Connect with us
Advertisement

Eveniment

Albaiulianul MIRCEA ISPAS și alți 20 de traficanți de etnobotanice, condamnați definitiv la Curtea de Apel

YouTube video

Publicat

Liderul unei grupări de traficanţi de etnobotanice, destructurată acum cinci ani de BCCO Alba Iulia, a ajuns după gratii. Mircea Marian Ispas (33 de ani) a fost condamnat definitiv prin sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 ianuarie, alături de alţi trei membri ai grupării, din Alba Iulia şi 17 din alte judeţe. Ispas a primit cea mai mare pedeapsă din „lotul” de 21 de inculpaţi.

“Operaţiunea Transilvania” a vizat gruparea infracţională ce se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnobotanice, ce a acţionat în perioada 2011 – 2012. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional nestructurat şi pentru operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Luni, alături de Mircea Ispas, a fost reţinut pentru executarea pedepsei şi Viorel Marian Gheorghe (34 de ani), membru al aceleiaşi grupări, fiind depistat la Vinţu de Jos. Ambii aveau mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Judecătoria Deva. Decizia definitivă a aparţinut însă Curţii de Apel Alba Iulia care a modificat unele pedepse decise iniţial de Judecătoria Deva, acum trei ani.

Viorel Marian Gheorghe are de executat 2 ani şi 6 luni de închisoare (faţă de un an şi patru luni cu suspendare, pedeapsa decisă la judecătorie), iar Mircea Marian Ispas – 3 ani şi 10 luni de închisoare (faţă de 3 ani şi 6 luni, pedeapsa iniţială), pentru săvârşirea infracțiunii de „efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Al treilea inculpat din Alba Iulia în acest dosar, Dan Petru Lucian, a fost condamnat la un an şi 9 luni de închisoare cu executare, iar al patrulea din Alba, Ioan Emanuel Hârbea, a primit un an de închisoare cu suspendare.

Prima condamnare în acest dosar a fost dată de Judecătoria Deva, în 2015, gruparea formată din 21 de persoane fiind trimisă în judecată în 2013, de DIICOT.

Citeşte Membrii unei grupări de traficanţi de etnobotanice din Alba și alte patru judeţe, CONDAMNAȚI la închisoare de o instanță din Deva

Membrii grupării cumpărau substanţele de pe internet, iar ulterior le comercializau către diferiţi clienţi, în majoritate tineri. Substanţele etnobotanice erau aduse din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar, ulterior, comercializate în ţară, la preţuri între 15 lei şi 50 de lei gramul. Un kilogram de substanţe psihoactive era cumpărat din Spania cu sume între 3.000 şi 4.000 de euro.

La percheziţiile efectuate au fost descoperite 1.000 de pliculeţe de etnobotanice, dar şi alte 3 kilograme din acest tip de drog, 2.000 de euro, 80.000 de lei, aparate de porţionat şi un pistol cu aer comprimat. Liderul grupării, Mircea Ispas, mai avea, în două conturi diferite, rulaje de peste 800.000 lei.

Citește şi Comercianți de etnobotanice din Alba, duși la DIICOT Hunedoara pentru audieri. Liderul grupării este albaiulianul Marian Mircea Ispas

Substanţele erau porţionate şi vândute sub diferite denumiri, precum „NINJA“, „PURE BY MAGIC“, „NINJA ULTRA STRONG“, „SPECIAL EDITION“, „DNB ELECTRIC HERBAL INCESE“, „BONZAI PLANT“, sau „GROWTH REGULATOR WINTER BOOST“.

Gruparea a traficat peste 40 de kilograme de etnobotanice, doar în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012. Din fiecare kilogram de etnobotanice, traficanţii porţionau circa 4.000 de doze, pe care le vindeau la preţuri cuprinse în 15 şi 35 lei doza.

„Marfa“ ajungea la consumatori cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani, din Deva, Hunedoara, Orăştie, Brad, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a constatat, de asemenea, că unele pliculeţe conţineau, în amestec, şi dimetocaină – substanţă considerată a fi drog de risc.

Pedepsele definitive dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia:

Ispas Mircea Marian (Alba Iulia): 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare

Grasu Gabriel Alin (zis “Radio”, Deva): 3 ani, 8 luni de închisoare cu executare

Boboc Daniel Andrei (Timişoara): 2 ani, 3 luni, 10 zile de închisoare cu executare

Dan Petru Lucian (Alba Iulia): 1 an şi 9 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Viorel Marian (Alba Iulia): 2 ani şi 6 luni de închisoare suspendare sub supraveghere

Todoni Toni Robert (Orăştie): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (4 ani)

Marinescu Răzvan Alexandru (Bucureşti): 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere

Marinescu Cosmin Dorin (Bucureşti): 2 ani închisoare sub supraveghere

Logojan Andrei Sergiu (Deva): 1 an, 11 luni, 10 zile de închisoare suspendare sub supraveghere

Nojogan Ioan Narcis (Deva): 1 an 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Chirilă Antoniu (Brad): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Jude Daniel Sorin (Orăştie): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Ştiucă Marian (Orăştie): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Trandafir Bogdan Alexandru (Brad): 1 an de închisoare suspendare, sub supraveghere

Vagu Mircea (Hunedoara): 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Hârbea Ioan Emanuel (Alba Iulia): 1 an închisoare suspendare sub supraveghere

Amălinei Alin Cătălin (Buziaş, jud. Timiş): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Gabor Orlando Gheorghe (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Mocan Daniel-Ioan (Cluj-Napoca): 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere

Crăciun Cosmin Ioan (n. Abrud, d. Brad): 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

Zamfiratu Ionuţ Andrei (Bucureşti): 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement