Connect with us
Advertisement

Eveniment

Patronul uneia dintre firmele care construieşte Autostrada Sebeş-Turda, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare

Publicat

autostrada orastie sibiu Una dintre firmele care a câştigat licitaţia pentru construirea Autostrăzii Sebeş-Turda este implicată într-un dosar instrumentat de DIICOT pentru evaziune fiscală. Omul de afaceri Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost reţinut, miercuri seară, de procurori, cu acuzaţii de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă, în urma audierilor de la sediul central al DIICOT, şi pentru Alexandru Horpoş, unul dintre asociaţii firmei Straco Grup, care a construit Autostrada Orăştie – Sibiu, lotul din judeţul Alba.

UPDATE: Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, Josef Hornegger, Alexandru Horpos şi Vlad Ionel Vameşu au fost arestaţi la domiciliu, decizia fiind luată de instanţa supremă, în dosarul de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cazul lui Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, din 12 decembrie până în 10 ianuarie inclusiv. Besciu şi Hornegger vor sta în arest la domiciliu la locuinţele lor din judeţul Ilfov, iar Horpos şi Vameşu, la domiciliile din Sectorul 5 al Capitalei.

Decizia poate fi contestată tot la instanţa supremă.

Firma Euroconstruct 98 Trading a adjudecat, împreună cu Aktor, licitaţia pentru construirea lotului 2, de 24,2 kilometri (de la Pârâul Iovului, ieşirea din Alba Iulia, până la intrarea în municipiul Aiud), al Autostrăzii Sebeş-Turda, pentru 549,3 milioane lei fără TVA.

Straco Grup a efectuat lucrările pe tronsonul Vinţu de Jos – Sebeș – Cut, la Autostrada Orăştie-Sibiu. În acea perioadă, au existat şi unele discuţii privind nemulţumiri ale subcontractorilor care susţineau că nu le erau plătite facturile de către firma amintită. AICI, mai multe detalii.

Potrivit unui comunicat DIICOT, procurorii şi ofiţerii DCCO au făcut opt percheziții domiciliare în București și Județul Ilfov și au pus în executare opt mandate de aducere, vizând destructurarea  unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, delapidare și evaziune fiscală, operațiuni ilicite ce au generat un prejudiciu total de aproximativ 34 milioane de lei.

“În fapt s-a stabilit că în perioada 2011-2014, inculpatul Nedelcu Dragoș, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL și numiții Baicu Marin, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL și SC Vio Top SRL, Besciu Dan, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher și Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala București și SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop, obținerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Națională de Căi Ferate și CNADNR), pentru organizarea și derularea unor achiziții publice de lucrări de infrastructură feroviară și rutieră”, se arată în comunicat.

“Modalitatea de săvârșire a faptelor constă în obținerea de către membrii grupului infracțional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră și feroviară și derularea lor în condiții păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operațiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăților controlate de inculpați, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpați în interes personal, pentru achiziția unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanțe și cumpărături de lux”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii mai precizează că “în perioada 2011-2013 numiții Horpos Alexandru, Horpos Traian și Vameșu Vlad Ionel, în calitate de asociați și administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operațiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent și de a reduce cuantumul impozitului pe profit și dividende, datorate bugetului de stat.

În baza acestor documente justificative false s-a  dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor societăți fantomă și retrasă în numerar de către membrii grupului infracțional organizat”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement