Educație
Reluarea cursurilor din 9 ianuarie: ce obligații au directorii de școli și inspectoratele școlare, în contextul cazurilor de gripă
Ministerul Educației a comunicat vineri ce obligații au directorii unităților de învățământ și inspectoratele școlare, în contextul reluării cursurilor de luni, 9 ianuarie și al cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute.
Anterior, ministerul a transmis că școlile se vor redeschide luni, 9 ianuarie, în condiţii normale și că nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid.
Joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Educației, Ligia Deca au prezentat în conferință de presă detalii legate de situația epidemiologică și măsuri luate în calcul.
Vineri, ministerul a a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali. Ministrul Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor de joi, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.
Ministrul Educației a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP, potrivit unui comunicat ME.
În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis o serie de materiale informative elaborate de INSP cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.
Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu direcțiile de sănătate publică județene (DSP) și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.
Măsuri dispuse de Ministerul Educației
Inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ. Vor avea următoarele obligații:
- desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică
- comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor
- informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.
Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:
- diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/ preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății
- realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb
- asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor
- efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ
- aerisirea periodică a încăperilor
- instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință
- recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari
- informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.
Situația cazurilor de afecțiuni respiratorii în Alba
Potrivit datelor DSP Alba, în perioada 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie, potrivit datelor DSP Alba, s-au înregistrat 20 de cazuri de gripă, din care 7 au avut nevoie de internare, infecții acute ale căilor respiratorii, 2283 de cazuri, din care 11 persoane au fost internate și 373 de pneumonii, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de internări, 56 de pacienți.
Toate cazurile raportate sunt cu test rapid pentru gripă pozitiv, din care 2 pozitiv tip B și 18 tip A.
Cursuri reluate din 9 ianuarie. Structura anului școlar
Elevii se vor întoarce luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie 2023.
Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL ALBA
- cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
- vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
- cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
- vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
- cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
- vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
- cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
- vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
- cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
- vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023
Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.
Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.
Vacanța din februarie în celelalte județe
- Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
- Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
- Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News