Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fostul șef al Poliției Locale Alba Iulia așteaptă zeci de mii de euro despăgubiri. Decizia primarului, făcută praf de instanță

Publicat

Una dintre cele mai mari hibe administrative și juridice ale Primăriei Alba Iulia, de la preluarea mandatului lui Gabriel Pleșa, o reprezintă demiterea fostului șef al Poliției Locale, Daniel Ilcu. 

Cu o armată de juriști angajați în primărie, cu avocați externi, cu un viceprimar avocat, Primăria Alba Iulia a ajuns în situația în care trebuie să îi plătească, fostului și viitorului angajat, zeci de mii de euro din banii plătitorilor de taxe și impozite, în timp ce Daniel Ilcu stă acasă și așteaptă ca primăria să pună în aplicare deciziile judecătorești și să îl repună într-o funcție de conducere. 

Mai exact, demiterea acestuia a dus la două procese desfășurate pe rolul instanțelor din Alba, procese terminate definitiv în favoarea lui Ilcu, obligarea la plata a zeci de mii de euro către acesta, dar și repunerea în funcție a acestuia, pe un post care acum nu mai există. 

Daniel Ilcu a fost demis în 13 mai 2021, după ce pe numele său a fost deschis un dosar penal, pentru conducere sub influența alcoolului, dosar penal care, în 4 iulie 2022, a fost clasat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Cum dosarul penal a fost și motivul oficial care a stat la baza demiterii, iar acesta a fost clasat de curând, greșelile administrației Pleșa – Popescu în modul în care au tratat subiectul demiterii redevin de actualitate.

Am stat de vorbă cu viceprimarul Emil Popescu și cu Daniel Ilcu pentru a asculta atât punctul de vedere al Primăriei, cât și cel al fostului șef de poliție locală care așteaptă banii și funcția înapoi.

Pentru a înțelege mai bine situația și cum primăria a ajuns să fie obligată să plătească zeci de mii de euro, din bani publici, din cauza unei demiteri fără o cercetare disciplinară și doar în baza unui simplu raport al primarului Gabriel Pleșa, trebuie făcut un rezumat al faptelor de la început și până în prezent.

Noaptea de 17 decembrie 2020

În noaptea de 17 decembrie 2020, Daniel Ilcu era găsit în stare avansată de ebrietate, într-o mașină a Poliției Locale Alba Iulia. Acesta era dus la spital, iar procurorii deschideau un dosar penal, prima dată in rem, iar apoi, in personam, pe numele acestuia.

”(…) procurorul a reținut că, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat bănuiala rezonabilă că, în data de 17.12.2020, în jurul orei 17:00, suspectul I.D.I. a condus un autoturism pe un drum public din municipiul Alba Iulia având o alcoolemie de peste 0,80 g‰ alcool pur în sânge.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL: Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului

Din buletinele de analiză toxicologică a rezultat că suspectul a avut o alcoolemie de 5,68 g‰ alcool pur în sânge la ora 18:10 și 5,23 g‰ alcool pur în sânge la ora 19:10, iar cercetările continuă pentru stabilirea cu precizie a stării de fapt, deoarece suspectul nu a fost surprins în flagrant de către organele de poliție când a condus autoturismul”, se arată într-un comunicat al Parchetului în data de 15 ianuarie 2021.

Dosarul penal în cauză a fost clasat în 4 iulie 2022, motivare pe care o vom expune mai jos.

Demiterea

La câteva luni de incident, Daniel Ilcu era demis din funcția de șef al Poliției Locale Alba Iulia, entitate care la acel moment avea statutul de Direcție, în cadrul primăriei.

CITEȘTE ȘI: Șeful Poliției Locale Alba Iulia a fost demis, după scandalul în care a fost găsit cu alcoolemie la volan. Precizări oficiale

Concedieri de polițiști locali și transformarea din Direcție în Serviciu

După un audit extern care a costat 25.000 de euro, Gabriel Pleșa, anunța în luna septembrie a anului 2021, că va economisi bani dacă va concedia 35 de polițiști locali și va desființa postul de director, care era vacant la acea vreme.

CITEȘTE ȘI: 35 de polițiști locali din Alba Iulia vor fi concediați. Ce restructurări mai face Gabriel Pleșa și câți bani se vor economisi

Postul a fost desfințat în momentul în care Poliția Locală a fost transformată din direcție în serviciu. În acest fel, locul de muncă al lui Daniel Ilcu a încetat să mai existe pe statul de plată al Primăriei Alba Iulia.

Proces la Tribunalul Alba

Fostul Șef al Poliției Locale a acționat în instanță Primăria Alba Iulia și a cerut anularea dispoziției prin care a fost demis, repunerea în funcție, dar și plata salariilor pe care nu le-a primit, de la momentul demiterii și până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Magistrații Tribunalului au decis că Daniel Ilcu nu a fost demis după o cercetare disciplinară, ci în urma unui raport întocmit de Gabriel Pleșa, se arată în decizia din 19 noiembrie 2021.

”(…) cercetând materialul probator administrat în cauză, pârâtul (n.r. Primăria Alba Iulia) nu a făcut dovada că funcţionarul public ce face obiectul dispoziţiei nr. 933/12.05.2021 a făcut obiectul unei cercetări disciplinare şi mai mult că acesta a fost audiat, respectiv după caz, că acesta deşi invitat la audieri a refuzat de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaraţie privitoare la abaterile disciplinare care i se impută.

O măsură precum cea dispusă prin Dispoziţia nr. 933/12.05.2021 putea fi emisă doar în urma efectuării unei cercetări disciplinare şi în baza propunerii comisiei de disciplină în situaţia în care această comisie, în baza materialului probator administrat, ar fi ajuns la concluzia că reclamantul se face vinovat de faptele care i se impută, iar nu în temeiul referatului nr. 52925/11.05.2021 întocmit de același emitent al dispoziţiei atacate în prezenta cauză”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistrații i-au dat câștig de cauză lui Ilcu, au admis anularea dispoziției prin care a fost demis, repunerea în funcție și plata salariilor.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia a pierdut procesul cu fostul șef al Poliției Locale. Ilcu va trebui repus de Pleșa pe o funcție desființată

”În ceea ce priveşte capătul de cerere a reclamantului referitoare la repunerea în situaţia anterioară emiterii Dispoziţiei nr. 933 din 12.05.2021 instanţa urmează a o admite, având în vedere principiul de drept quod nullum est, nullum producit effectum, adagiu latin care exprimă, în procesul civil, unul din efectele nulităţii, adică regula potrivit căreia ceea ce este nul nu poate produce efectele urmărite la îndeplinirea lui”, se mai arată în documentul citat.

Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a făcut apel la Curte, dar magistrații au respins cererea acestora, în mai 2022. Drept urmare, decizia de la Tribunal a devenit definitivă și trebuie pusă în aplicare.

Situația actuală: Locul de muncă nu mai există, Primăria trebuie să plătească peste 30.000 de euro către Daniel Ilcu. Ce spune Emil Popescu

Viceprimarul Emil Popescu, avocat, a declarat pentru alba24.ro că nu îl mai poate pune pe Daniel Ilcu înapoi pe post și că acesta a primit o funcție de consilier în cadrul departamentului Piețe și câini fără stăpân.

Mai exact, postul de șef al Direcției Poliția Locală Alba Iulia nu mai există, fiind acum Serviciu, unde șef este Ciprian Hârceagă.

Drept urmare, i s-a oferit un post de consilier la un alt serviciu.

Emil Popescu a precizat că Daniel Ilcu nu a mers până acum la lucru și că a trimis o plângere prealabilă.

Legat de despăgubiri, Emil Popescu spune că Primăria îi datorează, din 15 mai 2021 până pe 31 decembrie 2021, câte 12.000 de lei lunar – asta înseamnă undeva la 96.000 de lei; iar, din 1 ianuarie 2022 și până în luna iulie 2022 când a fost numit pe postul de consilier, în jur de 7000 de lei pe lună, adică undeva la 49 de mii de lei; un total de 145.000 de lei.

De asemenea, Emil Popescu mai spune că banii vor fi dați în tranșe, timp de cinci, ani, iar prima dată va primi un 5 la sută abia în anul 2023.

Daniel Ilcu așteaptă ca instituțiile statului să pună în aplicare legea, nu a acceptat postul de consilier

Din punctul de vedere al fostului șef al Poliției Locale, situația este destul de simplă: are o decizie definitivă în favoarea sa, decizie care spune că trebuie să fie repus în funcția pe care o avea înainte să fie demis.

De asemenea, a precizat că plângerea prealabilă pe care a trimis-o a fost aceea că nu acceptă postul oferit de consilier la Piețe și câini fără stăpân.

A spus că decizia de încadrare la departamentul respectiv este ”o decizie personală” a primarului Gabriel Pleșa.

Mai exact, așteaptă să fie repus în funcția de șef al Poliției Locale Alba Iulia. Între timp, datoria pe care Primăria trebuie să i-o plătească se mărește de la lună la lună.

Acesta a precizat că Primăria trebuie să plătească 12.000 de lei lunar, din data de 15 mai 2021 și până când va fi repus în funcție. Adică, la momentul actual, 16 luni, calcul care se ridică la peste 190.000 de lei, undeva la peste 38.000 de euro.

Mai exact, din punctul său de vedere și al avocatului, decizia instanței spune clar că trebuie plătite drepturile salariale de pe poziția de pe care a fost concediat, nu de pe poziția respectivă până la un punct și apoi dintr-o altă poziție.

Dosarul a fost clasat

Dosarul pentru conducere sub influența alcoolului a fost clasat în 4 iulie 2022.

”La data de 04.07.2022, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus clasarea cauzei privind săvârşirea de către suspectul I. a infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cpen., precum și clasarea cauzei privind săvârşirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 și 3 C.pen.(pentru care urmărirea penală s-a desfășurat in rem).

Pentru a se dispune respectiva soluție, în esență s-au reținut următoarele aspecte:

La data de 17.12.2020, suspectul I. a condus un autovehicul pe drumul public din municipiul Alba Iulia, iar la un moment dat a părăsit partea carosabilă și s-a oprit în afara drumului. Organele de poliție, sesizate prin apel la SNUAU 112, s-au deplasat la fața locului și l-au găsit pe conducătorul auto la volan, inconștient, acesta fiind preluat și transportat la spital de un echipaj SMURD.

Ulterior, i-au fost prelevate probe biologice de sânge, din buletinul de analiză toxicologică reieșind că avea o îmbibație alcoolică de 5,68 g/l alcool pur în sânge la ora 18.10 și de 5,23 g/l alcool pur în sânge, o oră mai târziu.

Pentru a se stabili valoarea alcoolemiei suspectului la momentul conducerii autovehiculului – fapta constituind infracțiune doar dacă la momentul conducerii îmbibația alcoolică este superioară valorii de 0,80 g/l alcool pur în sânge – în cauză s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, întocmit de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, ulterior solicitându-se avizarea acestuia de către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, concluzia specialiștilor fiind că nu se poate stabili gradul îmbibației alcoolice din sânge pe care l-a avut suspectul la momentul conducerii autoturismului.

Prun urmare, constatând că există un dubiu cu privire la valoarea îmbibației alcoolice pe care a avut-o suspectul la momentul conducerii autoturismului, neputându-se stabili că aceasta a fost superioară valorii de 0,80 g/l alcool pur în sânge, în baza art. 16 alin.1 lit. c Cpr.pen. s-a dispus clasarea cauzei privind săvârşirea de către suspect a infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cpen.

În ceea ce privește infracțiunea de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 și 3 C.pen., s-a reținut că textul art. 196 C.pen. nu incriminează şi autorănirea din culpă, motiv pentru care fapta nu constituie infracţiune, dispunându-se clasarea în baza art. 16 alin.1 lit. b teza I C. pr.pen”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, la solicitarea alba24.ro.

În linii mari, Primăria Alba Iulia are de plătit zeci de mii de euro către un fost și un viitor angajat, sumă care se mărește lunar până când conducerea primăriei va pune în practică o decizie definitivă a unei instanțe de judecată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 05.08.2022 at 21:19

    Toţi cei menţionaţi înaintea şi după Pleşa sunt nişte diplomaţi care si-au luat diplomele deageaba, aşa cum se iau în ziua de astăzi. In concluzie nişte, ciurucuri leşinate din punct de vedere meserie. Bani prăpădiţi, cum numai în Primărie se întâmplă. Nici pe Pleşa nu-l dă deşteptăciunea afară din casă, ca dovadă.

  2. Tony

    vineri, 05.08.2022 at 21:47

    Ilcu Daniel a fost „lucrat” pe la spate : imbetat la comanda. Sa ridicat prin scoala si munca – nu politic si nu primea ordine de la politicieni. s au rasbunat pe el- sa fie dreptate!

  3. Penibilul

    sâmbătă, 06.08.2022 at 05:46

    Sa te imbeti ca ultimul trecator cind porti o salopeta de gardian, ca astia nu sunt politisti adevarati, sa ai tupeul doar sa te urci băut la volanul unei masini care nu iti apartine chiar daca doar stai in ea, sa ai tupeul sa mai fi șef, sa te faci public de cacao, inseamna lipsa de intelegere a ridicolului in care te-ai pus pt toata viata. Putini ar mai avea curajul sa mai iasa pe strada. Dar mai grav devine faptul ca cineva nu pricepe ca ,,a spala de pacate” o astfel de situatie penibila, stirbeste increderea in acea ,,spalatorie” si da incredere si altor nesimtiti sa sfideze cetateanul de rind.

  4. Rbk

    luni, 08.08.2022 at 09:24

    Cât de cretin sa fii ,sa bei pîna la coma alcoolica,chiar daca e gratis . Inseamna ca el consuma frecvent dar nu l-a oprit niciodata politia.Cum sa îmbeți un om la comanda? A baut ca i-a placut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate