Eveniment
Programul Casa Verde: Aproape 12000 de solicitanți așteaptă degeaba banii promiși în ultimii 3 ani. Guvernul mai încearcă o dată
Administrația Fondului de Mediu anunță că are 280 de milioane de lei pentru a subvenționa montarea de panouri solare pentru încălzirea locuințelor, în special case.
Asta în ciuda faptului că, în cadrul aceluiași program, peste 12.000 de solicitanți au așteptat degeaba în ultimii trei ani să primească banii promiși.
UPDATE 28 decembrie: Casa Verde Fotovoltaice 2021: Ghidul de finanțare al programului a fost modificat. Ce schimbări a decis guvernul
Din decembrie 2018 și până acum, Ministrul Mediului a început trei sesiuni de finanțare în cadrul programului denumit „Casa Verde”. Primele două au fost un eșec, a treia de-abia a început luna trecută.
Prin acest program, în special persoanele fizice, dar și cele juridice, își pot instala pe banii statului sisteme de încălzire cu panouri solare.
„Casa Verde” este un proiect implementat de Administrarea Fondului de Mediu, instituție din subordinea ministerului de specialitate.
Sesiunile din 2018-2019 și 2020 au fost două eșecuri notabile, în care foarte puțini din cei peste 12.000 de aplicanți declarați câștigători (din cei 27.000 înscriși) au și primit banii pentru panouri solare.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, promite însă că a treia sesiune, deja începută în noiembrie 2021, va fi un succes.
Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituție din subordinea ministerului de specialitate, au anunțat la începutul lunii trecute că până pe 16 decembrie se finalizează înscrierea firmelor care pot face proiecte și apoi monta sistemele fotovoltaice anul viitor, în cadrul finanțărilor asigurate de „Casa Verde”.
Citește și: LISTE noi cu dosare aprobate pentru programele Casa Eficientă Energetic și Casa Verde Fotovoltaice. Detalii de la AFM
Astfel, după data de 16 decembrie persoanele fizice vor putea aplica pentru finanțări.
Cum va funcționa programul
Din datele obținute de Administrația Fondului de Mediu (AFM) reiese că după ce se va încheia lista instalatorilor, altfel spus a firmelor care pot monta astfel de sisteme fotovoltaice, persoanele fizice vor trebui să-și aleagă o astfel de firmă cu care să lucreze.
Proprietarul casei își va alege o societate de specialitate din județul sau din regiunea unde este locuința. Reprezentanții acestei societăți, în funcție de natura imobilului, vor face un proiect pe care îl vor depune la AFM.
Valoarea instalației trebuie să fie de minimum 22.000 de lei. Fiecare familie care vrea să instaleze panouri fotovoltaice va trebui să suporte o parte de cofinanțare de minimum 2.000 de lei.
În acest moment, prețurile din piața pentru o instalație fotovoltaică sub 3 kilowați, cât este necesar încălzirii unei case de până în 200 de metri pătrați, este între 15.000 și 30.000 de lei. Prețul variază în funcție de originea panourilor și timpul de așteptare a livrării.
După depunerea proiectelor de firmele specializate în numele beneficiarilor, reprezentanții AFM vor selecta dosarele câștigătoare în limita bugetului.
La sesiunea din 2019, la un buget de 570 de milioane de lei (față de 280 de milioane acum) s-au selectat peste 12.000 de proiecte câștigătoare din 27.000 de solicitări.
În cazul în care un proiect este selectat, firmele specializate vor monta sistemele fotovoltaice, iar pe parcurs vor primi de la AFM decontarea oferită de autorități, 20.000 de lei (4.000 de euro).
Dacă beneficiarul este nemulțumit de activitatea firmei, acesta poate schimba societatea care montează sistemul fără a mai fi nevoie de proiect nou.
Sursă: Europa liberă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News