Connect with us
Advertisement

Eveniment

Alba Iulia se pregătește de noul sezon turistic. Program și tarife de acces la cele mai importante obiective din oraș

c

Publicat

Orașul Marii Uniri adăpostește nenumărate monumente care ne reamintesc de istoria și cultura României. Oricine ajunge la Alba Iulia trebuie neapărat să aibă în itinerar vizite la cele două catedrale, Muzeul Național al Unirii, o plimbare prin Porțile Cetății, în mijlocul naturii la Parcul Dendrologic și nu în ultimul rând un tur al Șanțurilor Cetății.

Pentru că sezonul turistic este pe cale să înceapă, vă prezentăm programele și tarifele de acces la cele mai importante atracții din Alba Iulia.

Poarta-III

Traseul turistic „Porțile Cetății“

VEZI: PORȚILE CETĂȚII Bastionare Alba Carolina: Când au fost construite, ce reprezintă și cât s-a investit în restaurare

Au trecut peste 300 de ani de când a început construcția celei mai mari cetăţi din Estul Europei și sunt aproape şapte ani de când i-a fost redată frumusețea. Astăzi, albaiulienii și turiștii se bucură de zeci de monumente care fac dovada că la Alba Iulia s-a scris istorie nu doar la 1 Decembrie 1918, ci și acum sute, chiar mii de ani. Poate cele mai importante elemente ale Cetății sunt cele şapte porți.

Străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus, străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, al Muzeului Național al Unirii, al Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care puteți afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.

Principia a fost cercetată și pusă în valoare doar în parte, întrucât o bună parte a ansamblului se află sub strada din apropiere și sub Universitatea „1 Decembrie 1918”.

Muzeul, deschis publicului din 2015, este și locul în care au loc tot mai multe evenimente și expoziții temporare.

Urmele Principiei figurează, alături de alte obiective romane cercetate și valorificate în Cetatea Alba Carolina, pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.

Programul de vizitare Muzeul Principia: marți – duminică, orele 9.00 – 18.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adult; 5 lei pentru copii. Plata se face numai în numerar (lei).

Muzeul Naţional al Unirii

VEZI: Povestea clădirii „Babilon”, astăzi Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. În urmă cu peste 160 de ani, loc de cazare pentru ofiţerii habsburgici

Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”, faţă în faţă cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968. Sala Unirii se află în incita fostei Case a Armatei, ridicată între anii 1898 şi 1900, şi reprezintă încăperea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unireaTransilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România.

Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa deţine în jur de 70.000 de volume. Muzeul editează anual publicaţia „Apvlvm. Acta Musei Apulensis”, iar din 1994 a început publicarea seriei de specialitate „Bibliotecha Musei Apulensis”.

Programul de vizitare – Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: în perioada martie – decembrie, de marți până duminică, orele 10.00 -19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi; 2,5 lei pentru elevi; 5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în numerar (lei).

sala unirii

Sala Unirii

VEZI: SALA UNIRII din Alba Iulia, monument-simbol. Locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu ŢARA

Sala Unirii din Alba Iulia, monument istoric, este cunoscută drept clădirea-simbol a evenimentului din 1 Decembrie 1918. A găzuit Marea Adunare Naţională, fiind locul unde s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România. Aflată în inima Cetăţii Alba Carolina, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş. Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900, este locul în care în anul 1918 s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, având valoarea unui simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.

În acest moment se află în renovare.

MUSEIKON

Museikon își întâmpină vizitatorii cu o expoziție permanentă, în care pot fi admirate 100 de icoane pe lemn și sticlă, cărți vechi și diverse piese de cult, dar și cu expoziții temporare ale unor artiști contemporani. Atelierul tipografic și cel de pictură definesc un spațiu al experienței. Atelierul tipografic oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum și lucruri inedite despre tiparul manual. Anual, vor fi organizate școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.

Ca urmare a importantelor vestigii arheologice ieșite la iveală în contextul restaurării clădirii, oferta culturală Museikon este completată de o arenă de dezbatere a istoriei locale și naționale.

Programul de vizitare MUSEIKON, în perioada martie-decembrie: marți – duminică, orele 10.00 – 19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi; 2,5 lei pentru elevi; 5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în numerar (lei).

Dacă aţi optat pentru Muzeul Unirii şi Museikon, veţi plăti un bilet integrat, astfel: 15 lei ca adult, 3,5 lei ca elev, respectiv 7,5 lei ca student, pensionar, senior 65+.

pasti catedrala alba iulia 2018

Catedra Încoronării

VEZI: Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Istoria celui mai importat monument, simbol al unității naționale

Orice vizită la Alba Iulia nu se poate încheia fără a vedea simbolul reîntregirii neamului, Catedrala Încoronării (Reîntregirii), lăcașul de cult ridicat pentru încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria și care poartă poartă hramul „Șfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Construcția impresionatului monument de aproximativ 60 de meri a început la scurt timp după Unirea Transilvanei cu România, mai exact în primăvara anului 1921 și a fost făcută după planurile arhitectului D.Gh Ștefănescu, sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia.

Program Catedrala Încoronării:

Luni – sâmbătă: orele 6.30 – 20.00

Duminica şi de sărbători: orele 7.30 – 20.00

Accesul este liber.

catedrala romano catolica alba iulia

Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire-ridicată la începutul secolului XIII din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Edificiul, considerat cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, este înscris în Ruta dedicată patrimoniului architectural romanic european, „Transromanica“.

Program Catedrala Romano-Catolică: zilnic, orele 9.00 – 18.00

Accesul este liber.

Traseul celor 3 Fortificaţii

Un traseu turistic, 2 milenii de istorie, 3 fortificaţii. Aşa ar putea fi descris unul dintre locurile din cea mai mare cetate din România care oferă un complex de experienţe pentru vizitatori – Traseul celor 3 Fortificaţii. Este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Iulia, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.

Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, orele 10.00-17.00, în sezonul turistic.

Cost bilet: 15 lei/adult; 5 lei/copil

Şanţurile Cetăţii

De Traseele Şanțurilor Cetății, puteți profita și plimbându-vă. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.

Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, orele 9.00 – 22.00

Accesul este liber.

Parcul Dendrologic

Turiștii care vor să se relaxeze departe de aglomerația urbană pot opta pentru Parcul Dendrologic de la marginea orașului Alba Iulia. „Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut este unic în România tocmai prin amenajarea sa,  în mijlocul unei păduri. Accesul în Parcul Dendrologic: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Program de vizitare Parc Dendrologic: marţi – duminică, între orele 9.00 şi 21.00, ultima intrare este la ora 20.00.

Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.

parc aventura copii

Parcul de Aventură Dynamis

Sunteţi iubitori de sport şi adrenalină? Parcul de Aventură Dynamis poate fi o destinaţie perfectă  atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru grupurile de prieteni. Traseele parcului sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.

Acces: Calea Moţilor (ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni) – strada Valea Popii, pe lângă intrarea în Parcul Dendrologic.

Program Parcul de Aventură Dynamis:

Luni – joi: orele 10.00-17.00

Vineri – duminică: orele 10.00-18.00

Cost bilet: 10 lei/oră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement