Eveniment
CANDIDAȚI cu probleme PENALE la mai multe primării din Alba. Vor să fie în continuare „la butoane”. De ce îi acuză procurorii
Mai mulți primari din judeţ, care au probleme penale, vor să continue la conducerea administraţiilor locale pe care le-au coordonat în mandatul 2012 – 2016. Cele mai cunoscute exemple sunt cele ale edililor din Teiuş, Șibot, Vinţu de Jos, Arieşeni sau Lupşa, ale căror cazuri au fost mediatizate în urma unor decizii în instanţă care-i privesc şi care vor să candideze şi la alegerile din 2016.
Mirel Hălălai – primar PSD la Teiuş
Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai ( PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns din martie în atenţia Judecătoriei Aiud. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator.
În acest caz, primarul a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat în conflict de interese, dar Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat procesul, în octombrie 2015, pentru că Parchetul începuse urmărirea penală în acelaşi caz.
Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în luna iunie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
Vezi şi Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai declarat INCOMPATIBIL de ANI. A semnat contracte cu o firmă, la care a fost asociat și administrator
Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, persoana evaluată avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei”.
Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.
Ilie Tomuş – primar PNL la Şibot
Condamnat în 2014 la un an de închisoare cu suspendare pentru activităţi incompatibile cu funcţia de primar, Ilie Tomuş este şi în vizorul ANI. Potrivit Agenţiei, acesta a deţinut, în perioada 2012 – 2014, calitatea de comerciant ca persoană fizică autorizată, concomitent cu funcţia publică.
Vezi şi Ce a găsit Curtea de Conturi la Primăria Șibot, ce măsuri au fost luate și ce spune primarul Ilie Tomuş
În 2014, în urma unui denunț făcut de adjunctul său, viceprimarul Dacian Herlea, primarul a fost condamnat la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare pentru activităţi comerciale incompatibile cu funcţia de primar. Fapta de care a fost acuzat atunci primarul este că, din 2010 până în acest an, a desfăşurat activităţi comerciale în sectorul bovinelor de lapte, ca persoană fizică autorizată, calitate incompatibilă cu cea de primar, potrivit legii.
Vezi şi PRIMARUL din Şibot, CONDAMNAT la un an de ÎNCHISOARE cu suspendare. De patru ani desfăşura activităţi comerciale incompatibile cu funcţia
ANI a comunicat în 18 decembrie 2015 faptul că Ilie Tomuş, primarul comunei Şibot “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar al comunei Șibot, jud. Alba, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată”, încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”.
Gheorghe Vlad – primar PSD la Vinţu de Jos
Primarul din Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad este cercetat, alături de șeful Biroului buget – finanțe din primărie, Valentin Nicolae Groza, pentru abuz în serviciu, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
Cei doi au fost reţinuţi în februarie 2015, apoi instanţa a dispus arest preventiv şi în cele din urmă control judiciar.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, primarul este acuzat că a făcut plăţi ilegale privind cheltuieli cu carburanţi, produse sau piese pentru un autoturism ce nu se află în dotarea primăriei. Alte plăţi ilegale privesc servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix.
“În perioada 2013 – 11 august 2014 a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și consumuri nejustificate de materiale de curățenie, precum și de produse ce nu se regăsesc în inventarul entității, iar în unele cazuri a achiziționat materiale – piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei).
De asemenea, suspectul a angajat, ordonanțat și efectuat plata de cheltuieli cu carburanți (benzină, motorină și uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale. O parte din carburant a fost consumat de suspect pentru deplasări în interes personal, precum și de alte persoane cu acceptul acestuia. Suspectul a dispus unui martor, șofer în cadrul Primăriei Vințu de Jos să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.
Activitatea infracțională a mai constat în faptul că, suspectul a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și plăți nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix județul Bihor”, au transmis, anul trecut, procurorii.
Vlad a recunoscut atunci, în conferinţă de presă, că a folosit combustibil cumpărat din bugetul local pentru un utilaj al administraţiei, în scop personal, pentru maşina sa.
În luna septembrie a anului trecut au avut loc descinderii ale oamenilor legii la sediul Primăriei Vinţu de jos şi au fost ridicate mai multe documente.
Când s-a dat startul la migrarea dintr-un partid politic în altul, în octombrie, Gheorghe Vlad nu a stat pe gânduri şi a trecut de la PNL la PSD. În acel moment şi fostul copreşedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu spunea că trecerea s-a făcut din cauza problemelor cu legea pe care le are, având promisiunea că prin respectivul transfer politic se vor rezolva.
Gheorghe Vlad se află la primul mandat de primar. Comuna Vinţu de Jos este printre cele mai mari din Alba, având 4.800 de locuitori, mai mult decât oraşele Abrud şi Baia de Arieş.
Vezi şi neregulile descoperite de Camera de Conturi după control la Primăria Vinţu de Jos, în luna aprilie 2014
Vasile Marin Jurj – primarul PSD de la Arieşeni
Primarul comunei Arieşeni din Alba a fost trimis în judecată în acest an pentru conflict de interese. Vasile Marin Jurj este acuzat că, în calitate de primar, a achiziţionat servicii de cazare de la pensiunea administrată de tatăl său. Edilul riscă închisoarea şi pierderea mandatului de primar.
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a fost înregistrat, pe fond, la Judecătoria Cîmpeni.
Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet, inculpatul Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 2 aprilie 2009 – 2 octombrie 2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului. Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj. Pensiunea este, de fapt, proprietatea primarului, iar părinţii acestuia apar în documentele oficiale pentru a evita un posibil conflict de interese.
Până la urmă, însă, primarul Marin Jurj a fost prins de procurori că a încălcat legea. Firma a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproape 490.000 de lei şi un profit de aproximativ 100.000 de lei. ”Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada 2009 – 2013, Primăria Comunei Arieşeni a efectuat un număr de zece achiziţii (produse şi servicii cazare) în sumă de 38.234,80 lei prin procedeul achiziţiei directe”, se afirmă într-un răspuns pentru Adevărul al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit Codului penal, infracţiunea conflictului de interese se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Primarul din Arieşeni a câştigat definitiv în februarie 2016 un proces cu Agenţia Naţională de Integritate privind un posibil conflict d einterese în materie administrativă. Inspectorii ANI l-au găsi în incompatibilitate pe primarul din Arieşeni în septembrie 2013. Instituţia şi-a motivat decizia pe faptul că „începând cu data de 13 august 2010 a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Comunei Arieşeni şi calitatea de reprezentant asociat din partea Consiliului Local Arieşeni în cadrul societăţii Salubritate Apuseni SRL”.
Marin Jurj a câştigat procesul atât la Curtea de Apel Alba Iulia, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Vezi şi Primarul din Arieşeni a câştigat procesul de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate. Decizie la Înalta Curte
Dănuţ Vasile Bârzan – primar PSD în comuna Lupşa
Primarul comunei Lupşa din judeţul Alba, Dănuţ Vasile Bârzan, a pierdut în martie prima etapă a procesului cu Agenţia Naţională de Integritate. Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea formulată de primar, care a solicitat anularea raportului prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a acestuia.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în luna noiembrie 2015, că primarul din comuna Lupşa, Dănuţ Vasile Bârzan (PSD), este în conflict de interese administrativ şi penal. Din datele făcute publice de ANI, “în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziția privind încadrarea soției sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară și fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupșa, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
Mai mult, „anterior emiterii dispoziției din data de 7 februarie 2013, Dănuţ Vasile Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant”, potrivit sursei citate.
ANI precizează că soția primarului a obținut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.
Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, Județul Alba, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.
Citește și ANI: Primarul comunei Lupşa, în conflict de interese administrativ şi penal. Şi-a angajat soţia la compartimentul Urbanism din primărie
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Anonim
joi, 28.04.2016 at 14:58
Este curios faptul ca atunci cand e de rau pentru PSD ziarul Unirea nu zice nimic, cand este de lauda e primul.Ar fi normal ca acesti indivizi sa nu mai aiba dreptul de a candida,foarte putina lume stie adevarul si ne trezim cu ei la butoane sa fure in continuare.