Connect with us
Advertisement

Economie

Noua lege a pensiilor. Concedii considerate contribuții la stabilirea pensiilor. Noi drepturi pentru pensionarii de invaliditate

Publicat

Noua lege a pensiilor aduce mai multe schimbări pentru anumite categorii de persoane. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a făcut precizări despre facilități acordate. 

Aceasta a explicat cum pot fi considerate perioadă contributivă la pensie unele concedii. Noutăți sunt și pentru beneficiarii pensiilor de invaliditate.

Noua lege a pensiilor: concediile de creștere a copilului, perioadă contributivă

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul, la Antena3.

Vechime în muncă 2024: Noi perioade luate în calcul la stagiul de cotizare, din septembrie. Scurtează timpul până la pensionare

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care:

  • s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii
  • asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Anterior anului 1990, perioada de întrerupere a activității pentru creșterea copilului nu este recunoscută ca  stagiu de cotizare (vechime în muncă).

Începând cu 18 ianuarie 1990:

concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap) este perioada asimilată stagiului de cotizare.

Bucura Oprescu a amintit și alte prevederi pentru femei din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor: vârsta de pensionare pentru femei

Vârsta de pensionare pentru femei se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

Vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035.

Acum, pentru femei, vârsta de pensionare este de 62 de ani și două luni. Până în anul 2030, va crește la 63 de ani. Apoi până în 2035 va ajunge la 65 de ani.

Noua lege a pensiilor: persoanele cu pensie de invaliditate pot munci

Va fi posibil cumulul pensiei de invaliditate cu venituri obținute în perioada respectivă.

Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.

„Dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun. Îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate”, a explicat Simona Bucura Oprescu, pentru sursa citată.

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (…), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, potrivit noii legi.

După majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, urmează o nouă creștere, la 1 septembrie. Veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalculare. Unele se vor majora și cu 100%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 11.04.2024 at 11:09

    Niciodată în campania electorală nu a fost dezbătut un subiect atât de mult şi vehement ca aceste modificări ale pensiilor. Şi asta va dura până după alegeri, când se va constata că nu v-aţi ales cu nimic, că nu sunt bani. Gulgute PSD-iste. După treizeci de ani de realizări măreţe am ajuns în prăpastie cu ei. Realizările au fost doar de partea lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement