Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Efectele secundare ale consumului prea mare de cafea. Cum reacționează organismul, în funcție de cantitatea pe care o bem zilnic

Publicat

Ceașca de cafea este ritualul zilnic al majorității dintre noi. În fața ei se leagă și se consolidează prietenii și este în general momentul din zi în care ne simțim cu adevărat bine.

Dincolo de rolul ei social, cafeaua ne ajută și să rezistăm unei zile complicate. Consumul prea mare de cafea poate avea însă și efecte adverse, pe care vi le prezentăm mai jos. 

Anxietate

Cu toate că dozele mici până la moderate de cofeină pot crește vigilența, pot fi cantități mai mari

duce la anxietate sau nervozitate. Monitorizează-ți propriul răspuns pentru a determina cât poți tolera.

Cafeina crește vigilența organismului, arată studiile.

Citește și: Ce riști dacă bei 25 de căni de cafea pe zi. Concluziile unui studiu realizat pe 8.400 de subiecți

Funcționează blocând efectele adenozinei, o substanță chimică a creierului care te face să te simți obosit. În același timp, declanșează eliberarea de adrenalină, hormonul „luptă sau fugi” asociat cu creșterea energiei.

Cu toate acestea, la doze mai mari, aceste efecte pot deveni mai pronunțate, ducând la anxietate și nervozitate.

De fapt, tulburarea de anxietate indusă de cofeină este unul dintre cele patru sindroame legate de cofeină enumerate în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), care este publicat de Asociația Americană de Psihiatrie.

S-a raportat că consumul zilnic extrem de mare, de 1.000 mg sau mai mult pe zi, cauzează nervozitate, nervozitate și simptome similare la majoritatea oamenilor, în timp ce chiar și un aport moderat poate duce la efecte similare la persoanele sensibile la cofeină.

În plus, s-a demonstrat că dozele modeste cauzează respirație rapidă și cresc nivelurile de stres atunci când sunt consumate într-o singură ședință.

Un studiu efectuat pe 25 de bărbați sănătoși a constatat că cei care au ingerat aproximativ 300 mg de cofeină au experimentat mai mult decât dublul stresului celor care au luat un placebo.

Interesant este faptul că nivelurile de stres au fost similare între consumatorii obișnuiți și mai puțin frecvenți de cofeină, sugerând că compusul poate avea același efect asupra nivelurilor de stres, indiferent dacă îl beți în mod obișnuit.

Conținutul de cafeină al cafelei este foarte variabil. Pentru referință, o cafea mare („mare”) la Starbucks conține aproximativ 330 mg de cofeină.

Dacă observați că vă simțiți adesea nervos sau nervos, ar putea fi o idee bună să vă uitați la cantitatea de cofeină și să o reduceți.

Insomnie

O ceașcă de cafea vă ajută să rămâneți treaz în timpul zilei, dar vă poate afecta negativ somnul

calitate și cantitatea lui. Nu mai beți cafea după masa, pentru a evita problemele de somn.

Capacitatea cafeinei de a ajuta oamenii să rămână treji este una dintre cele mai apreciate calități ale sale.

Pe de altă parte, prea multă cofeină poate face dificilă obținerea unui somn suficient de odihnitor.

Studiile au descoperit că aportul mai mare de cofeină pare să crească timpul necesar adormirii. De asemenea, poate scădea timpul total de somn, în special la vârstnici.

În schimb, cantitățile mici sau moderate de cofeină nu par să afecteze foarte mult somnul.

Este posibil să nu vă dați seama că prea multă cofeină vă interferează cu somnul dacă subestimați cantitatea de cofeină pe care o luați.

Deși cafeaua și ceaiul sunt cele mai concentrate surse de cofeină, se găsesc și în sifon, cacao, băuturi energizante și mai multe tipuri de medicamente.

De exemplu, o injecție energetică poate conține până la 350 mg de cofeină, în timp ce unele băuturi energizante oferă până la 500 mg pe cutie (16 sursă de încredere).

Important, cantitatea de cofeină pe care o puteți consuma fără a vă afecta somnul va depinde de genetică și de alți factori.

În plus, cofeina consumată mai târziu în cursul zilei poate interfera cu somnul, deoarece efectele sale pot dura câteva ore până la dispariție.

Cercetările au arătat că, în timp ce cofeina rămâne în sistem în medie cinci ore, perioada de timp poate varia de la o oră și jumătate la nouă ore, în funcție de individ.

Probleme digestive

Mulți oameni consideră că o ceașcă de cafea dimineața ajută la digestie.

Efectul laxativ al cafelei a fost atribuit eliberării gastrinei, un hormon pe care îl produce stomacul, care accelerează activitatea în colon. Mai mult, s-a demonstrat că și cafeaua decofeinizată produce un răspuns similar.

Cu toate acestea, cofeina însăși pare să stimuleze mișcările intestinului.

Având în vedere acest efect, nu este surprinzător faptul că doze mari de cofeină pot duce la scaune libere sau chiar diaree la unii oameni.

Deși mulți ani s-a crezut că cafeaua provoacă ulcere gastrice, un studiu amplu realizat pe mai mult de 8.000 de persoane nu a găsit nicio legătură între cele două.

Pe de altă parte, unele studii sugerează că băuturile cu cofeină pot agrava boala de reflux gastroesofagian (GERD) la unii oameni. Acest lucru pare să fie valabil mai ales pentru cafea.

Deoarece cafeaua poate avea efecte majore asupra funcției digestive, este posibil să doriți să reduceți cantitatea pe care o beți sau să treceți la ceai dacă aveți probleme.

Dependență

În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate ale cofeinei, nu se poate nega că poate deveni o obișnuință.

O analiză detaliată sugerează că, deși cofeina declanșează anumite substanțe chimice ale creierului în mod similar cu modul în care fac cocaina și amfetaminele, nu provoacă dependență clasică așa cum fac aceste medicamente.

Cu toate acestea, poate duce la dependență psihologică sau fizică, în special la doze mari.

În plus, frecvența consumului de cofeină pare să joace un rol în dependență.

Într-un studiu, 213 consumatori de cofeină au completat chestionare după ce au trecut 16 ore fără a fi consumat. Utilizatorii zilnici au avut o creștere mai mare a durerilor de cap, a oboselii și a altor simptome de sevraj decât utilizatorii non-zilnici

Chiar dacă compusul nu pare să provoace dependență adevărată, dacă beți în mod regulat o mulțime de cafea sau alte băuturi cu cofeină, există șanse foarte mari să deveniți dependent de efectele sale.

Alte efecte:

Creșterea episoadelor de urinare este un efect secundar obișnuit al aportului ridicat de cofeină cauzat de efectelor stimulatoare ale compusului asupra vezicii urinare.

Este posibil să fi observat că trebuie să urinezi frecvent atunci când bei mai multă cafea sau ceai decât de obicei.

Dozele mari de cofeina poate crește ritmul cardiac sau ritmul la unele persoane. Aceste efecte apar

a varia foarte mult de la persoană la persoană. Dacă îi simțiți, ia în considerare reducerea ta

admisie.

Sursă: healthline.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax