Connect with us
Advertisement

Eveniment

OPINIILE albaiulienilor: Lucrările din Cetatea Alba Carolina au nevoie de modificări. Care sunt evenimentele de nota „10” din oraş

Publicat

cetate fotografie aeriana mai 2014 Albaiulienii au fost consultaţi, în 2014, în cadrul unei cercetări sociologice efectuate de Universitatea ”1 Decembrie 1918” cu privire la proiectele desfășurate în Cetatea Alba Carolina. Peste 94% dintre aceștia au declarat că au văzut lucrările efectuate în spaţiul istoric, o treime consideră că acestea au nevoie de modificări, adăugări sau completări şi cei mai mulți consideră că ar fi nevoie de mai multe spații verzi.

Citeşte şi EVENIMENTELE ANULUI 2015 la Alba Iulia. LISTA FESTIVALURILOR pregătite de Primărie. Buget de 500.000 de euro

În 2014, prin Barometrul comunității locale, au fost chestionate la domiciliu 602 persoane de peste 18 ani din Alba Iulia. Peste 90% dintre cei chestionați consideră că proiectele care s-au făcut până acum în Cetatea Alba Carolina au contribuit mult și foarte mult la creșterea valorii turistice a obiectivului. Totodată, aceștia consideră că proiectul Cetatea Alba Carolina este valoros și foarte valoros pentru Alba Iulia.

O treime dintre persoanele chestionate consideră că lucrările efectuate la proiectul Cetății Alba Carolina au nevoie de modificări, adăugări sau completări. Printre propunerile făcute, în ordine descrescătoare a frecvenței, enumerăm:

1. spații verzi;

2. restaurare monumente / renovare clădiri;

3. zone de agrement (aparate fitness, terenuri de sport, skate park, piste biciclete, săli de jocuri);

4. locuri de joacă;

5. promovarea evenimentelor;

6. valorificarea tuturor spațiilor din Cetate;

7. amenajarea locuri de odihnă pe trasee (bănci, umbră, apă);

8. spații comerciale (suveniruri, artizanat, obiecte de promovare);

9. cinematografe, săli de spectacole, biblioteci;

10. tur ghidat al Cetății;

11. locuri de parcare;

12. instalare sistem de supraveghere video în zona turistică;

13. spații de cazare;

14. amenajarea amfiteatrului.

În ceea ce privește zonele verzi din oraș, Primăria municipiului Alba Iulia a derulat, încă din 2012, ample acțiuni care au presupus plantarea a sute de pomi și arbuşti decorativi, atât în perimetrul Cetății Alba Carolina cât și pe arterele importante din oraș.

Citește și Alba Iulia, înverzită cu peste 200.000 de lei. Primăria aduce lămuriri cu privire la achiziţionarea arborilor ce vor fi plantaţi primăvara aceasta

Totodată, anul trecut, primul parc dendrologic amenajat în pădurea din zona Dealul Mamut, a fost inaugurat la Alba Iulia. Albaiulienii se pot bucura de plimbări în aer liber, într-un parc natural cu peste 1.200 de specii de plante din toate colțurile lumii. Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Citește și FOTO | Parcul Dendrologic Alba Iulia: S-a deschis oficial „colțul de rai” de pe Valea Popii. Detalii despre accesul vizitatorilor

Accesul până la Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” se face în prezent pe un drum aflat în lucru, pe strada Valea Popii, reprezentanții administrației locale precizând că acesta va fi finalizat în acest an.

Citește și FOTO: Drumul de acces către Parcul Dendrologic din Alba Iulia, finalizat în acest an. Ce străzi din Miceşti intră în modernizare

Cu toate acestea, se pare că albaiulienii nu au uitat Parcul Custozza, locul verde din ”inima” Cetății Alba Carolina care a fost înlocuit în 2011 de autorități, odată cu modernizarea zonei istorice și realizarea Pieței Cetății.

Dintre proiectele ce au fost realizate de către Primărie până acum, în Cetatea istorică, principalele lucrări (monumente, construcții noi, amenajări) care atrag vizitatorii, în opinia celor chestionați, sunt:

1. Cetatea Alba Carolina;

2. Traseele din șanțurile Cetății;

3. Porțile Cetății;

4. Piața Cetății;

5. Catedrala romano-catolică;

6. Traseul celor trei fortificații;

7. Muzeul Național al Unirii;

8. Catedrala Reîntregirii;

9. Statuile;

10. Siturile arheologice amenajate (castru, tunel, poduri, etc.);

11. Sala Unirii;

Citește și FOTO: CJ Alba cere 6,5 milioane lei pentru restaurarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Clădirea, monument istoric, a început să se degradeze

12. Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;

13. Parcul (și platoul) din fața Catedralei Ortodoxe;

14. Fântâna arteziană;

15. Palatul Principilor;

16. Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan.

În ceea ce privește evenimentele organizate în Cetatea Alba Carolina în 2014, de cea mai mare notorietate s-au bucurat Zilele Orașului și Zilele Cetății, acestea fiind și primele clasate după rata de participare individuală a celor chestionați și după ordinea preferințelor acestora. Cele mai puțin cunoscute evenimente, probabil și datorită faptului că s-au adresat unui public mai restrâns, au fost Rowmania, Feeric Fashion Days, Alba Iulia City Race și Expoziția chinologică.

Cele mai atractive activități, desfășurate în Cetatea Alba Carolina în 2014, potrivit celor chestionați, au fost:

1. Defilări ale Gărzii Cetății;

Citește și Cât plătește Primăria Alba Iulia pentru spectacolele prezentate de Garda Cetăţii, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului

2. Concerte de muzică, în piața publică;

3. Spectacole de artificii;

Vezi și FOTO – VIDEO: Final grandios la „Simfonia Focului”. Fireworks Design din Braşov a venit cu „arsenalul greu” și a câștigat competiția

4. Proiecții și spectacole de lumini;

5. Concerte de muzică ușoară;

6. Spectacole stradale de divertisment, pentru copii;

7. Concerte de muzică populară;

8. Teatru stradal pentru copii;

9. Obiceiuri populare autentice reconstruite public.

Cetățenii au venit cu propuneri / soluții / sugestii pentru realizarea de evenimente culturale și de divertisment în Cetatea Alba Carolina.

Majoritatea dintre cei chestionați doresc organizarea mai multor concerte și spectacole. Totodată, aceștia cred că ar fi nevoie de mai multe concursuri și festivaluri și de o frecvența mai ridicată a evenimentelor. Activitățile educative și recreative, pentru toate vârstele, sunt și ele în topul dorințelor albaiulienilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement