Eveniment
Modificări COD RUTIER: o nouă regulă de ridicare a mașinilor se aplică de astăzi. Ce trebuie să știe șoferii
Codul Rutier: noi reguli intră în vigoare din 20 noiembrie. Este vorba despre modificarea art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Legea nr. 302 din 15 noiembrie 2022 a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit noilor modificări, Poliția Rutieră poate dispune și ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar pe trotuar, nu numai a celor staționate neregulamentar pe partea carosabilă.
Citește și COD RUTIER 2023: Sancțiuni dure pentru șoferii vitezomani, pregătite la Senat: Permis reținut timp de 6 luni și mașina confiscată
„Acest proiect, inițiat în 2019 pentru a corecta o inadvertență din Codul rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat și se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor. Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilități, mame și copii mici nevoiți să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini.
Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal. Iar Poliția rutieră nu a putut înlătura aceste mașini în interpretarea legii de până acum.
Trebuie să înțelegem că orașele sunt pentru toți, și pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilități, categorii care nu trebuie să fie ostracizate și împiedicate să poată folosi străzile din orașele în care trăiesc”, declara Cătălin Drulă, președintele USR, inițiatorul proiectului.
Potrivit legislației anterioare, autovehiculele puteau fi parcate pe trotuar doar dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens și dacă, după parcarea mașinii, mai rămâne un spațiu pentru circulația pietonilor de cel puțin un metru lățime.
sursă: Mediafax, zf.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 20.11.2022 at 11:38
Decât să faci locuri de parcare, mai bine dai o lege care să interzică parcarea. Şi asta şi datorită unor arhitecţi plouaţi, care au permis înghesuirea blocurilor şi clădirilor pe suprafeţe cât mai mici. Ce simplu, dai o lege, că nivelul de înţelegere la nivel de decizie, este submediocru. „Specialiştii” sunt ăia cu bacul luat la patruzeci de ani.