihai Alexandru Crăciun, fondator al forumului Construim România a afirmat recent că redeschiderea circulației publice pe lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu în condiții de siguranță nu este posibilă în acest an. Potrivit acestuia, redeschiderea autostrăzii este tehnic imposibilă în mai puțin de doi ani.

Vezi VIDEO: AUTOSTRADA Orăștie-Sibiu. Tronsonul demolat, între Cunţa şi Sălişte, va fi deschis cel mai devreme peste doi ani

Apoi Cătălin Drulă, consilierul premierului pe probleme de infrastructură, a precizat că finalizarea tuturor lucrărilor pe tronsonul dintre Cunţa şi Sălişte din Autostrada Orăştie-Sibiu s-ar întinde până în 2018, însă circulaţia ar putea fi reluată din această toamnă. Potrivit acestuia, este nevoie de o expertiză tehnică pentru a evidenţia exact de ce este nevoie și de un proiect corespunzător. Între timp, segmentul de drum naţional paralel cu tronsonul de autostradă închis a făcut 44 de victime, într-un an.

Citește și AUTOSTRADA Orăştie-Sibiu: Circulaţia poate fi redeschisă din toamnă între Cunţa şi Sălişte, dar lucrările vor fi finalizate în totalitate abia în 2018

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement