Contacteaza-ne si pe
Publicitate

Uncategorized

SĂRBĂTOAREA REGALITĂŢII la Alba Iulia. Principele Radu şi oficiali de peste hotare, prezenţi în Oraşul Încoronării

Publicat


semnare protocol colaborare casa regalaAlteţa Sa Regală Principele Radu al României sărbătoreşte, miercuri, Ziua Încoronării la Alba Iulia. Autorităţile locale au pregătit o serie de evenimente menite să marcheze 92 de ani de la la încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria. În onoarea oaspeților Celeialalte Capitale, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc un concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu.

Miercuri dimineaţa, după ora 11.00, Principele Radu participă la o serie de manifestări organizate în comuna Stremţ, unde Alteţa Sa Regală primeşte titlul de cetăţean de onoare al localităţii, în numele Regelui Mihai.

În programul manifestărilor de la Stremţ au fost incluse un scurt ceremonial, ridicarea drapelului regal, intonarea imnului regal, înmânarea diplomei de cetățean de onoare Regelui Mihai și o vizită la școala generală din comună.

Reprezentanţii Casei Regale au fost invitaţi la Stremţ încă din luna august, când a fost inaugurat Parcului Regal din comună, denumire aleasă în contextul în care un localnic, acum în vârstă de 88 de ani, a fost sergent la garda Regelui Mihai.

La Alba Iulia, la celebrarea unui moment important în istoria oraşului, dar şi a României, pe 15 octombrie, vor participa, alături de reprezentantul Casei Regale, şi ambasadori și oficiali din Cipru, Franța, Slovenia, Polonia, Moldova, Bulgaria.

Programul evenimentelor de la Alba Iulia cuprinde serviciul religios Te Deum, oficiat de ÎPS Irineu, de la ora 17.00, la Catedrala Încoronării, dar şi vernisajul unei expoziţii la Sala Unirii.

Intitulată “Comoara regăsită. Portretele Regale de la Alba Iulia”, expoziţia prezintă şase tablouri reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care au făcut parte din vechea zestre patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia.

Citeşte şi Expoziţii la Sala Unirii, de Ziua Încoronării. Portretele regale de la Alba Iulia şi mărturii din presa scrisă în anii 1891-1911

Sărbătoarea continuă cu un concert simfonic la Casa de Cultură a Sindicatelor, susţinut de Filarmonica de Stat Sibiu, de la ora 18.30. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

Acest eveniment se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale, Principelui Radu al României.

Albaiulienii sunt așteptați să participe la evenimentele ce se vor desfășura la Alba Iulia, alături de Casa Regală a României.

Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

În încheierea serii, principele Radu va participa la un dineu oficial care va avea loc la Hotelul Medieval, eveniment la care au fost invitați membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai autorităților locale, ai clerului, precum și personalități ale societății civile, se precizează într-un comunicat transmis de Biroul de presă al regelui Mihai.

Împreună cu Casa Regală a Romaniei, municipiul Alba Iulia şi-a asumat de anul trecut un protocol de colaborare care să valideze legătura trainică dintre două simboluri puternice ale acestei țări. 2014 este anul dedicat diplomației, prilej cu care Ziua Încoronării va fi sărbătorită alături de Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei și reprezentanți ai corpului diplomatic.

Ziua Regalității va fi sărbătorită la Alba Iulia în fiecare 15 octombrie din următorii 10 ani. „Certificatul de naștere” al evenimentului ce va avea loc anual în Orașul Încoronării a fost semnat pe 15 octombrie 2013, în Sala Unirii, de către Principele Radu al României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Citeşte şi FOTO-VIDEO | Ziua Regalității la Alba Iulia: O nouă sărbătoare oficială va fi celebrată în Orașul Încoronării, timp de cel puțin 10 ani

Evenimentul va avea în fiecare an o altă temă, dintre diversele domenii care le erau dragi Regelui Ferdinand și Reginei Maria: educația, artele, știința, economia, turismul, diplomația, muzica și altele.

Tot anul trecut, Familia Regală a României a atribuit Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia numele de Liceul de Arte “Regina Maria”. Cu această ocazie a fost organizat un eveniment în prezenţa Principelelui Radu, fiind dezvelită noua placă a instituţiei de învăţământ.

Citeşte şi Liceul de Artă a primit numele Reginei Maria. Principele Radu: „Ați fost inspirați să vă legați numele de această personalitate”

Ziua de duminică, 15 octombrie 1922, va rămâne permanent în memoria românilor și a albaiulienilor. O zi ploioasă de toamnă, o zi de care o lume întreagă îşi aminteşte şi care a umplut paginile de istorie a României, dar, cel mai important, ziua în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.

Citiți și: DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

Alba Iulia are o semnificație aparte pentru monarhie. În anul 1922 a avut loc ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța istorică a orașului și rolul de capitală istorică, iar Regele Mihai I poartă titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Vezi AICI povestea simbolurilor regale.

Vedeți cum s-a desfășurat aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în 2012 la Alba Iulia:

FOTO-VIDEO: Aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria a fost sărbătorită la Alba Iulia în prezența Principilor României

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. marius b

    joi, 16.10.2014 la 22:37

    romania nu a mai are casa regala. mihai a renuntat de buna voie si nesilit de nimeni la acest titlu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Unii elevi din Alba fac naveta 50 km ca să ajungă la școală. Care este situația din țară

Publicat

Peste 2000 de elevi din Alba fac naveta la școală. Majoritatea au de parcurs, în medie, 20-25 de kilometri, dar sunt și cazuri de elevi care fac naveta 50 de kilometri, potrivit IȘJ Alba. Dacă unii dintre elevi sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că în localitatea de domiciliu nu au unitate de […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, suspecți de gripă. Care este starea acestora

Publicat

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, din grupe diferite, sunt suspecţi de gripă, aceştia prezentând o formă uşoară, care nu necesită spitalizare, potrivit celor declarate, marţi, pentru Agerpres, de către directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, informează românia24.ro.  “Au apărut astăzi cele două cazuri de suspiciune de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a publicat lista parohiilor vacante în această perioadă. Din cele nouă posturi afișate, opt sunt disponibile prin numire, iar unul prin transfer. Cinci posturi sunt disponibile în județul Alba, trei în Sighișoara și unul Târgu Mureș. Posturi vacante, disponibile prin numire: Preot paroh, Parohia Heria cu filia Sânbenedic, Protopopiatul Aiud; Număr […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Aiud: Cum vrea administrația să modernizeze orașul. LISTA proiectelor mai mari de 100.000 de euro

Publicat

Administrația locală din Aiud va demara în acest an proiecte de peste 59.000.000 de lei. Printre investiții se numără introducerea transportului public ecologic, modernizarea unor străzi, reabilitarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și reabilitarea Pieței agroalimentare Dr. Constantin Hagea. Totodată, în 2020 vor fi finalizate proiecte de aproape 14 milioane de lei, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate