Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO: Şeful CNADNR, despre PROBLEMELE de pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda. Autorizaţie de construire pe lotul 2

Publicat

A10 gambas Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda are autorizaţie de construire, iar pe celelalte tronsoane sunt în continuare probleme legate de proiectare şi expertize. Este o parte din explicaţia dată de şeful CNADNR, Cătălin Homor, referitoare la stadiul lucrărilor la A10, care va lega autostrăzile A1 și Transilvania şi care este aşteptată cu nerăbdare de şoferii care s-au săturat de aglomeraţia şi coloanele de pe DN1, între Alba Iulia şi Cluj.

„Pe Lotul 1 au fost ceva probleme în legătură cu proiectarea, probleme cu constructorul. Sper că după ultimele discuţii avute cu ei să fi înţeles care e situaţia şi că trebuie să respecte contractul şi caietul de sarcini, astfel încât proiectul prezentat să fie unul contractual până la urmă. Dacă nu există înţelegere să respectăm împreună contractul, nu putem merge mai departe. Sigura variantă este rezilierea şi vom scoate lucrărilor din nou la licitaţie.

Pe Lotul 2, pe 5 aprilie a fost emisă autorizaţia de construire şi avem speranţa, ţinând cont de situaţia din teren, că va fi o mobilizare bună. Finalizarea acestei secţiuni este estimată în iunie 2017″, a declarat şeful CNADNR, Cătălin Homor, într-un interviu pentru hotnews.ro.

Reamintim că Lotul 1 (17 km) cuprinde porţiunea de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Aici lucrează, din decembrie 2014, Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Din datele oficiale, termenul de finalizare este trimestrul doi 2017. La început de 2016, stadiul lucrărilor era de 11%.

Pe Lotul 2 (24,25 km), de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, lucrările sunt efectuate de socierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu aceleaşi termene de început şi finalizare. Stadiul şantierului era de 8%. Pe acest lot, a fost eliberată autorizare de construire pe o parte din traseu, de anul trecut şi acum pe alte sectoare, pentru întregul tronson.

Vezi şi FOTO: DESCOPERIRE arheologică pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda: Aşezare veche de 7.000 de ani, în zona localității Limba, lângă Alba Iulia

În ceea ce priveşte loturile 3 şi 4 „am avut un stoc foarte mare de probleme, de la lipsa autorizaţiilor de construcţie pe secţiuni destul de mari. S-a lucrat destul de mult, se fac tot felul de expertize, dar planul nostru este ca la finalul anului cele două loturi să fie terminate”, a mai spus Homor.

Pe aceste din urmă tronsoane, între Aiud şi Turda, lucrările sunt cele mai avansate, peste 40%. Lotul 3 i-a revenit constructorului Tirrena Scavi, iar pe ultimul tronson lucrează PORR. Termenele de finalizare sunt sfârşitul acestui an.

Cu toate acestea, datele din teren arată că nu prea sunt şanse să fie respectate termenele.

Noi imagini video cu şantierul Autostrăzii Sebeș -Turda au fot publicate de Asociația Pro Infrastructura, la începutul lunii aprilie:

YouTube video

Citeşte şi VIDEO: AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA. Imagini aeriene cu lucrările între Alba Iulia şi Aiud, la începutul lunii aprilie

Contractele la cele patru loturi ale autostrăzii au fost semnate în 2014, respectiv în aprilie pentru loturile 3 și 4 și în noiembrie pentru loturile 1 și 2.

Din promisiunile autorităţilor, autostrada ar fi trebuit definitivată cel târziu în acest an, cel puţin pe loturile dinspre Turda spre Aiud, însă înregistrarea arată că momentul deschiderii traficului pe cele patru loturi este mai departe decât cel aşteptat.

”Cele 4 loturi ale autostrăzii diferă foarte mult, ca progres, din cauza lipsei autorizațiilor de construire și a numeroaselor neînțelegeri dintre constructor și CNADNR de pe primele două loturi. Loturile 3 si 4 sunt destul de avansate, însă și acestea sunt în mare întârziere față de termenele de finalizare de la semnarea contractului. Loturile 1 si 2 sunt foarte întârziate și nu putem spune în acest moment când vom avea autostrada completă între Sebeș și Turda”, spun membrii asociației Pro Infrastructura.

Vezi şi VIDEO: Autostrada Sebeş – Turda. Imagini aeriene de la începutul lunii aprilie cu şantierul din zona nodului rutier ce leagă A10 de A3

Autostrada Sebeş-Turda – stadiul lucrărilor la 21 martie (date DRDP Cluj)

Lotul 1 (judeţul Alba, 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, km 0+000 – km 17+000, 2 noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8, Alba Iulia Nord la km 16)

Stadiu fizic: 11% (neschimbat faţă de datele din ianuarie 2016)

Valoare contract: 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Proiectant: Search Corporation SRL

Consultant: Egis Romania SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract

Proiect fazat; finanţare: POS-T+POIM

Lotul 2 (judeţul Alba, 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250, inclusiv nod rutier la Teiuş, km 26)

Stadiu fizic: 8% (faţă de 7,20%, în ianuarie 2016)

Valoare contract: 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL

Proiectant SF: Search Corporation SRL

Consultant: Asocierea Kappa – Architects & Engineers SRL – Salfo & Associates SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM

Lotul 3 (judeţul Alba, 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, km 41+250 – km 53+700, cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200)

Stadiu fizic: 48,5% (faţă de 44%, în ianuarie 2016)

Valoare contract: 420.511.921,44 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014

Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A

Proiectant SF: Search Corporation SRL

Consultant: DRDP Cluj

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen finalizare, conform contract, 20 martie 2016.

Proiect fazat. Finanţare: POS-T+POIM

Lotul 4 (judeţele Alba şi Cluj: 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda, km 53+700 – km 70+000)

Stadiu fizic: 45% (faţă de 42%, în ianuarie 2016)

Valoare contract: 470.004.894,83 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014.

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH

Proiectant SF: Search Corporation SRL

Consultant: Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – SPEA Ingegneria Europea SpA

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen de finalizare 20 martie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM.

Vezi şi Guvernul a aprobat ordonanţa pentru proiectele de infrastructură: Autorizare pe tronsoane pentru autostrăzi şi norme pentru ieşiri spre oraşe

sursa foto-video: Asociaţia Pro Infrastructura, forum.peundemerg.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement