Connect with us
Advertisement

Eveniment

RESTRICȚIILE de Crăciun. GHID – măsurile trebuie respectate în perioada sărbătorilor. Recomandările autorităților

Publicat

În perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național sunt în continuare în vigoare, unele restricții impuse pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Sars-Cov-2.

Vă reamintim reguli ce trebuie respectate de sărbători.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

  • este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie
  • este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);
  • este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-5.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;
  • portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise

”Facem apel la toți cetățenii să respecte aceste reguli pentru protejarea sănătății lor, a celor dragi lor, dar și pentru a-i sprijini pe medicii, mai ales în condițiile în care numărul persoanelor internate în secțiile de ATI este încă unul ridicat”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, din 14 decembrie, prin HG 1065/11.12.2020. Potrivit acesteia, este prevăzută interzicerea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Vezi integral: TOATE măsurile ce trebuie respectate în starea de alertă

În interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00-5.00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Vezi Model Declaratie proprie răspundere

Slujbele religioase

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Vezi integral REGULI pentru slujbele de Crăciun la biserici. Preoții nu sunt obligați să poarte masca de protecție. Alte măsuri

Organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate.

Se interzice participarea la procesiunile şi/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Restaurante, cafenele, terase

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă:

– fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori

– fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

– este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Aici cea mai recentă incidență COVID pe țară și AICI în ALBA.

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă:

– fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori

– fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Măsurile se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Vezi și PROGRAM MAGAZINE în ALBA de Sărbători 2020. Unde găsești deschis de Crăciun și Anul Nou

În situaţia în care activitatea operatorilor economici este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Operatorii economici prevăzuţi vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare (normele de protecție sanitară – n.r.).

Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.

Sport în aer liber

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Evenimente private

Se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente

Se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Pensiuni, hoteluri, stațiuni montane / schi

În unitățile de cazare și în stațiunile montane trebuie respectate obligațiile prind purtarea măștilor în spațiile comune interioare sau exterioare și a celor privind păstrarea distanței între persoane și cele privind dezinfectarea mâinilor.

Mai jos, cum este organizarea la Arena Platoș Păltiniș:

Măștile sunt, în principiu, obligatorii la baza pârtiilor și în apreski-uri. Pe pârtii, este recomandată purtarea de cagule sau buff-uri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement