Connect with us

Educație

Bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. Tot ce trebuie să știe elevii la probele scrise din examen

sala clasa liceu examen

Publicat

Bacalaureat 2025: elevii din clasele XII-XIII susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat, în perioada 10-16 iunie. Înscrierile se fac în 2-6 iunie, la secretariatele liceelor. Primele rezultate vor fi afișate în 20 iunie.

Elevii vor putea solicita să-și vadă lucrările corectate, înainte de a depune contestații. Lucrările vor fi corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.

Probele de competențe s-au desfășurat în ianuarie-februarie, iar în iunie sunt probele scrise.

Examenul național de bacalaureat 2025 se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei din 2011, aprobată prin OMECTS 4.799/2010, cu modificările ulterioare și prevederile din OME 6481/2024.

Bacalaureat 2025. Calendar probe scrise – sesiunea iunie 2025

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Vezi și Programele pentru Bacalaureat 2025, publicate de Ministerul Educației. Ce au de pregătit absolvenții de clasa a XII-a

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Bacalaureat 2025. Probe

Proba obligatorie este la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus

Proba la alegere este la:

  • fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
  • geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionat

Bacalaureat 2025. Reguli la examen

Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30. Probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor.

Elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în sălile de examen. Li se vor prezenta regulile pe care le au de respectat și cum să completeze datele personale pe foile de examen. Vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

Înainte de a începe proba, vor semna un proces-verbal în care iau la cunoștință regulile la examen și efectele nerespectării acestora.

Sunt monitorizate audio-video sălile în care se desfășoară activități specifice examenului de bacalaureat:

  • instruirea membrilor comisiilor de bacalaureat, susținerea probelor, descărcarea și multiplicarea subiectelor
  • predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen menționate, din centrul respectiv.

Bacalaureat 2025. Ce este interzis

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Candidații au obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări:

  • manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen:

  • telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT
  • orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare
    • ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Bacalaureat 2025. Cum se poate corecta o greșeală

Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

Pentru probele scrise la disciplinele „Matematică” şi „Geografie”, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.

Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenţi şi se păstrează în condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.

Bacalaureat 2025. Eliminarea din examen

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat:

  • să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit/ au transmis sau nu materialele interzise.

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă. Candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Bacalaureat 2025. Condițiile de promovare a examenului

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidatul trebuie să:

  • susțină și promoveze sau să aibă echivalate toate probele de competențe
  • susțină și să obțină cel puțin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen
  • obțină cel puţin media 6 la probele scrise

Bacalaureat 2025. Corectarea lucrărilor și contestații

Lucrările sunt corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.

La corectarea inițială a lucrărilor și la rezolvarea contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, se calculează nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire.

Dacă diferența între cele două note acordate de cei doi profesori este mai mare de 1 punct, se aleg alți doi profesori pentru reevaluarea lucrării.

Nota finală va fi media din cele patru note, după eliminarea celor două note valori extreme.

La soluționarea contestațiilor, dacă diferența de notare este mai mare de 1,5 puncte (în plus sau în minus) față de nota înainte de contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori. Nota finală după contestații va fi calculată după modelul de mai sus.

La depunerea contestațiilor, candidații completează o declarație-tip prin care iau la cunoștință că nota finală poate fi mai mare sau mai mică față de cea inițială.

Bacalaureat 2025. Comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor la examen se face public, dar anonimizat, fără numele candidaților, doar cu codurile primite la începutul examenului.

În listele publicate, pe lângă codul candidatului, vor fi prezentate unitatea de învățământ de proveniență (liceul), județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializare, notele pe fiecare probă scrisă, media sau mențiunile ”reușit/respins/neprezentat la examen”, după caz.

Candidatul poate cere vizualizarea lucrării proprii după afișarea rezultatelor inițiale. Acestea pot fi vizualizate și de membrii comisiilor de bacalaureat, pentru reevaluare, după caz.

Bacalaureat 2025: Modele de subiecte

Vezi integral Bacalaureat 2025: Modele de subiecte pentru elevii de liceu, publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire la examen din 2025 și anii anteriori

Modele de subiecte și bareme la Română

Modele de subiecte și bareme la Română primite la Simulare Bacalaureat 2025

Modele de subiecte și bareme la Matematică

Modele de subiecte și bareme Matematică primite la Simulare Bacalaureat 2025

Modele de subiecte și bareme la Istorie

Subiecte și bareme Istorie la Simulare Bacalaureat 2025

Modele de subiecte și bareme la Anatomie

Modele de subiecte și bareme la Biologie

Modele de subiecte și bareme la Fizică

Bacalureat 2025. Modele de subiecte și bareme la Chimie

Modele de subiecte și bareme la Informatică

Model de subiecte și barem la Geografie

Bacalaureat 2025. Model de subiect și barem la Logică

Model de subiect și barem la Sociologie

Model de subiect și barem la Psihologie

Model Subiect Psihologie Bacalaureat 2025

Model Barem Psihologie Bacalaureat 2025

Model de subiect și barem la Economie

Model de subiect și barem la Filosofie

Bacalaureat 2025: baremele și subiectele la proba la alegere – Simulare

Geografie

Logică

Biologie

Anatomie

Psihologie

Sociologie

Filosofie

Fizică

Informatică

Chimie

Bacalaureat 2025. Calendar probe scrise – sesiunea iulie-august 2025

Candidații care nu promovează examenul de Bacalaureat în prima sesiune (sau în sesiuni anterioare) sau nu au participat la aceasta, se pot înscrie la a doua sesiune a examenului:

  • 14-21 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 4-5 august 2025: evaluarea competențelor lingvistice – comunicare orală în limba română (proba A)
  • 5 august 2025: evaluarea competențelor lingvistice – comunicare orală în limba maternă (proba B)
  • 6 august: evaluarea competențelor digitale (proba D)
  • 7-8 august: evaluarea competențelor lingvistice – limba de circulație internațională (proba C)
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.