Cugir
Cazul tinerei aflate în comă după o anestezie la Cugir: spitalul REFUZĂ să dea familiei dosarul medical. Soțul vrea răspunsuri
Familia Iulianei Kulcsar, tânăra de 25 de ani, din Alba, care se află în comă după o operație de rutină la spitalul din Cugir, caută răspunsuri, însă primește palme după palme din partea unității medicale.
Sunt mai bine de cinci luni de când Iuliana se află pe un pat de spital, în comă, la Spitalul de Urgență din Alba Iulia, după o anestezie pe secția de ginecologie, făcută la spitalul din Cugir.
Tot de atâta vreme, familia acesteia caută răspunsuri și vrea să știe ce s-a întâmplat cu Iuliana, însă reprezentații spitalului din Cugir ”se ascund” după lege.
Ioan Kulcsar, soțul tinerei, a explicat pentru reporterul alba24.ro prin ce trece și cum reprezentații spitalului din Cugir refuză să îi ofere un răspuns.
De mai bine de o lună, familia a făcut o cerere pentru a primi dosarul medical, dar după mai bine de 30 de zile de așteptări au primit un refuz.
Din cauza vidului legislativ din România, familia unui pacient aflat în comă nu poate primi dosarul medical, deoarece sunt date confidențiale.
Mai exact, dacă nu ai acordul pacientului, nu poți primi date despre intervenție, medicamentație sau cum au intervenit medicii asupra persoanei în cauză.
În această situație este și familia Kulcsar, care nu are un acord al Iulianei, semnat înainte de operație, pentru a primi documentele medicale.
Este relativ simplu de înțeles de ce nu are un acord.
Iuliana a fost supusă unei operații de rutină, nu uneia care te poate duce cu gândul la complicații, pentru a face înainte documente și acorduri între soț și soție sau o rudă.
Familia vrea răspunsuri, dar primește birocrație
Ioan a cerut dosarul medical, dar a fost refuzat din cauza faptului că nu are acordul tinerei.
Mai pe scurt, cu soția în comă, bărbatul caută răspunsuri dar primește în schimb o palmă. Nu poate avea acces la documentele medicale ale femeii, deoarece nu are consimțământul.
Răspuns de refuz trimis după mai bine de 30 de zile
În data de 21 februarie, Ioan a trimis prin poștă o cerere în care a solicitat dosarul medical al soției. În data de 2 martie a primit confirmarea de la Poșta Română, că solicitarea a ajuns la destinatar.
A așteptat 30 de zile un răspuns, care nu a venit. După o lună de așteptări, sora Iulianei a sunat la spitalul din Cugir pentru a cere explicații legate de cererea făcută.
Ioan Kulcsar a declarat pentru alba24.ro că, după două-trei redirecționări, cumnata sa a reușit să vorbească cu jurista spitalului.
Din câte se pare, nimeni nu mai știa nimic de cererea familiei, cerere făcută de către avocatul acestora.
După 10 minute de la discuția cu jurista spitalului, sora Iulianei a primit un răspuns pe mail, un răspuns sec în care li se comunică că nu pot primi informațiile.
Ascunși după lege, reprezentații spitalului, prin managerul Florin Arion, nu oferă informațiile cerute de familie
Refuzul primit de familie se bazează pe vidul legislativ din România. Mai exact, dacă un pacient al unui spital nu face un acord, nu își dă consimțământul scris ca cineva din familie să aibă acces la dosarul medical, spitalul nu are obligația să îl ofere.
Cererea de refuz este semnată de managerul Florin Arion.
Acesta a transmis familiei în documentul oficial că: ”sunt date confidențiale”. ”Medicul curant al pacientului sau unitatea medicală în care a beneficiat de îngrijiri medicale nu are obligația legală de a dezvălui datele medicale ale pacientului, decât cu respectarea condițiilor expres și liminat de lege”, se arată în documentul aflat în posesia alba24.ro.
Apoi într-un alt paragraf: ” informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.
Mai pe scurt, dacă nu ai un consimțământ scris, nu poți obține dosarul medical al soției, soțului, mamei, tatălui sau oricărei rude.
Drept urmare, pe baza legislației, cererea lui Iulian a fost respinsă pe motiv de confidențialitate.
Anchetatorii, singurii care pot obține dosarul medical. Dosar penal deschis in rem
Dosarul medical al Iulianei poate fi obținut doar de procurori. Mai exact, în urma incidentului medical, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au deschis un dosar penal in rem, pentru vătămare corporală din culpă.
Procurorii sunt singurii care, în cadrul anchetei, pot cere și primi de la spital dosarul medical al tinerei aflate în comă.
Ce s-a întâmplat cu Iuliana
Cazul a fost făcut public de soțul tinerei, apoi reprezentații spitalului au oferit partea lor de explicații. Iuliana a intrat în comă, în timpul unei proceduri făcute pe secția de ginecologie, unde medic este Mostafa Ismail.
Incidentul medical explicat de Ioan:
”Vă spun povestea soției mele, Iulia, cu lacrimi în ochi pentru că nu o pot face altfel…
Totul a început într-o zi de decembrie, mai exact pe 11, când soția mea a fost internată la Spitalul Orășenesc Cugir, pentru efectuarea unei intervenții laparoscopice sugerate de către domnul doctor ginecolog M. I. S., a cărui pacientă era de aproximativ un an și jumătate.
Pregătirea pentru intervenția propriu-zisă a durat câteva zile, mai exact din 11.12.2022 până in data de 14.12.2022, timp în care i s-a sugerat să nu mănânce și i s-au efectuat mai multe proceduri specifice (spălături intestinale).
CITEȘTE ȘI: Reacția Spitalului din Cugir în cazul tinerei care a intrat în comă după o anestezie. Ce proceduri ar fi urmat medicii
În data de 14.12.2022, ora 12:11 minute am schimbat ultimele cuvinte cu ea, urmând ca după aceea să intre în operație…
După multe ore de așteptare și gânduri, am fost anunțat telefonic abia la ora 18:08 minute că Iulia a fost transferată în jurul orei 15 la Spitalul Județean Alba, în stare critică, în comă profundă și insuficiență de organe multiple, cu șanse minime de supraviețuire.
Am aflat mai târziu că intervenția propriu-zisă nu s-a mai efectuat, iar degradarea stării de sănătate a sotiei mele a început, după spusele doamnei doctor anestezist N. G. E., nu după injectarea totală a anesteziei, ci după injectarea doar a unei substanțe cu acțiune redusă. Până în acea zi, Iulia a mai suportat alte două anestezii, fără nici un fel de problemă.
Până în momentul de față, nici unul dintre cei care aveau obligația morală de a ne explica ce s-a întâmplat cu adevărat și din ce cauză Iulia este în această stare, nu au făcut-o și, dacă am solicitat în scris un răspuns clar, ni s-a oferit următoarea explicație: <poate fi o complicație imprevizibilă a anesteziei generale întâlnite rar în practica curentă>.
Citește și Dosar penal în cazul tinerei din Alba intrate în comă după o anestezie la Spitalul din Cugir. Ce spune soțul acesteia
Nu pot înțelege DE CE o intervenție care i s-a prezentat a fi una de scurtă durată și destul de simplă a avut o evoluție atât de dramatică, DE CE pe corpul Iuliei au rămas urmele unei traheostomii începute și nereușite de către doctorul ginecolog M. I. S., DE CE am fost anunțat atât de târziu de starea ei, DE CE, dacă a primit oxigen în permanență (cum ne-a spus doamna doctor anestezist N.G.E), a fost afectată atât de grav neurologic?
Întrebările <DE CE?> sunt multe și doar Dumnezeu știe dacă voi primi vreodată răspunsurile mult așteptate…
Nu am nici un drept să critic, să condamn sau să acuz pe cineva și nici nu-mi doresc să fac vreodată asta, vreau doar să aflu adevărul și să înțeleg ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi de coșmar în care viața Iuliei s-a schimbat.
Are 25 de ani, ne-am căsătorit în luna iulie a anului 2022, era o fire veselă, energică și fericită și într-o zi toată viața i-a fost dată peste cap. Acum zace inconștientă pe un pat de spital, pe secția ATI a spitalului județean Alba și duce zi de zi o luptă pentru supraviețuire.
De Ziua Îndrăgostiților obișnuiam să îi duc iminioare și flori, anul acesta i-am dus scutece pentru adulți și șervețele…”, a scris atunci Ioan pe Facebook.
Reacția spitalului din Cugir în cazul tinerei care a intrat în comă după o anestezie. Ce proceduri ar fi urmat medicii
”Este un eveniment regretabil”, a precizat managerul Spitalului Orășenesc Cugir, legat de cazul tinerei de 25 de ani din Alba, care se află în stare gravă, pe secția ATI din Alba Iulia, după o anestezie realizată în unitatea medicală din Cugir.
După începerea procedurii de anestezie, starea tinerei s-a înrăutățit, nu a răspuns procedurilor și a intrat într-un stop respirator, a precizat managerul spitalului, Arion Florin, pentru Alba24.ro.
Apoi, doi medici au început să îi facă manevre de resuscitare, dar nu au reușit, fiind chemați după o oră de la începerea procedurilor medicii de pe terapie intensivă mobilă, care au transferat-o de urgență la ATI Alba Iulia.
Probleme la spitalul din Cugir. Scandaluri între medici, acuzații de malpraxis
Spitalul Orășenesc Cugir a fost certificat cu standardul ISO 9001, cel mai cunoscut standard, folosit de organizații din toată lumea. Anunțul privind certificarea ISO vine ”la pachet” cu acuzații de malpraxis și conflicte între medici.
Cazurile, prezentate pe larg de alba24.ro, demonstrează că, în ciuda investițiilor făcute în aparatură medicală performantă, spitalul are mari probleme cu resursa umană și cu desfășurarea actului medical.
Vezi în linkurile de mai jos câteva cazuri care ”certifică” actul medical de ”calitate” din Spitalul Cugir:
Vezi și VIDEO: Conflict între medici la Spitalul Cugir: ortoped vs. urolog. Reacții, declarații și proteste la poarta unității medicale
Citește și Acuzații grave împotriva unor medici de la spitalul din Cugir. Coșmarul unei femei care a trecut printr-o serie de operații eșuate
Citește și Două dosare penale în urma acuzațiilor grave la adresa Spitalului din Cugir. Un medic are calitatea de suspect într-un caz
Ce spune conducerea spitalului Cugir despre acuzațiile de malpraxis și conflictele dintre medici
”Având în vedere situațiile apărute în social media în ultima perioadă, conducerea spitalului aduce următoarele precizări.
În ceea ce privește situația conflictuală dintre cei doi medici, respectiv urologul Brîndaș Eugen și ortopedul Sumant Ramchurn, ce a dus la o nemulțumire a cetățenilor prezenți vineri dimineața în fața spitalului, mangerul Florin Arion, a declarat de ce s-a ajuns în această situație:
<Este o situație neplăcută, cu care sperăm să nu ne mai confruntăm. A fost o situație conflictuată, personală, dintre cei doi medici care a dus la deteriorarea relațiilor profesionale în cadrul instituției, problemă care a fost soluționată de către comisia de disciplină din cadrul unității.
Încă de la începutul conflictului personal dintre ei, am avut în repetate rânduri discuții cu aceștia în încercarea ameliorării situației, pentru că, indiferent de relațiile pe care le au, trebuie să luăm toate măsurile pentru ca interesele pacienților să nu fie afectate.
Hotărârea comisiei de disciplină a nemulțumit una dintre părți, fapt care a dus la exteriorizarea publică a conflictului.
În ceea ce privește demisia anunțată de medicul Brîndaș, până vineri dimineața – nu există o cerere de demisie în scris și nici nu i s-a cerut acest lucru.
Dar, totodată, activând în cadrul spitalului, fiecare angajat are obligația de a respecta regulamentul legale în vigoare și de a ne respecta unii pe alții>.
Referitor la suspiciunile de malpraxis care au apărut la nivelul compartimentului de ginecologie, managerul instituției a sesizat Consiliul de Etică al spitalului, care în virtutea art. 8, alin. 1, litera g din Ordinul Ministerului Sanătății nr. 1502/2016 pentru aprobarea componenței și atribuțiilor.
Consiliul Etic din cadrul spitalelor publice a sesizat Colegiul Medicilor, pentru a se stabili dacă fac obiectul unor fapte de malpraxis, iar Spitalul Orășenesc Cugir va lua toate măsurile necesare pentru aplicarea hotărârii Colegiului Medicilor.
Spitalul Orășenesc Cugir oferă în continuare servicii de urologie, ortopedie, ginecologie și nu numai și asigură pacienții că vor fi depuse toate eforturile și se vor lua toate măsurile necesare pentru ca relația spital-pacient să nu fie afectată de conflictele personale ale angajaților”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cornel
vineri, 07.04.2023 at 11:42
Cum? Cine? Eroii fac asa ceva? Și presa nu mai face „echipă” cu ei? Nu se poate! Nu pot sa cred! Citesc dar nu cred ca scrie asa ceva!
Sigur nu publicați comentariul ca slujiți cetățeanul. Sunteți a 4 putere în stat. Foarte independenta și libera aceasta putere