Administrație
FOTO-VIDEO: Alba Iulia, o junglă urbană, plină de buruieni. Primăria așteaptă cu ”emoții” semnarea contractului
De săptămâni bune, Cetatea Alba Carolina, șanțurile acesteia, parcurile din oraș, dar și orice petic verde existent din municipiu a fost năpădit de buruieni.
Motivul? Contractul cu firma care s-a ocupat până acum de îngrijirea spațiului verde a expirat și până în momentul de față nu a avut cine să cosmetizeze iarba orașului.
O nouă licitație pentru un contract de peste 20 de milioane de lei pe patru ani a fost făcută, două firme au câștigat, orașul a fost împărțit în două loturi și acum administrația așteaptă cu ”emoție” ca nici o contestație să nu fie depusă.
Mai mult, deși exista un contract deja semnat cu o firmă de deratizare și dezinsecție, potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, până acum nu s-a făcut nici o acțiune de dezinsecție împotriva inamicilor nevăzuți din iarbă – căpușele – deoarece nu au fost plângeri.
Mesaje și plângeri pe adresa redacției Alba24 au venit în ultima săptămână referitoare la iarba crescută în exces prin tot orașul, dar mai ales sesizări referitoare la mușcături de la căpușele existente în iarbă.
Am ieșit pe teren pentru a analiza situația la ”firul ierbii” și nu a trebuit să mergem foarte departe de sediul Primăriei Alba Iulia.
Prima oprire a fost în parcul de joacă, vizavi de sediul Electrica, parc în care părinții își scot copiii la plimbare zi de zi.
Iarba a crescut pe lângă aparatele de joacă și pe la orice colț unde există un spațiu verde. Dar situația se poate observa cel mai bine chiar lângă podul care face legătura cu Cetatea Alba Carolina.
Acolo, tufele de buruieni măsoară chiar și peste 40 de centimetri și dacă tot vorbim de podul respectiv, balustrada care în urmă cu o săptămână ”zăcea” ruptă pe lângă pod a fost reparată în mare stil.
CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Act de vandalism sau neglijența autorităților din Alba Iulia? Balustrada podului de la Electrica s-a rupt
Aceasta a fost ridicată și prinsă la mijloc cu o șipcă și câteva cuie bătute strâmb.
Interesant este că, în fața sediului ADR, iarba a fost cosmetizată, potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, de către angajații primăriei care se ocupă și de iarba de la stadionul de fotbal. Aceștia au mai cosmetizat în măsura în care au putut și o parte a spațiilor verzi de prin oraș.
În apropierea spațiului unde, nu cu mult timp în urmă, a activat Piața din Centru, o mlaștină, pe ”malul” căruia buruienile au crescut considerabil, ”tronează” la loc de cinste și emană un miros teribil.
Coborâm în Cetatea Alba Carolina prin poarta de lângă spațiul Ryma. În interiorul Cetății, natura neîngrijită își face cel mai bine simțită prezența.
Tot spațiul verde a fost năpădit de buruieni și de iarbă crescută în exces, imaginile vorbind de la sine.
Alt punct de intrare în zona turistică, prin Poarta I a Cetății, poate cea mai utilizată zonă de către turiști către mijlocul Cetății.
Pe versantul pe care odinioară vedeai aproape săptămânal muncitori care tăiau iarba și după o ploaie sănătoasă culegătorii de melci, acum iarba crescută oferă spațiului un aspect neîngrijit și o senzație de delăsare.
Contract de peste 20 de milioane de lei pe 4 ani, două firme și orașul împărțit în două loturi
Contactat de Alba24, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat că ultimul contract cu o firmă care să se ocupe de spațiul verde a expirat în 5 martie și în ultimul an au fost probleme în procedura de atribuire, dar se pare că în sfârșit a fost găsită o rezolvare.
În urma unei licitații, două firme au câștigat contractul de peste 20 de milioane de lei și orașul a fost împărțit în două loturi.
Dar pentru ca acestea să poată semna contractul, trebuie să fie finalizată perioada de depunere a contestațiilor. Potrivit lui Gabriel Pleșa, vineri este ultima zi pentru acestea, adică două zile în care viceprimarul din Alba Iulia le așteaptă cu emoții.
Dacă totul va merge bine, contractul cu cele două firme, Sport Turism SRL și Luxor LTD SRL, va fi semnat luni, 3 iunie.
Lotul 1, care înseamnă zona turistică, va fi preluat de către Sport Turism SRL și lotul 2 care reprezintă restul spațiilor verzi din oraș, va fi sub îngrijirea firmei Luxor LTD SRL. Fiecare firmă va primi peste 10 milioane de lei pentru un contract de 4 ani.
Deși un contract cu o firmă de dezinsecție și dezinfecție a fost atribuit în urmă cu două luni, potrivit aceluiași viceprimar Gabriel Pleșa, momentan nu s-a făcut nici o campanie de dezinsecție a spațiului verde împotriva căpușelor, deoarece la Primăria Alba Iulia nu au fost făcute reclamații, în legătură cu situații în care locuitori ai orașului să fi fost mușcați de căpușe.
CITEȘTE ȘI: Firmă nouă pentru ”vânătoarea” de gândaci, șobolani și țânțari la Alba Iulia. Contract de 500.000 de euro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 30.05.2019 at 16:24
Daca totul merge bine ! Ce inseamna bine ? Din ce am auzit eu este vorba (asa mi s-a spus de cineva din prefectura) de verificarea contractelor de catre juristii din Prefectura. Tot timpul astia baga bete-n roate (doar sunt PSD-isti) si gasesc cate o chichita pentru al returna. Cred ca asa s-a intamplat si inainte cu contractele, sa arate municipiul de cacao in preajma alegerilor, sa vada lumea ca Primaria este total dezinteresata si sa-i penalizeze la vot.
Astept comentarii mai pertinente ca ale mele.