Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce au făcut ZECE LUNI în PARLAMENT: Promisiunile și realizările senatorilor și deputaților de Alba, la aproape un an de la alegeri


Publicat

Nicio lege nouă funcțională, implementată la inițiativa vreunui parlamentar de Alba în 2013. Aceasta ar fi doar una dintre concluziile primelor 10 luni de activitate în Camera Deputaților sau Senatul României a celor șapte politicieni, votați de către cetățenii județului la alegerile din 9 decembrie 2012. O concluzie mult mai dezamăgitoare este, însă, că din grandioasele promisiuni din campania electorală, când toți candidații păreau plini de idei mari și ușor de realizat, nu s-a transformat mare lucru în realitate.

Nodul rutier de racordare a Cugirului la autostradă, garantat de liberalii Atanasiu și Simedru, „comunitatea de bunăstare” a oamenilor din zona Aiud-Ocna Mureș, desenată negru pe alb de PPDD-istul Cornel Comșa, fondurile aduse în Munții Apuseni de către social-democratul Ioan Dîrzu sau infrastructura rutieră de care „vor beneficia din plin cetățenii din Sebeș și Blaj” prin meritul lui Clement Negruț sunt, încă, doar vise care i-au sedus pe mulți dintre cei care au votat.

Haideți să vedem, în continuare, cu ce s-au ocupat senatorii și deputații din Alba în ultimele 10 luni, de când și-au preluat mandatele în Parlament:

Teodor Atanasiu, senator PNL pe Colegiul Alba Iulia

După un mandat de deputat în 2008-2012, în urmă cu 10 luni liberalul Teodor Atanasiu și-a câștigat un fotoliu de senator. ”Vrem să facem legi corecte şi europene în beneficiul oamenilor din Alba, iar una dintre acestea va fi pentru prima întabulare a terenurilor fără taxe”. A avut această inițiativă împreună cu senatorul Sorin Roșca Stănescu. Proiectul de lege privind întabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere a primit aviz nefavorabil din partea Guvernului Ponta.

O promisiune care, probabil, i-a adus o mulțime de voturi pentru funcția de senator a fost „includerea Cugirului pe harta autostrăzii Orăștie – Sibiu prin crearea unui nod de intrare și ieșire” de noua șosea. Până în prezent, nodul se află în același stadiu, adică nu există deloc, nici măcar ca proiect.

În campania electorală, candidatul Teodor Atanasiu îl asigura pe primarul Cugirului, Adrian Teban, că, mulțumită discuțiilor purtate la Ministerul Transporturilor, orașul nu va fi exclus de pe traiectoria noii șosele, ceea ce va duce la dezvoltare economică, creșterea nivelului de trai etc.

Iată ce „noutăți” are primarul Cugirului, Adrian Teban, despre nodul rutier promis în campania electorală a parlamentarelor:

„Situația a rămas în același fel, cum era toamna trecută. Se vrea. Dar deocamdată nu se poate face nimic. Discuțiile au rămas în același stadiu, vor fi reluate abia după finalizarea proiectului, realizat din fonduri europene. Proiectul nu se mai poate modifica, decât după recepția lucrărilor. Se va face un racord la autostradă pe fondurile Ministerului Transporturilor. Situația permite acest lucru. Termenul de finalizare a construcției autostrăzii Sebeș-Turda este în noiembrie-decembrie, ceea ce înseamnă că nu se va avansa cu nimic, în realizarea nodului rutier, anul acesta”, a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban, pentru Alba24.ro.

Alte idei cu care politicianul și-a câștigat fotoliul de senator au fost „relansarea industriei de apărare, intrarea României ca stat participant pe unele din proiectele Agenției Europene de Apărare” sunt proiectele mari la care s-a angajat senatorul în campania electorală. La nivel local, el a promis că va lupta pentru „relansarea economiei, crearea de noi locuri de muncă și mai ales creștere nivelului de trai”.

Până acum, activitatea lui Atanasiu în Senat se rezumă astfel: a semnat, alături de alți parlamentari, 4 inițiative legislative, care, în prezent, se află toate în dezbatere: una pentru revizuirea Constituției României, una privitoare la Cinematografie și Industria Filmului, una privind modificarea și completarea Legii 96/2006, privind Statutul deputaților și senatorilor, republicată și una privind prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere. În cele 10 luni de când e în Senat, a făcut o declarație politică în 18 septembrie 2013, intitulată „România – o grădină botanică sau o țară industrializată”, nu a pus nicio întrebare, nu a avut nicio interpelare, nicio moțiune și a luat cuvântul în plen de 11 ori.

Alexandru Pereș, senator PDL pe Colegiul Sebeș-Blaj-Aiud

Aflat în al 17-lea an de când a fost ales în Parlamentul României, Alexandru Pereș și-a început în decembrie al treilea mandat de senator, după ce din 1996 până în 2004 a fost deputat.

Vechimea în Parlament și în partid l-a făcut pe experimentatul politician să nu mai promită mare lucru în campania electorală a alegerilor din 2012. Prevăzând, probabil, că va veni momentul bilanțului, în care va trebui să dea socoteală pentru toate angajamentele făcute înainte de a fi ales, el și-a concentrat strategia prezentându-se alegătorilor mai degrabă ca fiind „cea mai puțin rea opțiune”, încercând să-i convingă de dezastrul ce s-ar produce în România dacă voturile lor se vor îndrepta către USL:

„Cu adevărat îngrijorător este că acelaşi Program USL pune în pericol libertatea justiţiei – securitatea naţională, securitatea economică, libertatea presei şi libera circulaţie a românilor. USL promovează antireforma în justiţie”, spunea senatorul într-un comunicat, în 3 decembrie 2012, „USL consideră  cetăţeanul român un tâmpit, care înghite pe nemestecate orice gogoaşă electorală. Votul dat USL este un vot pentru trecut. Un vot acordat ARD este un vot pentru viitor”, cum declara el în 28 noiembrie.

De când s-a reașezat în fotoliul de parlamentar, Alexandru Pereș a semnat, alături de alți parlamentari, 7 inițiative legislative, dintre care una a fost retrasă, una respinsă, iar celelalte se află în dezbatere. Este vorba despre propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Titlului XV – „Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de servicii medicale, sanitare şi farmaceutice” al Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – retrasă ulterior, una pentru modificarea şi completarea Codului penal cu modificările şi completările ulterioare, una pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi ale art.74 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal – ambele înregistrate la Senat pentru dezbatere, una semnată împreună cu deputatul Clement Negruț, pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane – respinsă de ambele camere, una pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările şi completările ulterioare, una pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate – ambele în dezbatere și o propunere pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată. A făcut 11 declarații politice, a adresat 44 de întrebări, 9 interpelări, 16 interpelări adresate primului ministru și 116 luări de cuvânt în plen.

Călin Potor, deputat PNL pe Colegiul 1 Alba Iulia

”Avem nevoie de locuri de muncă. Foarte multe locuri de muncă, pentru că mii de oameni sunt şomeri şi se văd puşi în imposibilitatea de a-şi întreţine familiile. Nu este normal să se întâmple aşa. Nu contează a cui este vina, dacă există o vină, că în colegiul meu şomajul a ajuns la un nivel alarmant”, spunea acum 11 luni candidatul USL Călin Potor.

”O parte din aceste locuri de muncă se vor crea prin implementarea programului de reabilitare termică a locuinţelor, pe care USL l-a anunţat încă de acum 6 luni. Reabilitarea termică a locuinţelor şi instituţiilor publice din Alba Iulia, Ciugud, Daia Română, Berghin şi Ohaba va duce la apariţia de locuri de muncă în zonă şi la creşterea confortului cetăţenilor”.

Alte promisiuni care au rămas doar  în mintea electoratului:

– Continuarea proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”. ”Pentru că este un proiect realizabil, care va crea 3.500 de locuri de muncă şi va atrage investiţii de 300 de milioane de euro.

– Transformarea interiorului Cetăţii  în campus universitar.

– Sala Polivalentă. ”Este nevoie de o sală polivalentă şi ea se va face”.

Aflat la al doilea mandat de deputat, după ce în 2008-2012 a ajuns în Parlament de pe listele PDL, liberalul Călin Potor și-a asigurat electoratul că își va face datoria față de el în continuare, așa cum a făcut și în mandatul precedent. Adică, „va semnala problemele oamenilor în Parlament”.

„Eu, în calitate de parlamentar o să preiau toate nemulțumirile și problemele cetățenilor, pe care voi încerca să le solutionez cât mai rapid cu putință. Românii se pot adresa, ca și până acum, deputatului Călin Potor, pentru a semnala problemele cu care se confruntă în raport cu instituțiile statului: abuzuri, profesionalismul funcționarilor, practic tot ce ține de activitatea acestor instituții în relația cu cetățenii. Ca dovadă a faptului că am fost în slujba cetățenilor stau cele 400 de întrebări și interpelări adresate Guvernului României, ministerelor, precum și altor instituții ale statului. Aceste întrebări și interpelări au venit ca urmare a nemulțumirilor cetățenilor. Așa voi face și în mandatul 2012-2016. Voi semnala toate nemulțumirile și problemele oamenilor pentru ca instituțiile cu atribuții să le remedieze. Nu e suficient să știm că există o problemă, trebuie să și facem tot ce ne stă în putință pentru a o rezolva”, a declarat Potor în 27 noiembrie, într-un ziar local.

Până acum, și-a îndeplinit „misiunea” astfel: 26 de luări de cuvânt în 25 de ședințe, 24 de declarații politice, 1 propunere legislativă inițiată (privind revizuirea Constituției României, aflată în dezbatere), și 37 de întrebări și interpelări.

Clement Negruț, deputat PDL pe Colegiul 2 Sebeș-Blaj

Intrat în al doilea mandat de deputat de pe listele PDL Alba, partid la care a renunțat în septembrie în favoarea Mișcării Populare, Clement Negruț a promis că, în 2012-2016 se va implica în construcția infrastructurii rutiere, de care vor beneficia din plin municipiile Sebeș și Blaj. Vedeți AICI declarațiile complete.

De sub umbrela Opoziției, deputatul a asistat de atunci la mai multe tergiversări ale termenului de finalizare a construcției autostrăzii Orăștie-Sibiu, pentru care Guvernul USL a anunțat ca data inaugurării luna decembrie.

Citiți:

ŞANTIERUL AUTOSTRĂZII, pe tronsonul Şibot – Cut. Se va putea circula din DECEMBRIE. Vezi stadiul lucrărilor

În cele 10 luni de la noua instalare în Camera Deputaților, Negruț a avut 14 luări de cuvânt în 11 ședințe, 8 declarații politice, 14 propuneri legislative, dintre care una respinsă definitiv, una aflată la comisii și încă 12, aflate în dezbatere la Senat: privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale a Zonei Montane, privind protecția întreprinzătorului din România, modificarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, modificarea LEGII nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanțele publice locale, modificarea și completarea Legii nr.62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, modificarea și completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, modificarea art.165 din Legea nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată, clarificarea Statutului Pieței RASDAQ și al Pieței Valorilor Mobiliare Necotate, înființarea ghișeului unic pentru înmatricularea autovehiculelor, economia socială, aprobarea unor măsuri fiscal pentru sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă și stimularea consumului, exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, modificarea și completarea art.11 din Legea nr.21 din 1 martie 1991 a cetățeniei române.

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL pe Colegiul 3 Cugir-Zlatna

După ce a mai fost de două ori deputat în perioada 1996-2004, de două ori vicepreședinte al Consiliului Județean și tot de două ori prefect, Dan Coriolan Simedru, candidat la Camera Deputaților, le-a promis alegătorilor, în 12 noiembrie 2012, pentru perioada 2012-2016, „revigorarea industrială a oraşelor Cugir şi Zlatna, crearea de locuri de muncă, reabilitarea Spitalului din Cugir şi reînfiinţarea Spitalului din Zlatna”, „acordarea corectă şi la timp a subvenţiilor din agricultură este o altă prioritate”. Idei mărețe şi necesare, care, din nefericire pentru cetățenii direct interesați, nu și-au găsit încă locul concret în viețile lor de zi cu zi.

La sfârșitul lunii noiembrie 2012, Consiliul Local Zlatna aproba un proiect de hotărâre privind redeschiderea Spitalului de Boli Cronice din oraş, ca secție externă a Spitalului Județean Alba, a cărui activitate a fost sistată în 1 aprilie 2011, prin hotărâre de guvern, alături de spitalele din Ocna Mureş şi Baia de Arieş, pe fondul reducerilor de cheltuieli bugetare.

Cât despre locuri de muncă pentru cetățenii din Cugir și Zlatna, în afară de angajații de la birourile sale parlamentare, oamenii nu se prea pot lăuda cu joburi noi apărute după vreo atingere magică a baghetei lui Simedru.

Până acum, activitatea sa din Camera Deputaților a fost: 5 luări de cuvânt în 5 ședințe, 3 declarații politice, 6 întrebări și interpelări și 10 propuneri legislative inițiate, care în prezent se află în dezbatere la Senat, sau pentru care au fost solicitate avize sau puncte de vedere. Propunerile privesc modificarea art.58 alin.(4) din Legea educației naționale nr.1/2011, programul „Masa la Școală” pentru elevii din învățământul obligatoriu de stat și privat, primar și gimnazial, modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii, măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, în baza unor titluri executorii, completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, completarea și modificarea unor prevederi din Legea nr.185 din 05 iulie 2013 pentru amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, revizuirea Constituţiei României, modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, măsuri de efectuare a reţinerilor din veniturile obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, în baza unor titluri executorii, completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Cornel Comșa, deputat PP-DD pe Colegiul 4 Aiud-Ocna Mureș

Cu promisiuni desprinse parcă din SF-uri, acordate întocmai cu partidul din care face parte, tânărul PPDD-ist din Alba Iulia, Cornel Comșa, a ajuns într-un mod cu totul spectaculos în Parlament, printr-un salt incredibil de pe locul al treilea în clasamentul voturilor, direct în fotoliul de deputat. A obținut 3.920 de voturi, poziționându-se după Radu Coclici (USL) ce a fost votat de 9.115 oameni și după Sorin Bumb (ARD) ce a obținut 6.125 voturi, surclasându-l doar pe Kerekes Gheorghe Levente (UDMR) care a adunat 2.227 voturi.

Și-a făcut, în campania electorală, portretul unui om care are puterea de a transforma județul Alba într-o „comunitate de bunăstare”, cum sunt cele din Franța. Pe tărâmul imaginat de Comșa, oamenii nu ar mai fi nevoiți să plece în alte părți să muncească, nu ar mai fi nevoiți să aștepte nimic de la stat și ar reuși să-şi producă ei înșiși cele necesare printr-o simplă schimbare de perspectivă, încât nivelul lor de trai să ajungă la standarde europene. Vedeți AICI ce declara Comșa în 28 octombrie 2012.

„Comunitatea de bunăstare” este încă, parcă mai străină oamenilor din zona Aiud-Ocna Mureș decât Franța în sine. Aici, într-un decor ce greu poate fi asociat „standardelor europene”, localnicii continuă să se confrunte cu o rată mare a șomajului, lipsa investitorilor străini, taxe și impozite pe care și le permit cu greu și alte probleme specifice „comunităților de stare obișnuită” din județul Alba și din România.

De când se află în Camera Deputaților, Comșa a luat cuvântul de 10 ori în 8 ședințe. În 11 martie 2013, a semnat o moțiune alături de parlamentari PP-DD și PDL, intitulată „Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen, respinsă. A inițiat 15 propuneri legislative, dintre care două se află la comisii, trei sunt pe ordinea de zi, una se află în procedură legislativă încetată, iar 8 sunt în dezbatere. Este vorba despre propuneri legislative pentru modificarea art.40 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, o propunere pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, pentru înființarea Autorității Naționale pentru Certificarea și Calificarea Operatorilor Economici Eligibili, modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, o propunere legislativă privind acordarea de ajutor financiar pentru nou născuți, o propunere legislativă pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011, una pentru modificarea art.40 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, modificarea și completarea OUG 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, modificarea și completarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificarile și completările ulterioare, modificarea și completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă, modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, modificarea și completarea Legii nr.89/1998-Legea apiculturii, modificarea Ordonanței Guvernului nr.21/1992 privind protecția consumatorilor, modificarea art.83 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ioan Dîrzu, deputat PSD pe Colegiul 5 Apuseni-Teiuș

Ioan Dîrzu este încă unul dintre cei doi parlamentari noi de Alba. Și-a câștigat locul în Camera Deputaților asigurându-i pe alegători că „nu promitem decât ceea ce putem să facem”. Prin această sintagmă frumos asortată campaniei electorale, el se referea că promite să aducă fonduri în zona munților Apuseni, să creeze de locuri de muncă, acces la servicii de sănătate de calitate și îmbunătățirea infrastructurii (drumuri, apă și canal).

În luna iunie, Dîrzu a facilitat o campanie de consultații oftalmologice gratuite în Apuseni, suspectată de Opoziție ca fiind o sinecură, pentru „îmbogățirea unor firme ce vor vinde moților ochelari scumpi după ce îi vor consulta gratuit”.

În septembrie, a semnat o scrisoare publică deschisă, prin care propunea formarea unei comisii parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier.

În Camera Deputaților, în cele 10 luni de la preluarea mandatului, a luat cuvântul de 11 ori în 11 ședințe, a făcut 10 declarații politice, a pus 15 întrebări și interpelări și are 24 de propuneri legislative inițiate, alături de alți parlamentari, acestea aflându-se la comisii, pe ordinea de zi sau în dezbatere la Senat: Prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere, una privind definirea spațiului rural național, modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu, modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, exonerarea de la plată a unor sume de către personalul plătit din fonduri publice, completarea art.10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu, modificarea alin.(4) al art.10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2006 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, prin reorganizarea Agenției SAPARD, completarea art.50 din Legea apelor nr.107/1996, modificarea și completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele între profesioniști și consumatori, modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.96/2002 privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore, declararea zilei de 11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene, clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole, modificarea lit.a) a alin.(1) al art.7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăți directe și plăți naționale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, și pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, modificarea art.9 din Ordonanța Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în școli, modificarea și completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, reglementarea activității de voluntariat în România, modificarea și completarea Legii nr.46/2008 cu modificările și completările ulterioare privind Codul Silvic, modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul și acvacultura, completarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, revizuirea Constituţiei României, modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.105/2001 privind frontiera de stat, modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Citiți și:

Peste 600.000 lei în cinci luni pe cazare, birouri, transport și indemnizații: Atât a cheltuit statul pentru cei cinci deputați de AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Pipo

  marți, 15.10.2013 at 11:41

  Bravo Adina ! De astfel de articole are nevoie ziarul. Teme sunt destule, numai ca documentarea ia timp si e mai bine sa scrii despre nimicuri. In acest fel isi mai aduc aminte votantii ce frumos i-au mintit niste nenorociti care au inceput ca lipitori de afise si acum se fac ca fac legi pentru ei. Ce sa faci daca judetul nu are marfa de calitate. Si apoi si calitatea asta e cam indoielnica cand ajungi la putere.

 2. nicoleta

  marți, 29.10.2013 at 12:47

  Roșia Montană are nevoie de minerit de locuri de munca. Și România are nevoie de minerit, tocmai pentru că 78% din beneficiile economice ale proiectului minier vor rămâne în țara noastră. Sunt locuri de muncă pentru români, taxe și impozite pe care le încasează statul român, se va lucra cu firme românești și antreprenori români.

 3. Pingback: Cel mai nou „publicity stunt” al deputatului Potor: Vezi cu cine vrea să facă „băi de mulțime” de Ziua Națională la Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: ”La mulți ani românilor din întreaga lume”, mesajul postat pe un panou din celebra Times Square din New York

Publicat

Mesajul ”La mulți ani românilor de pretutindeni” a fost proiectat miercuri, de Ziua Națională, în celebra piață Times Square din New York. 

Inițiativa a aparținut companiei românești Grow Business Development, specializată în consultanţă de afaceri, audit operaţional şi financiar, care a achiziţionat spaţiu publicitar în centrul orașului american.

”În fiecare zi ma mândresc că sunt românca și mereu voi reprezenta cu mândrie țara noastră frumoasa. Prin GrowBusiness deschidem granițele internaționale într-o perioadă când România este greu încercată și suntem bucuroși că putem să strigăm în gura mare că suntem brand românesc.

Punem România la loc de cinste, acolo unde-i este meritul. România merită să fie promovată la rang înalt la nivel global, iar dacă noi putem să ne mândrim în cel mai vizitat loc din lume, o facem din iubire de țară, iubire față de românii autentici și din dragostea față de românii ce au crezut, cred și vor crede în noi.

De la echipa de români către români, La mulți ani!” a scris pe contul ei de Facebook, Anca Hreamătă, fondator și CEO al companiei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PARADA militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia, 2021. Transportoare blindate, avioane, elicoptere, forțe terestre

Publicat

Unul dintre cele mai așteptate evenimente de Ziua Națională de la Alba Iulia, parada militară, se desfășoară în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din municipiu.

Zeci de transportoare blindate, autospeciale MApN și MAI – vehicule de luptă HUMVEE ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V și peste 550 de forțe terestre defilează în fața tribunei oficiale și a publicului.

Citește și PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021 – ALBA IULIA

Cerul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane MiG 21 LanceR.

Sosirea ministrului Apărării, Vasile Dîncu:

103 ani de la Marea Unire din 1918

”Ziua Naţională a României este și un prilej de a ne exprima recunoștința faţă de toţi cei care au făcut posibilă realizarea marilor idealuri ale românilor, așa cum a fost şi Marea Unire de la 1918. Libertatea, unitatea și independența au fost posibile şi prin contribuția generațiilor de înaintași care au găsit curajul să lupte pentru constituirea statului național român.

Suntem datori, de asemenea, să rememorăm și să cinstim așa cum se cuvine eroii căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan şi ca urmare a executării misiunilor de pe teritoriul naţional” – MApN.

Ceremonia militară de la Alba Iulia se desfășoară în prezența ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu și a șeful statului major al Apărării, general Daniel Petrescu, alături de autorități județene și locale.

Baritonul Marius Sebastian Aron şi Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” intonează Imnul Național al României.

Momentele din parada militară de la Alba Iulia – Ziua Națională a României 2021

Defilarea este deschisă de generalul-maior Dorin Blaiu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care prezintă onorul dintr-o mașină de luptă HMMWV. Ofițer cu o carieră militară de excepție, generalul-maior Dorin Blaiu a parcurs toate treptele ierarhiei militare de la comandant de pluton până la comandant al Componentei operaționale terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

Este un veteran al teatrelor de operații, participând, la comanda Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor”, la misiunile „Enduring Freedom” din Afganistan şi „Antica Babilonia” din Irak.

În 2010, a comandat prima structură înaintată de comandă de nivel brigadă, integrată într-un comandament al US Army, în provincia afgană Zabul, având în compunere unități de luptă de nivel batalion atât româneşti cât și americane.

De-a lungul carierei militare a fost recompensat cu numeroase distincții și medalii naționale și internaționale. Dintre acestea: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de război, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării și a Forțelor Terestre precum și Medalia de merit pentru contribuţia la aderarea României la NATO.

Urmează Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În semn de apreciere a înaltului profesionalism în îndeplinirea misiunilor, Drapelului de Luptă i-a fost conferit, în anul 2021, Ordinul „Virtutea Militară” cu însemn de pace pentru militari.

Urmează detaşamentele de defilare, în fruntea cărora se află colonelul Nicolae Oros, locțiitor al comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu”. Ofițerul a participat la trei misiuni internaționale, în teatrul de operații din Afganistan.

Defilarea continuă cu detașamentul steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, purtate de militari din structurile marii unități, în fruntea cărora este locotenent-colonelul Mihai Pintiliciuc, comandant al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” din Turda și absolvent al Academiei de Comandă și Stat Major din Hamburg.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” este o structură relevantă a Armatei României, continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 4-a de Nord, cu o contribuție majoră la apărarea Marii Uniri în campania din anul 1919. Marea unitate din Cluj-Napoca are în aria de responsabilitate mai mult de jumătate din suprafața teritoriului național și reunește structuri de luptă, sprijin luptă și logistice.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” îndeplinește o gamă vastă de misiuni, atât pe timp de pace cât și la criză și război. Militarii diviziei au sprijinit autoritățile și populația în situații de urgențe civile, iar de la declanșarea crizei epidemiologice au acționat pentru limitarea și prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind totodată parte activă a campaniei de vaccinare.

Marile unități și unitățile din compunerea diviziei au fost angajate, de-a lungul timpului, în exerciții naționale și multinaționale, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, precum și în misiuni externe sub egida NATO, a Uniunii Europene sau în cadrul unor parteneriate și coaliții.

Detașamentul Pandurii Vladimirescului, comandat de sergentul Ion Săvescu. Grupul de Panduri a luat naștere în acest an, cu ocazia împlinirii a două secole de la revoluția din 1821, pentru a readuce în memoria colectivă procesul de renaștere națională a României prin eliminarea domniilor fanariote de la conducerea țării, inițiat de Tudor Vladimirescu.

Prima activitate a Pandurilor a avut loc la data de 24 ianuarie, de Ziua Unirii, la Câmpia Padeșului, unde a fost comemorată citirea proclamației de la 1821, document programatic al mișcării conduse de Tudor Vladimirescu.

Prezintă onorul Drapelul de Luptă și militarii Forțelor pentru Operații Speciale, aparținând Batalionului 54 Sprijin „Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș, conduși de locotenet-colonelul inginer Vasile Boambă, comandantul batalionului.

Forțele pentru Operații Speciale participă, din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo.

Unităţile din compunerea Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi antrenaţi, având specialități multiple.

Aceștia pot fi introduși în luptă atât terestru, cât și aerian, prin parașutare, sau maritim, majoritatea fiind și scafandri de luptă.

Procesele de selecţie şi instruire ale Forţelor pentru operaţii speciale urmăresc formarea unor luptători, pentru care curajul, inteligenţa, capacitatea de învăţare şi creativitatea trebuie să reprezinte trăsături prioritare.

Ei trebuie să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, în medii solicitante, de cele mai multe ori ostile, utilizând echipamente specifice şi tactici adecvate acestei structuri de forţe.

Militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”, comandați de colonelul Florin Ștefănescu, locțiitor al comandantului marii unități de la Bistrița, ofițer cu cinci misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Brigada 81 Mecanizată s-a impus ca o structură de elită a Forţelor Terestre Române, fiind prima mare unitate care a atins exigenţele de interoperabilitate cerute de accederea în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice.

Din blocul de defilare fac parte militarii Batalionului 812 Infanterie „Bistrița” – Șoimii Carpaților, condus de  locotent-colonelul Alin–Florin Marian, care se află la comanda structurii din anul 2019.

Infanteriștii bistrițeni au participat,  în cei 26 de ani de istorie,  la 11 misiuni în teatrele de operații din Angola, Kosovo, Irak și Afganistan.

Batalionul  are o prezență constantă în exerciții de amploare, atât pe teritoriul național cât și la nivel internațional. Participă anual la activități de pregătire alături de partenerii NATO și este gata să  execute, la ordin, misiuni, în întreg spectrul operațiilor.

Profesionalismul militarilor Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa” a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României.

Blocul de defilare al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, din Miercurea Ciuc. În fruntea acestuia se află șeful operaţiilor şi instrucției marii unități,  locotenent-colonelul Maricel Șelaru.

Urmează Drapelul de Luptă al brigăzii, care a fost decorat în  acest an cu ordinul Virtutea Militară în grad de Ofițer cu însemn de pace pentru militari, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență  a marii unități.

Urmează militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, comandat de locotenent-colonelul Silviu–Stelian Borșa, veteran al teatrului de operații din Irak. Vânătorii de munte dorneni au generat, în anul 2012, Detașamentul românesc de apărare apropiată  a bazei aeriene Kandahar, în teatrul de operații Afganistan.

Batalionul se mândrește cu o tradiție de peste opt decenii în Armata României, unitatea participând  la campania din Est în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și în teatrele de operații din Angola, Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan.

Vânătorii de munte sunt urmați de militari ai Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. În fruntea blocului de defilare se află șeful de stat major al brigăzii, colonelul Marcel Lică.

Drapelul de Luptă al marii unități de la Timișoara, care duce mai departe tradițiile ale Diviziei 18 Infanterie, înființată în anul 1916 și care a participat la luptele din Primul și Al Doilea Război Mondial.

Blocul de defilare are în compunere detașamentul Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” în fruntea căruia se află comandantul unității, locotenent-colonelul Graţian Paşcalău, veteran al teatrului de operaţii Afganistan.

Militarii sunt specializaţi pentru lupta în mediul montan. Veniţi din inima munţilor Apuseni, cercetașii montani din Brad au purtat cu mândrie, peste hotare, însemnul florii de colţ, specific trupelor alpine din Armata României, având o bogată experiență în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

De asemenea, militarii structurii au mai participat la misiuni de pregătire în baze militare din Grecia, la exerciții de instruire în Republica Populară Chineză și baza militară Hohenfels din Germania, precum și la antrenamente operaționale pentru Kosovo, respectiv Bosnia și Herțegovina.

Batalionul este păstrătorul tradițiilor de luptă ale Batalionului 11 Vânători de Munte „Hatmanul Luca Arbore”, unitate de referință a trupelor vânătorilor de munte în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Drapelul de Luptă și detașamentul Batalionului 136 Geniu „Apulum”, comandat de locotenent-colonelul Dumitru Ioan Boghițoi, locțiitorul comandantului unității din Cetatea Marii Uniri, un ofițer cu o vastă experiență în arma geniu.

Batalionul, care face parte din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila, planifică și conduce anual instruirea în comun cu militari din Bulgaria, Croația, Georgia, ca parte a unei forțe multinaționale, pentru îndeplinirea misiunilor logistice cu specific de geniu din teatrele de operații.

De la începutul pandemiei COVID-19, militarii batalionului au executat misiuni de sprijin cum ar fi construirea facilităţilor Sistemului Modular de Tratament şi Izolare Timişoara, misiuni de patrulare sau paza unor obiective importante preluate de la Jandarmeria Română.

Continuatori ai tradițiilor de luptă ale Batalionului 2 Poduri-Râuri, înființat în anul 1937, geniștii alba-iulieni au o pregătire profesională solidă, confirmată prin participarea la misiuni în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Irak și Afganistan, precum și la numeroase exerciții multinaționale.

Capabilitățile batalionului cuprind amenajarea, repararea și întreținerea unor porțiuni de drumuri, construcția de poduri fixe și poduri plutitoare, executarea de portițe pentru traversarea cursurilor de apă precum și participarea activă la sprijinul autorităților publice locale în caz de urgențe civile.

Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne

Blocul de defilare al Jandarmeriei Române, format din militari ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, în fruntea căruia se află Drapelul de Luptă al unității. Comandantul blocului de defilare este căpitanul Gheorghe Rotar.

Gruparea de Jandarmi Mobilă funcţionează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și are o tradiție de 16 ani în îndeplinirea misiunilor în domeniul protejării valorilor socio-umane şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Militarii jandarmi participă la acțiuni de capturare şi neutralizare a persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol siguranța persoanelor, bunurilor, valorilor şi transporturilor speciale, precum și participarea la acțiuni de salvare de vieți omeneşti pe timpul situațiilor de urgență.

Luptătorii acestei subunități asigură și intervenţia operativă pentru soluţionarea apelurilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau prin alte mijloace.

Drapelul de Luptă și reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență „Unirea” Alba. În fruntea blocului de defilare se află comandantul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, maiorul Radu Botezan. Ofițerul a făcut parte, în acest an, din echipa de coordonare și conducere a celor două misiuni de stingere a incendiilor de pădure izbucnite în Grecia.

Detașamentul este format din personal cu o vastă experiență în executarea misiunilor de stingere a incendiilor, descarcerare și prim-ajutor, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren sau epidemii.

Sunt oameni care, în fiecare clipă, duc lupta cu secundele pentru salvarea vieții semenilor, acordarea primului ajutor medical și extragerea persoanelor din medii ostile vieții.

Militarii încadrează autospecialele de stingere cu apă și spumă, de salvare de la înălțime, descarcerare, cautare-salvare urbană precum și ambulanțele Serviciului Medical de Urgenţă.

Defilarea mijloacelor tehnice din dotarea Ministerului Apărării Naționale

Blocul de tehnică este comandat de generalul de brigadă Daniel Pop, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, cea mai veche unitate din România, de o vârstă cu independența țării.

Generalul de brigadă Daniel Pop a fost rănit în Revoluția din decembrie 1989, a participat la trei misiuni internaționale, în teatrele de operații din Afganistan și Balcanii de Vest și a fost medaliat de președintele României cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler și cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer.

Pentru început puteți vedea tehnica din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale. Cele trei vehicule de luptă de tip HUMVEE sunt mijloace moderne care asigură militarilor mobilitate, un grad sporit de protecție și o mare putere de foc datorită mitraliereor de calibru 12,7 mm.

Acestea sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, a mașinilor blindate, a vehiculelor neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj și tehnologie care permite localizarea in timp real a forțelor aliate.

Forţele pentru operaţii speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.

Următorul bloc de defilare este compus din cinci transportoare blindate pentru trupe tip PIRANHA V și este condus de locțiitorul comandantului Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii, maiorul George Sorin Busnă, un veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan.

PIRANHA V este un autovehicul de luptă blindat care asigură o mobilitate sporită în câmpul tactic și un nivel ridicat de protecție balistică a personalului, datorită blindajului performant.

Primele transportoare au fost introduse în dotarea batalioanelor de infanterie la sfârșitul anului 2020. Transportorul  beneficiază de o mare putere de foc datorită tunului calibru 30 mm și mitralierei calibru 7,62 mm, care permit angajarea țintelor cu precizie și într-un timp foarte scurt.

PIRANHA V este compatibil cu transportoarele blindate pentru trupe din armatele NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și al suportului logistic.

Totodată, autovehiculul de luptă permite executarea misiunilor în condiții ostile și asigură transportul pe distanțe scurte, medii sau lungi a trupelor și echipamentelor militare, atât pe teritoriul național cât și în afara acestuia.

Sistemul de conducere a focului este complet automatizat. PIRANHA V poate rula cu o viteză de până la 100 km/ h și are o autonomie de aproximativ 1000 km.

Cinci transportoare blindate de trupe tip PIRANHA III C, în fruntea cărora se află sublocotenentul Eusebiu Florian Armeanu din cadrul Batalionului 22 Infanterie „Romanați.

PIRANHA III C are un design modern, blindaj performant și oferă un nivel ridicat de protecţie balistică, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare. Totodată, acesta este echipat cu o mitralieră calibru 12,7 mm, cu o distanță de tragere de până la 7000 m.

Autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, care asigură imagini de înaltă calitate și o vizibilitate foarte bună.

Cu o greutate de 17 tone și echipat cu un motor puternic, autovehiculul asigură protecția unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu ușurință în orice tip de teren, cu o viteză de până la 105 km pe șosea.

Transportoarele amfibii blindate B-33 „ZIMBRU”,  în fruntea cărora se află locotenent-colonelul Ioan-Sorin Semeniuc, comandant al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, ofițer cu 4 misiuni executate în afara teritoriului național și numeroase cursuri de perfecționare.

Transportorul este o mașină de luptă amfibie,  fiind principalul mijloc de luptă din înzestrarea subunităților de infanterie. Caracteristicile sale tehnico-tactice îi confirmă fiabilitatea, fapt dovedit în teatrele de operații, unde a fost folosit de către batalioanele de infanterie din Forțele Terestre.

Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, care poate fi folosită și împotriva țintelor aeriene și cu o mitralieră calibru 7,62 mm.

Transportorul blindat B 33 Zimbru oferă protecția prin blindaj a echipajului și are o mare mobilitate datorită tracțiunii 8×8. De asemenea, transportorul este amfibiu, având posibilitatea de a se deplasa pe apă cu o viteză de până la 9 km/ h.

Transportoarele au în dotare un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalații care ajută la mascarea proprie pe câmpul de luptă şi un sistem de protecție contra armelor de distrugere în masă.

Echipajele celor 5 sisteme lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, conduse de maiorul George-Cristian Teliman, comandant al Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Sonțu” din Focșani și veteran al teatrului de operații Afganistan.

Sistemul HIMARS este un mijloc autopropulsat de sprijin prin foc, cu o mare putere de foc, capabil să lovească o gamă mare de ţinte dispuse în adâncimea dispozitivului inamic. HIMARS a fost introdus în dotarea structurilor de artilerie din cadrul Forțelor Terestre la începutul acestui an.

Bătaia de până la 70 de km a rachetei ghidate și de pînă la 300 km a rachetei tactice asigură o capacitate sporită de angajare a țintelor dispuse la distanțe mari

Capabilităţile tehnico-tactice ale sistemului HIMARS îl definesc ca fiind un sistem unic de angajare ce asigură un grad înalt de adaptabilitate în întreg spectrul de operații militare, fiind compatibil cu complexitatea mediului operațional contemporan și interoperabil cu structuri similare ale celorlalte țări NATO.

Puterea de foc, bătaia, mobilitatea, protecţia asigurată şi efectul la ţintă îi permit executarea misiunilor de asigurare a sprijinului general prin foc, în toate condiţiile de mediu, folosind muniţie ghidată pentru a neutraliza și distruge forţele inamicului.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete pot acționa independent sau integrat cu celelalte sisteme de artilerie pentru îndeplinirea misiunilor și realizarea capabilității de sprijin de foc indirect.

Structurile HIMARS se dispun și execută misiuni de foc din poziții de tragere, folosindu-și capacitatea de a lansa și părăsi rapid poziția de lansare, crescând astfel capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă. HIMARS poate executa acțiuni de luptă în orice condiții de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat chimic, biologic, radiologic și nuclear.

Cinci complexe antiaeriene GEPARD, sub comanda locotenent colonelului Dănuț Gabriel Dănilă, comandant al Batalionului 3 Antiaeriană „Potaissa” din Turda, specialist al armei artilerie și rachete antiaeriene, decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării și a Forțelor Terestre.

Gepard este un sistem de artilerie antiaeriană blindată, foarte performantă, autonomă, autopropulsată, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice sau de bruiaj electronic.

Este destinat pentru angajarea avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă prin suprindere, la joasă înălțime, putând fi utilizat, totodată, și  împotriva blindatelor. De asemenea, dispune de un radar care poate asigura cercetarea spațiului aerian până la o distanță de 15.000 de metri.

Complexul antiaerian este dotat cu tunuri de calibru 35 mm, are un timp foarte scurt de reacţie, o cadență de tragere de 550 de lovituri/minut, și poate combate ținte care zboară cu viteze de până la 300 de metri/secundă. Complexul antiaerian GEPARD se integrează ușor în sistemul de apărare antiaerian al forţelor terestre.

Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO.

Începând cu luna octombrie a anului 2020, complexele antiaeriene GEPARD au fost dislocate în Polonia, în cadrul detașamentelor românești de apărare antiaeriană participante la Grupul de Luptă NATO „Enhanced Forward Presence”.

Detașamentele reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne

Tehnica din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba sub comanda căpitanului Mihai Airinei. Coloana este deschisă de o autospecială VW Polo, urmată de două autoturisme Dacia Duster. Acestea sunt folosite pentru intervenţii la evenimente, în misiunile de prevenire a accidentelor de circulaţie și supravegherea traficului rutier.

Urmează două autospeciale care aparţin Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi sunt folosite, de poliţiştii acestei structuri, în intervențiile la evenimentele care pot afecta siguranţa publică. Pentru desfășurarea misiunilor operative ale polițiștilor, autospecialele sunt echipate cu tehnică specifică.

Defilarea tehnicii auto a Jandarmeriei Române, condusă de maiorul Marius Maican este deschisă de o autospecială de intervenție Ford Transit, folosită pentru îndeplinirea misiunilor specifice de ordine publică, patrulare, protecție-însoțire, cât și pentru intervenţie antiteroristă.

Autospeciala este prevăzută cu tracţiune integrală 4×4, anvelope dotate cu sistem runflat, sistem de avertizare optică şi acustică, staţie radio mobilă în sistem tetra și cameră video. Defilează în continuare autospecialele Dacia Duster care sunt folosite pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă în comunităţile urbane şi rurale.

Acestea sunt urmate de Autospecialele de transport efective Opel Movano folosite  în special pentru deplasarea eficientă a efectivelor în zonele de competență. Acestea dispun de 14+1 locuri și sunt echipate cu sistem de avertizare optică şi acustică, staţie radio mobilă în sistem tetra și cameră video.

Tehnica de intervenţie din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, sub comanda colonelului Ionel Rusan.

Deschide defilarea Autospeciala pentru transport scafandri și echipamente la locul intervenției și ambarcațiunea cu motor, chilă rigidă și borduri moi utilizată pentru intervenția pe mare, lacuri și râuri rezistentă la intemperii, acţiunea apei și abraziuni. Echipa de scafandri acționează pentru salvarea sau cautarea persoanelor din mediul acvatic la adâncimi de până la 40 de metri.

Urmează Ambulanţa SMURD tip C1 – pentru reanimare şi terapie intensivă mobilă. Membrii echipajului care încadrează această ambulanță s-au aflat in prima linie de luptă împotriva COVID-19. Ambulanțele sunt destinate cazurilor critice care implică monitorizarea și susținerea funcțiilor vitale.

Autospeciala pentru stingerea incendiilor de pădure care beneficiază de un grad ridicat de mobilitate și capacitate mare de trecere, având în vedere terenul impracticabil pe care trebuie să acționeze. Acest tip de autospecială a participat la stingerea incendiilor de pădure desfășurate în Grecia de către pompierii români.

Autospeciala asigură deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt  a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spaţii închise sau deschise.

Autospeciala de intervenţie şi salvare de  la  înălţime, destinată misiunilor de salvare persoane, utilizarea substanțelor de stingere precum și ridicarea și transportul materialelor la înălțimi de până la 42 de metri. Utilizarea autospecialei elimină necesitatea folosirii scărilor culisante sau a altor echipamente având o eficiență ridicată în misiunile desfășurate la înălțime.

Parada tehnicii pompierilor români este încheiată de autospeciala pentru transport container căutare-salvare. Acesta asigură depozitarea unui volum mare de echipamente și accesorii, care pot fi operaționalizate la nevoie, în cazul unor incidente de proporții precum cutremure, alunecări de teren sau intervenții de amploare.

Încheie defilarea de Ziua Națională a României în Cetatea Marii Uniri, garda de onoare, constituită din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej”.

Dragonii transilvani sunt conduși de comandantul batalionului, locotenent-colonelul Emanuel Ciobanu, ofițer care are în portofoliul profesional patru misiuni în teatrul de operații Afganistan și un Curs de commando – Rangers absolvit în SUA. Calitatea profesională a infanteriștilor dejeni s-a reflectat în exerciții naționale și internaționale majore, precum și prin participarea la numeroase operațiuni și misiuni în Afganistan, Kosovo și Irak.

Batalionul a fost prima unitate certificată ca forță la dispoziția NATO și totodată prima unitate din structura de forțe a diviziei care a participat la misiunea de stabilizare şi reconstrucţie din Irak, în anul 2003.

Aviație – elicoptere IAR 330 Socat

Survolează dispozitivul de defilare o formație 4 elicoptere IAR 330 Socat aparţinând  Escadrilei 713 Elicoptere din dotarea Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Prima aeronavă poartă Drapelul României.

La manşa aparatelor de zbor se află piloţi operaţionali, foarte bine instruiţi cu peste 1500 de ore de zbor fiecare. De-a lungul timpului, piloţii români au executat misiuni în ţară şi în străinătate, au participat la aplicaţii multinaţionale, exerciţii bilaterale şi spectacole aeriene naţionale şi internaţionale.

De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate şi la evacuarea pacienţilor aflaţi în stare critică, la care accesul cu alte mijloace de salvare era imposibil.

Avioane MIG 21

Cerul este survolat de 6 avioane MIG-21 LanceR aparţinând Escadrilei 711 Avioane Luptă, din dotarea Bazei 71 Aeriană.

Aeronavele MIG-21 LanceR din Baza 71 Aeriană au executat pe parcursul acestui an numeroase exerciţii şi misiuni  în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii regionale.

Personalul, aeronavele şi tehnica de asigurare sunt gata pentru executarea misiunii de poliţie aeriană 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cea mai importantă misiune a evioanelor MIG 21 Lancer în afara graniţelor ţării a fost executată în anul 2007, când aeronavele au executat serviciul de Poliţie Aeriană în Lituania, asigurând spaţiul aerian al ţărilor baltice.

Baza 71 Aeriană execută misiuni de apărare a spaţiului aerian din zona de responsabilitate cu mijloace aer-aer şi sol-aer, menţinerea integrităţii spaţiului aerian NATO, asigură sprijinul celorlaltor categorii de forţe şi al autorităţilor locale în situaţii de urgenţă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

O străbunică din Alba a împlinit 102 ani, de Ziua Națională. Este cu un an mai ”tânără” ca România Mare

Publicat

O femeie din judeţul Alba a împlinit, miercuri, de Ziua Naţională a României, 102 ani, fiind cea mai în vârstă persoană din comuna Sâncel.

Născută în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia, Ana locuieşte în Sâncel, alături de fiica şi de ginerele său.

Până în acest an, „nana Ană”, cum i se spune, nu s-a confruntat cu probleme majore de sănătate, însă în septembrie ea s-a îmbolnăvit de COVID-19. Femeia, care era vaccinată, s-a vindecat după o perioadă de spitalizare la Spitalul Municipal Blaj.

La împlinirea vârstei de 100 de ani, în urmă cu doi ani, aceasta a fost felicitată de către primarul din Sâncel, care i-a înmânat o diplomă în semn de apreciere, un buchet de flori şi un tort de ciocolată, precum şi de preotul paroh, care i-a oferit o icoană. Acum, din cauza pandemiei de coronavirus, ea nu a putut fi vizitată.

Sursă: AGERPRES

Foto: Pixabay

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Spectacolul de lumini cu 100 de drone la Alba Iulia, de Ziua Națională 2021. La mulți ani, România!

Publicat

Anul acesta, de Ziua Națională la Alba Iulia, spectacolul tradițional cu focuri de artificii a fost înlocuit de o reprezentație cu drone echipate cu lumini led.

În premieră națională, 100 de drone echipate cu lumini led luminează cerul de deasupra Parcului Unirii din Alba Iulia, într-un moment deosebit dedicat Zilei Naționale.

Vezi și La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român, de 1 Decembrie 2021

În cadrul spectacolului, dronele sunt programate să zboare într-un mod coordonat pentru a afișa diferite imagini, forme sau mesaje colorate. Astfel, timp de câteva minute, cerul nopții se transformă într-un imens „monitor”.  Spectacolele luminoase cu drone diferă de cele cu artificii, deoarece dronele sunt reutilizabile și nu produc poluare chimică și fonică.

Dronele folosite pentru a crea spectacole de lumini sunt echipate cu senzori GPS și lumini LED puternice care pot crea miliarde de combinații de culori.

Acest lucru le permite dronelor să producă o gamă mai mare de efecte decât artificiile și să prezinte oportunități aproape nelimitate pentru povestirea artistică pe cer.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate