Eveniment
DISTRACŢIA din ultimul WEEKEND al verii în ALBA: Adrenalină pe şosea şi pe drumuri de munte, spectacole de muzică populară şi atracţii turistice
În acest weekend, cu puţin noroc de vreme bună, sunteţi invitaţi să vă testaţi rezistenţa la cote ridicate de adrenalină, pe circuitul de la Straja, în apropierea oraşului Alba Iulia sau pe trasee montane la mare altitudine, în Munţii Şureanu. Dacă preferaţi însă momente de relaxare cu muzică bună în aer liber, puteţi alege vineri, de la ora 19.00, să faceţi parte din public la spectacolul de muzică populară cu artişti consacraţi „Suflet de român” din Piaţa Cetăţii din Alba Iulia sau destinaţia Munţii Apuseni, la Sălciua, unde se desfăşoară festivalul „Floare de folk”. Şi în cazul în care, după o săptămână de muncă sau o perioadă de concedii prin alte părţi ale ţării doriţi să savuraţi o plimbare liniştită, nu uitaţi că traseele din Cetatea Alba Carolina sunt presărate cu locuri frumoase, iar localurile din oraş vă aşteaptă cu mâncare delicioasă şi băuturi după bunul plac.
Vă prezentăm în continuare principalele evenimente organizate în acest weekend în judeţul Alba şi variante pentru petrecerea timpului liber la sfârşit de săptămână:
Vineri seara, de la ora 19.00, la Alba Iulia este prilej de voie bună. Piaţa Cetăţii din Alba Iulia vă răsuna de vocile celor mai mari nume ale muzicii populare. „Suflet de român” este spectacolul de muzică populară cu artişti consacraţi, dar şi tineri interpreţi din ţară. Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicolea Furdui Iancu sunt doar câţiva dintre interpreţii care vin să-i încânte pe cei cărora cântecul popular le este drag. Gazda evenimentului va fi prezentatoarea TV, Iuliana Tudor, iar accesul este liber.
AICI, detalii despre eveniment.
În perioada 30-31 august 2014, la Straja, în judeţul Alba se desfăşoară cea de-a X-a ediţie a Cupei „Alba Motor Challenge”, respectiv etapa a VI-a a Campionatului Naţional de viteză în coastă Dunlop. Circulaţia pe DJ 107H, între ieşirea din localitatea Hăpria şi Straja va fi restricţionată între orele 8.30 şi 17.00, iar organizatorii recomandă utilizarea rutelor ocolitoare.
Concursul se va desfăşura în două manşe, pe DJ 107, pe un traseu cu lungimea de 3,3 km, de la ieşirea din localitatea Hăpria până la intersecţia cu drumul spre Straja, cursele urmând să înceapă la ora 11.15, respectiv ora 13.00.
Pentru festivitatea de premiere, automobilele de concurs se vor deplasa din zona de parc închis (Cetatea Alba Carolina – intrare Poarta VII) către zona de festivitate, în coloană. Plecarea din parcul închis va fi la ora 16.40, iar deplasarea se face prin Şanţurile Cetăţii.
Vezi AICI şi AICI detalii şi Program “Alba Motor Challenge”, Ediţia a X-a – Straja 2014.
Dacă vă place mixul de aer tare de munte, adrenalină şi sport, puteţi alege să participaţi la competiția ,,Șureanu Mountain Bike’’ , sâmbătă, 30 august, ora 12.00. Pasionații de ciclism se vor putea delecta cu peisaje frumoase și cu momente pline de acţiune în compania altor pasionați ai „sportului cu pedale”. Concursul are ca scop promovarea zonei şi îi așteaptă la linia de start pe toți cei care vor să descopere superbele trasee din Munții Şureanu, dar și să petreacă clipe inedite alături de prieteni.
Traseul a fost ales cu scop recreaţional pentru amatori, este de nivel uşor, accesibil tuturor pasionaţilor de mountain bike. Este disponibil indiferent de vreme, pe drumuri forestiere largi, ce trec prin păduri de brad, dar și prin gol alpin. Are o lungime de 20 kilometri, elevația fiind de minimum 1.349 m și maximum 1.772 m.
AICI detalii organizatorice şi programul competiţiei.
În perioada 31 august – 1 septembrie, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează concertul “trubadurilor” TCHA-BADJO.
Interpreţii vor împrumuta câte ceva și din tradițiile muzicale ale locului pe care le vor prezenta lumii întregi în cadrul viitoarelor turnee. TCHA-BADJO va veni la Alba Iulia într-o formulă de cvintet Charles Fréchette – chitară, Damien Levasseur – chitară, Jean Russell – contrabas, Coline Rigot – vioară, Michael Cotnoir – chitară.
Dacă doriți să îi vedeți și să vă bucurați de muzica lor, sunteţi aşteptaţi duminică, 31 august la Framm’s, unde vor susține primul concert.
Luni, 1 septembrie în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina, vor concerta în aer liber pentru a-și promova repertoriul în fața trecătorilor.
AICI, detalii.
Iubitorii de muzică folk și nu numai sunt așteptați în perioada 29-31 august în localitatea Sălciua de Jos, județul Alba, la cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Floare de Folk”. Vor avea ocazia să se relaxeze și să vadă peisaje superbe. Vor fi povești la foc de tabără, excursii prin Masivul Bedeleu și cântece care vor răsuna în munți. În cele trei zile de festival, vor urca pe scenă Magda Pușkaș, Emeric Imre și trupele Punct.ROM și Semnal M.
Cei care vor fi prezenți la eveniment vor avea accesul facil spre diversele și spectaculoasele obiective naturale ale Munților Trascău. Astfel că, indiferent dacă sunt iubitori de muzică folk sau nu, pot participa la eveniment fiindcă vor putea face o drumeție spre calcarele Masivului Bedeleu, un traseu cu bicicletele pe drumurile de munte sau o incursiune prin Defileul Arieșului cu caiacul, iar bogățiile naturale și istorico-culturale ale Munților Trascău și Țării Moților vor incânta fiecare iubitor de natură, de frumos, de istorie, de eternitate conservată într-o lume a moților.
AICI, detalii despre eveniment şi programul.
Dar nu sunt singurele variante de relaxare şi clipe plăcute în timpul liber din acest weekend. Mai puteţi alege plimbări prin Parcul Dendrologic din zona Valea Popii – Mamut, unde puteţi vedea cele mai variate specii de plante şi flori, văr puteţi destinde prin plimbări alături de cei dragi şi vă puteţi deconecta de agitaţia oraşului.
Citește și PARCUL DENDROLOGIC din Alba Iulia: Se aplică TAXA DE ACCES. PROGRAMUL de vizitare şi tarife
Dacă preferaţi plimbările cu bicicleta, nu uitaţi că este deschis traseul „Transalpina” de Mamut, după cum numesc pista de biciclete cunoscătorii, care se încumetă pe drum cu deal şi vale, pe două roţi.
La doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.
Pentru a vă dezmorţi muşchii, dar şi pentru un tonus mai bun pentru o nouă săptămână de muncă, puteţi alege „o sesiune” de înot la Bazinul Olimpic din Alba Iulia, proaspăt renovat şi modernizat.
Dacă totuşi vă atrage muntele şi vreţi să vă bucuraţi de ultimele zile de vară cu drumeţii fără un program stabilit, aveţi la dispoziţie trasee presărate cu peşteri spectaculoase în Munţii Apuseni sau locuri care-ţi taie răsuflarea pe Transalpina.
Citeşte şi Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația
Vezi Harta PEȘTERILOR din JUDEȚUL ALBA.
La ieşire din Sebeş spre munţi începe Transalpina, adică DN67C, pe Valea Râului Sebeş. Un drum sinuos care este încă în curs de modernizare, dar care are atuul unor peisaje ce-ţi taie răsuflarea, mai ales când ajungi la altitudini mai mari.
Transalpina sau Drumul Regelui străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele.
Citeşte şi Cele mai frumoase locuri care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradiții
Şi sunt doar o parte din locurile care merită văzute în judeţul Alba. Vă dorim să aveţi parte de un weekend plăcut.
Citeşte şi Șapte motive să îți petreci timpul liber în județul Alba: „Traseul Cetăților”, de la ruine dacice la fortificații medievale
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Vasile Dincale
sâmbătă, 30.08.2014 at 13:44
Informatie falsa !!! Transalpina nu incepe de la iesirea din Sebes spre munti ! Ea incepe de la Saliste, prin satele din Marginimea Sibiului : Gales , Tilisca , Rod , Poiana Sibiului , Jina, apoi coboara in Dobra , si urca la Tau, Oasa ,Obirsia Lotrului . Pe acest traseu a fost regele, de unde si numele de drumul ” drumul regelui ”. Putina documentare inainte de a scrie , o face orice ziarist serios !!