Blaj
Vizita Papei la Blaj: Cum trebuie să se îmbrace pelerinii care vin pe Câmpia Libertății. Accesul, cu 4 ore înainte
Zecile de mii de pelerini care vor veni pe 2 iunie la Blaj pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif vor avea acces pe Câmpia Libertăţii, pentru evitarea aglomeraţiei, încă de la ora 06:00 dimineața, adică cu câteva ore înainte de începerea Liturghiei şi a ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri.
„Accesul va fi permis în data de 2 iunie 2019 în intervalul orar 6,00-10,00. Pentru evitarea aglomeraţiei se recomandă sosirea din timp a pelerinilor. Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal şi a actului de identitate, în urma unui control de securitate”, se menţionează pe site-ul lansat special de Biserica Greco-Catolică pentru vizita Papei Francisc la Blaj.
Pelerinii trebuie să ştie că este interzis accesul cu animale de companie. Totodată, ei trebuie să fie îmbrăcaţi „într-o ţinută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului”, cum ar fi purtarea unei vestimentaţii care „să acopere umerii şi genunchii”.
Citește și Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria
Pot avea asupra lor un rucsac mic, apă în recipient de plastic şi un sandwich, umbrelă şi scaun pliabil. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.
Duminică, 2 iunie, după ora 10,30, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Acesta va ajunge la Blaj cu elicopterul, din direcţia Sibiu.
Papa va prezenta omilia celebrării euharistice şi va recita antifonul marian pascal „Regina Coeli” („Bucură-te, Regina Cerului”). După prânz, Suveranul Pontif se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj.
OFICIAL: Papa Francisc vine la BLAJ, în 2 iunie. Primarul Gheorghe Valentin Rotar: Ceea ce am așteptat s-a împlinit!
Pentru organizarea vizitei Papei la Blaj, autorităţile au solicitat guvernului să aloce, din fondul de rezervă bugetară, peste 4,6 milioane de lei, după modelul sprijinului dat de către Ungaria pentru primirea Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Instituţiei Prefectului Alba, administraţia din Blaj a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 de lei, bani ce ar urma să fie utilizaţi pentru organizarea vizitei Suveranului Pontif.
Vezi și: Vizita Papei Francisc la Blaj: Mai mulți pelerini, pe Câmpia Libertății. Capelă, construită în comunitatea de rromi
„Principalele lucrări vizate sunt reparaţii capitale şi curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Naţional ‘Inochentie Micu Clain’- imobil construit în perioada 1925-1929 şi cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului Gloria de pe Câmpia Libertăţii, lucrări de amenajare şi dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, faţă de Bucureşti şi Iaşi, „Blajul – deşi are capacitatea administrativă şi organizatorică de a gestiona un astfel de moment – are nevoie şi de un suport financiar suplimentar necesar” pentru a organiza vizita la cel mai înalt nivel.
„În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanţial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Şumuleu şi consideră că, la rândul său, Guvernul României poate face un gest similar de sprijin faţă de Blaj”, se arată în comunicat.
Vezi și: Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii
Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi-a exprimat speranţa că „Guvernul României va înţelege importanţa evenimentului de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 – când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deşi oraşul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la 1848 – de această dată va acorda importanţa cuvenită atât localităţii, Câmpiei Libertăţii, Şcolilor Blajului, cât şi Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 şi pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019”.
Sursă: AGERPRES
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News