Actualitate
Dosarul Berbeceanu: Instanţa a admis audierea ca martor a fostei şefe DIICOT, Alina Bica, aflată în arest preventiv
Aflată în arest preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale, fosta şefă DIICOT, Alina Bica, va fi audiată în calitate de martor în dosarul comisarului şef Traian Berbeceanu. Înalta Curte a admis cererea fostului comandant al BCCO Alba Iulia privind audierea acesteia în dosarul său.
Reamintim că Traian Berbeceanu a susţinut încă de acum doi ani că Alina Bica ştia despre neregulile sesizate în funcţionarea DIICOT Alba în rapoartele înaintate în vara anului 2013, însă nu a luat nicio măsură. În plus, ar fi avizat, ulterior, toate acţiunile fostei conduceri a DIICOT Alba Iulia îndreptate împotriva poliţistului.
Citeşte şi Traian Berbeceanu a cerut ÎCCJ audierea Alinei Bica, șefului Poliției Române și a unor procurori, în calitate de martori
În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi Alin Muntean, procurorii DNA menţionează o discuţie purtată între comisarul şef Traian Berbeceanu şi adjunctul şefului Poliţiei Române, chestorul Florentin Robescu. Berbeceanu îi povesteşte lui Robescu cum s-ar fi încercat muşamalizarea raportului în care erau prezentate posibile fapte de corupţie ale celor trei inculpaţi. Comisarul îi relatează o discuţie pe care a avut-o cu Alina Bica în biroul acesteia de la DIICOT, la care a participat şi adjuncta DIICOT Georgiana Hosu, în care Bica i-a reproşat că din cauza acelui raport “a fost luată de urechi” de procurorul general. De asemenea, Berbeceanu povesteşte cum Alina Bica i-ar fi reproşat că îi vânează procurorii, atenţionându-l că nici el nu este “Albă ca Zăpada” şi să nu creadă că Ioan Mureşan va pleca, iar el va “rămâne acolo”.
Pe lista celor care vor fi audiaţi în dosar, prin decizie a magistraţii ÎCCJ se află şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Traian Berbeceanu susţine că a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) despre faptele penale şi disciplinare comise de cei trei foşti anchetatori ai săi încă din 2012. Citat ca martor în proces va fi şi chestorul Florentin Robescu, adjunctul şefului IGPR. De asemenea, va fi citată şi actuala şefă de la DIICOT, Georgiana Hosu, dar şi soţul acesteia, Dan Hosu – fost ofiţer BCCO. Comisarul Berbeceanu a mai cerut audierea unor procurori cu care a colaborat în trecut, la diverse dosare: Diana Pecincu, care a instrumentat dosarul “Hidra”, Florin Nanu, Forin Dumitraşcu, Adrian Mircea, Augustin Lazăr (procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), care i-au coordonat activitatea la dosarele “Spună” şi “Bibanul” şi “Aurul Dacic”, dar şi a unor procurori de la DIICOT care au coordonat ancheta în dosarul în care el era cercetat, după preluarea de către Structura Centrală a DIICOT: Valentin Trif şi Adrian Nicolae Băican. Valentin Trif a activat, înainte de a ajunge la DIICOT, la Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia. Numărul total al martorilor din acest dosar ajunge, astfel, la peste 100 de persoane.
La termenul din 11 februarie a fost audiat în calitate de martor comandantul IPJ Alba, chestorul principal Nicolae Căbulea.
Citeşte şi DOSARUL fostului procuror șef al DIICOT Alba: Înalta Curte a admis pentru audieri aproape 100 de martori. LISTA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în 21 ianuarie conexarea celor două dosare în care este implicat fostul şef al BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu. Dacă într-unul dintre cazuri, acesta este parte civilă, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi fostul procuror Nicolaie Cean, respectiv poliţistul Alin Muntean sunt inculpaţi, în al doilea dosar, este inculpat alături de alte persoane din Hunedoara.
Citeşte şi Ironia sorţii: Traian Berbeceanu a sărit în ajutorul acuzatorului său. Poliţistul Alin Muntean a leşinat în timpul audierilor
sursă: adevărul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News