Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Alba Iulia, o junglă urbană, plină de buruieni. Primăria așteaptă cu ”emoții” semnarea contractului


Publicat

De săptămâni bune, Cetatea Alba Carolina, șanțurile acesteia, parcurile din oraș, dar și orice petic verde existent din municipiu a fost năpădit de buruieni.

Motivul? Contractul cu firma care s-a ocupat până acum de îngrijirea spațiului verde a expirat și până în momentul de față nu a avut cine să cosmetizeze iarba orașului.

iarba 1

O nouă licitație pentru un contract de peste 20 de milioane de lei pe patru ani a fost făcută, două firme au câștigat, orașul a fost împărțit în două loturi și acum administrația așteaptă cu ”emoție” ca nici o contestație să nu fie depusă.

Mai mult, deși exista un contract deja semnat cu o firmă de deratizare și dezinsecție, potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, până acum nu s-a făcut nici o acțiune de dezinsecție împotriva inamicilor nevăzuți din iarbă – căpușele – deoarece nu au fost plângeri.

Mesaje și plângeri pe adresa redacției Alba24 au venit în ultima săptămână referitoare la iarba crescută în exces prin tot orașul, dar mai ales sesizări referitoare la mușcături de la căpușele existente în iarbă.

Am ieșit pe teren pentru a analiza situația la ”firul ierbii” și nu a trebuit să mergem foarte departe de sediul Primăriei Alba Iulia.

Prima oprire a fost în parcul de joacă, vizavi de sediul Electrica, parc în care părinții își scot copiii la plimbare zi de zi.

iarba 2

Iarba a crescut pe lângă aparatele de joacă și pe la orice colț unde există un spațiu verde. Dar situația se poate observa cel mai bine chiar lângă podul care face legătura cu Cetatea Alba Carolina.

iarba 3

Acolo, tufele de buruieni măsoară chiar și peste 40 de centimetri și dacă tot vorbim de podul respectiv, balustrada care în urmă cu o săptămână ”zăcea” ruptă pe lângă pod a fost reparată în mare stil.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Act de vandalism sau neglijența autorităților din Alba Iulia? Balustrada podului de la Electrica s-a rupt

iarba 4

Aceasta a fost ridicată și prinsă la mijloc cu o șipcă și câteva cuie bătute strâmb.

iarba 5

Interesant este că, în fața sediului ADR, iarba a fost cosmetizată, potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, de către angajații primăriei care se ocupă și de iarba de la stadionul de fotbal. Aceștia au mai cosmetizat în măsura în care au putut și o parte a spațiilor verzi de prin oraș.

iarba 5

În apropierea spațiului unde, nu cu mult timp în urmă, a activat Piața din Centru, o mlaștină, pe ”malul” căruia buruienile au crescut considerabil, ”tronează” la loc de cinste și emană un miros teribil.

Coborâm în Cetatea Alba Carolina prin poarta de lângă spațiul Ryma. În interiorul Cetății, natura neîngrijită își face cel mai bine simțită prezența.

Tot spațiul verde a fost năpădit de buruieni și de iarbă crescută în exces, imaginile vorbind de la sine.

iarba 5

Alt punct de intrare în zona turistică, prin Poarta I a Cetății, poate cea mai utilizată zonă de către turiști către mijlocul Cetății.

iarba 6

Pe versantul pe care odinioară vedeai aproape săptămânal muncitori care tăiau iarba și după o ploaie sănătoasă culegătorii de melci, acum iarba crescută oferă spațiului un aspect neîngrijit și o senzație de delăsare.

iarba 7

Contract de peste 20 de milioane de lei pe 4 ani, două firme și orașul împărțit în două loturi

Contactat de Alba24, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat că ultimul contract cu o firmă care să se ocupe de spațiul verde a expirat în 5 martie și în ultimul an au fost probleme în procedura de atribuire, dar se pare că în sfârșit a fost găsită o rezolvare.

În urma unei licitații, două firme au câștigat contractul de peste 20 de milioane de lei și orașul a fost împărțit în două loturi.

Dar pentru ca acestea să poată semna contractul, trebuie să fie finalizată perioada de depunere a contestațiilor. Potrivit lui Gabriel Pleșa, vineri este ultima zi pentru acestea, adică două zile în care viceprimarul din Alba Iulia le așteaptă cu emoții.

iarba 9

Dacă totul va merge bine, contractul cu cele două firme, Sport Turism SRL și Luxor LTD SRL, va fi semnat luni, 3 iunie.

Lotul 1, care înseamnă zona turistică, va fi preluat de către Sport Turism SRL și lotul 2 care reprezintă restul spațiilor verzi din oraș, va fi sub îngrijirea firmei Luxor LTD SRL. Fiecare firmă va primi peste 10 milioane de lei pentru un contract de 4 ani.

iarba 10

Deși un contract cu o firmă de dezinsecție și dezinfecție a fost atribuit în urmă cu două luni, potrivit aceluiași viceprimar Gabriel Pleșa, momentan nu s-a făcut nici o campanie de dezinsecție a spațiului verde împotriva căpușelor, deoarece la Primăria Alba Iulia nu au fost făcute reclamații, în legătură cu situații în care locuitori ai orașului să fi fost mușcați de căpușe.

CITEȘTE ȘI: Firmă nouă pentru ”vânătoarea” de gândaci, șobolani și țânțari la Alba Iulia. Contract de 500.000 de euro

 

 

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    joi, 30.05.2019 at 16:24

    Daca totul merge bine ! Ce inseamna bine ? Din ce am auzit eu este vorba (asa mi s-a spus de cineva din prefectura) de verificarea contractelor de catre juristii din Prefectura. Tot timpul astia baga bete-n roate (doar sunt PSD-isti) si gasesc cate o chichita pentru al returna. Cred ca asa s-a intamplat si inainte cu contractele, sa arate municipiul de cacao in preajma alegerilor, sa vada lumea ca Primaria este total dezinteresata si sa-i penalizeze la vot.
    Astept comentarii mai pertinente ca ale mele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Poliția Română: Atenție la „profitorii” online care vă cer datele de pe card. Indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți

Publicat

Polițiștii români atrag atenția persoanelor care vând diverse obiecte pe site-urile de profil. Potrivit acestora, au apărut din ce în ce mai mulți „profitori”, care se dau interesați de produse și le solicită vânzătorilor datele de pe card. 

„Ochii mari unde „arunci” cu datele de pe card. Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand … ca ciupercile după ploaie putem spune.

Câteva dintre indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți:

– Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs.

– Limba română scrisă lasă de dorit. Google Translate nu este chiar un geniu!

– Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă. NU FACEȚI ASTA!

– Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării”, au transmis duminică reprezentanții Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.145 de cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore. 458 de pacienți în stare gravă, internați la ATI

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 61.768, potrivit datelor transmise duminică, 9 august, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore. În prezent, 458 de pacienți sunt internați pe secțiile de ATI. 

Citește și 1.145 de cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore. 458 de pacienți în stare gravă, internați la ATI

30.119 pacienți au fost declarați vindecați și 6.371 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 2700 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.08.2020 (10:00) – 09.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (30 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbitidăți, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 458 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.378.727 de teste. Dintre acestea 13.353 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 615 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 9 august.

Până sâmbătă erau raportate 60.623 de cazuri (1.350 noi, 713 reconfirmați), 29.872 pacienți vindecați, 6.204 asimptomatici externați la 10 zile după depistare, 2.659 decese (43 decese noi), 1.364.759 de teste de teste prelucrate (21.444 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.211 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.233 la cerere).

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

8 august – 1.350 de cazuri noi după 21.444 (1.364.759 de teste, în total; 21.444 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 13.211 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.233 la cerere)

7 august – 1.378 de cazuri noi după 23.946 (1.343.315 de teste, în total; 23.946 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.670 la cerere)

6 august – 1.345 cazuri noi după 24.147 teste (1.319.369 teste în total; 24.147 în ultimele 24 de ore din care 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.260 la cerere)

5 august – 1.309 cazuri noi după 24.108 testări (1.295.222 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 15.956 teste în baza definiției de caz și a protocolului medical, 8.152 la cerere)

4 august – 1.232 cazuri noi după 20.581 teste (1.268.899 de teste în total; 20.581 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.548 la cerere).

3 august – 823 cazuri noi după 8.045 teste (1.248.318 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.045 teste, din care 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 2.399 la cerere)

2 august – 1.075 cazuri noi după 14.215 teste (1.240.273 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 5.690 la cerere)

1 august – 1.225 cazuri noi după 23.451 teste (1.226.058 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 13.756 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.695 la cerere)

30 iulie – 1.356 cazuri noi după 23.401 teste (1.177.630 teste în total; 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere; au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 8 august – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri nou confirmate (în actualizare):

Alba – 813 – 7
Arad – 1271 – 26
Argeș – 4062 – 71
Bacău – 1815 – 31
Bihor – 1294 – 52
Bistrița-Năsăud – 963 – 8
Botoșani – 1203 – 4
Brașov – 3639 – 60
Brăila – 1070 – 37
Buzău – 1556 – 26
Caraș-Severin – 416 – 25
Călărași – 347 – 4
Cluj – 1445 – 12
Constanța – 1166 – 25
Covasna – 535 – 3
Dâmbovița – 2319 – 26
Dolj – 959 – 27
Galați – 2534 – 66
Giurgiu – 460 – 5
Gorj – 1105 – 58
Harghita – 605 – 6
Hunedoara – 1122 – 7
Ialomița – 822 – 17
Iași – 1760 – 69
Ilfov – 1499 – 3
Maramureș – 612 – 31
Mehedinți – 882 – 13
Mureș – 1082 – 18
Neamț – 1528 – 16
Olt – 912 – 14
Prahova – 2632 – 72
Satu Mare – 127 – 3
Sălaj – 228 – 9
Sibiu – 1072 – 17
Suceava – 4731 – 18
Teleorman – 411 – 2
Timiș – 1620 – 39
Tulcea – 326 – –
Vaslui – 865 – 1
Vâlcea – 607 – –
Vrancea – 1975 – 13
Mun. București – 7322 – 201

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 7 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 7 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise duminică, 9 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județ au fost înregistrate 826 de îmbolnăviri. 

De asemenea, 644 de persoane au fost declarate vindecate și au fost înregistrate 36 de decese.

În Alba, sâmbătă au fost prelucrate 220 de teste, 98 la Direcția de Sănătate Publică și 122 la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 47.190.

Localitățile din care provin cazurile noi (9 august):

Alba Iulia – 6

Ighiu – 1

Până sâmbătă, erau raportate 819 cazuri (12 noi), 623 de persoane vindecate, 36 decese, 46.970 teste efectuate (525 de teste, în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Blajul și-a premiat excelența. Elevii de 10, alături de profesorii îndrumători, PREMIAȚI de administrația locală

Publicat

Doi absolvenți ai Colegiului Național „I. M. Clain” din Blaj, care au obținut în acest an media 10 la examenul de Bacalaureat, au fost premiatți de administrația locală, alături de profesorii îndrumători. 

Întotdeauna am apreciat excelența, mai ales în domeniul educației! În acest sens, în data de 31 iulie, i-am premiat pe cei doi absolvenți ai Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”Blaj care au obținut, în acest an, media 10 la examenul de bacalaureat: Lazăr Maria și Cristea Vasile Cristian! Îi felicit și le doresc mult succes în următoarea etapă a vieții!

Vezi și Maria și Cristian, elevii de 10 ai Colegiului Național ”I.M. Clain” din Blaj, la Bacalaureat 2020. La ce facultăți vor să meargă

De asemenea, pentru munca depusă, i-am premiat și pe profesorii îndrumători ai celor doi absolvenți, care au avut o contribuție importantă la obținerea acestor rezultate excepționale: prof. Comșa Ana Maria, prof. Efrim Lucia Maria, prof. Ghiță Romanța Margareta, prof. Tarko Iulia Mirela, prof. Cipariu Ciprian Timotei și prof. Lațiu Vasile! Tuturor, mulțumiri și felicitări!

Educația este una dintre marile priorități ale administrației blăjene, investiția în învățământ, atât în infrastructura școlară, cât și în formarea de absolvenți bine pregătiți, fiind o obligație față de cei care au pus bazele, la Blaj, a primelor școli sistematice cu predare în limba română din Transilvania!”, a transmis primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate