Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Prețuri la energie, crescute abuziv înainte de venirea iernii: Liberalizarea haotică lasă românii la mâna furnizorilor

Publicat

Liberalizarea haotică a pieței energiei generează probleme foarte mari consumatorilor, în pragul iernii. Prețurile pe care le vor plăti românii cresc la un nivel greu de imaginat. Procentele cu care se majorează diferă în funcție de furnizor, fără un punct de reper și, mai ales, fără explicații.

Consumatorii sunt anunțați de pe o zi pe alta că prețurile sunt ”actualizate” printr-un act adițional. Oamenii sunt informați unilateral că dacă nu sunt de acord, pot denunța contractul în termen de 30 de zile.

În caz contrar, modificarea de tarif se consideră acceptată. Oamenii nu au ce să facă, în condițiile în care toți furnizorii își măresc tarifele sincronizat.

Cazul unui cetățean din Alba Iulia poate fi un exemplu.

Acesta a primit de la E.On o notificare prin care este anunțat că i se propune un act adițional prin care tarifele din contract i se actualizează, evident în plus.

Vezi și: FOTO ȘTIREA TA Factură RECORD la electricitate primită la un apartament din Cugir unde nu locuiește nimeni: peste 739.000 de lei

Până în august 2021, abonatul avea în contract prețul de 0,15194 lei pe kWh, fără TVA, în baza unui contract semnat în 2017 pe care nu l-a schimbat în contextul așa-zisei liberalizări a pieței.

Prețul actualizat propus între 1 octombrie și 31 decembrie 2021 este de 0,22277 de lei pe kWh (vezi mai jos), ceea ce conduce la un preț total cu TVA inclus (cel pe care îl plătește de fapt omul) de 0,26510 de lei.

De la 1 ianuarie 2022 tariful se majorează din nou și va ajunge la 0,23587 de lei pe kWh fără TVA (0,28069 lei/kWh cu TVA).

În contul electronic este anunțat că are 30 de zile pentru a denunța contractul, altfel actul adițional cu noul tarif va fi considerat acceptat tacit.

„Dată fiind evoluția crescătoare a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piața de energie din România, menținerea prețurilor de furnizare din contractul E.ON Standard Gas, comunicate și în notificarea transmisă în legătură cu aceasta, nu mai poate fi susținută.

Drept urmare, pentru ca parteneriatul existent să se desfășoare în echilibru, pe fondul modificărilor substanțiale ale condițiilor care au stat la baza încheierii contractului între părți, te informăm că suntem nevoiți să actualizăm prețurile comunicate inițial în contract”, se mai arată în informarea din aplicația furnizorului.

„Când schimbă furnizorul, consumatorul ar trebui să facă o poză contorului”

Pentru că piața s-a liberalizat, consumatorii au acum dreptul să se mute la alt furnizor de energie electrică dacă văd că factura a crescut.

Citește și: O altă familie din Alba Iulia, FACTURĂ ENORMĂ de la noul furnizor de energie. Și cel vechi i-a aplicat o ”taxă de despărțire”

Este perioada în care apar foarte multe probleme la facturi. Mulți consumatori au primit facturi enorme la schimbarea furnizorului, pentru care nu există încă o explicație oficială și nici o soluție concretă (alta decât asigurările verbale că ”se va rezolva”).

„Oamenii care nu sunt mulțumiți se pot muta la alt furnizor, dar mai întâi trebuie să compare ofertele.

Consumatorul poate să se orienteze în funcție de tipul de consum pe care îl are.

În 21 de zile va avea un nou contract cu un nou furnizor. Acesta din urmă se ocupă de anunțarea vechiului furnizor și de preluarea acestui nou client.

Consumatorul ar trebui să facă o fotografie a contorului cu consumul, pentru că furnizorul vechi poate să-i trimită hârtia cu regularizarea în 42 de zile”, spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie citat de Europa Liberă.

Tarife modificate și după alegerea unui alt furnizor

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a primit mii de plângeri din partea consumatorilor casnici care spun că facturile primite nu corespund cu cât au consumat sau că pur și simplu s-au trezit cu prețuri mai mari decât cele convenite.

Spre exemplu, după schimbarea furnizorului, mulți clienți s-au trezit cu prețuri mai mari decât cele pe care le primiseră inițial, în faza de discuții.

Păgubiții să nu accepte semnarea niciunui act adițional care să modifice prețul inițial

Clienții care au parte de aceste practici nu ar trebui să accepte semnarea nici unui act adițional care să modifice prețul inițial, a spus Sorin Susanu, comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Timiș.

„Clauzele inițiale trebuie respectate. Noi (ANPC- n.r.), prin decizie, vom obliga agentul economic să respecte clauzele inițiale.

Păgubiții pot să ceară respectarea tarifului inițial, aceasta a fost clauza contractuala semnată.

Compania a premeditat această situație pentru a atrage clienți.

Consumatorii să citească cu atenție contractele înainte de semnare, să ceară un draft al contractului înainte să îl semneze, dacă nu înțeleg clauzele să le discute cu un specialist.

Discutăm și despre situația în care agenți economici au reușit să creeze variante în care să îi facă pe consumatori să devină consumatori captivi, neavând posibilitatea să se mute la altă companie.

Luăm în calcul premeditarea atât timp cât materialele promoționale și informațiile inițiale sunt mult diferite față de varianta finală”, a declarat Sorin Susanu.

Recomandarea acestuia este însă greu de urmat. Furnizorii oferă contracte standard, iar negocierea este imposibilă în condițiile în care interfața cu clienții este aproape inexistentă, dincolo de roboții telefonici.

Creșterile de prețuri au depășit limita de suportabilitate pentru clienții casnici. Și încă nu a venit iarna

Mai mulți specialiști au atras atenția că creșterile de prețuri au depășit limita de suportabilitate pentru clienții casnici.

De exemplu, Asociaţia Energia Inteligentă a prezentat în repetate rânduri pericolul iminenţei creşterii preţului la toate formele de energie şi a solicitat măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât şi politici publice care să prevină/diminueze creşterea preţului la energie.

Asociaţia consideră necesară realizarea unui Plan de Măsuri de Urgenţă Energetică, astfel încât toţi consumatorii şi toate familiile să poată face faţă acestei situații grave.

Vezi și: Specialist: Lecție de prostit poporul. Explozia prețurilor la energie NU ESTE JUSTIFICATĂ, dar suntem duși cu vorba până plătim

”Creșterea prețurilor la energie nu este justificată, dar suntem duși cu vorba până ne obișnuim cu ideea și plătim” a scris președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, într-un articol publicat pe site.

Doar 25% din creșterea de 65% ar putea fi justificată

Potrivit acestuia, prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni cu 24%, conform datelor INS, o creștere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:

  • Creșterea costurilor cu achiziția certificatelor verzi de către CET urile care consumă hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciată a fi influențat cu cca 4,5% creșterea prețului final de energie;
  • Diferența între cerere și ofertă, care a determinat achiziția de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem că a influențat cu cca. 6,2% creșterea prețului final la energie.

”Analizând situația din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului energiei electrice de până la 65,2%.

Astfel de prețuri care impun noi trenduri în piața consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rodul speculațiilor și al manipulărilor”, se arată în articol.

Criza guvernamentală va adânci criza energetică

Mulți dintre specialiști consideră că, în aceste condiții, România se va confrunta în această iarnă cu o gravă criză socială generată de haosul din sectorul energetic.

Autoritățile nu au reușit până acum să gestioneze ”liberalizarea” sectorului energetic și este puțin probabil că se va mai reuși ceva în viitorul apropiat.

Asta cu atât mai mult cu cât la nivel național se consumă o criză politică între principalele partide din Parlament, toate celelalte probleme devenind secundare pe agenda politicienilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Putin a semnat decretul prin care Rusia și-a însușit centrala nucleară de la Zaporojie. De ce este importantă pentru Ucraina

Publicat

Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară de la Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri decretul. 

La puţin timp după acest anunţ, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care săptămâna aceasta are programate vizite la Kiev şi Moscova, a declarat că pleacă spre capitala ucraineană pentru a discuta despre crearea unei zone de protecţie în jurul centralei.

Aceasta se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, în timp ce armata ucraineană câştigă teren în urma unei contraofensive.

Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea.

Centrala este din luna august ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean, potrivit Agerpres.

Importanța centralei nucleare de la Zaporojie

Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume. Se află în apropierea orașului Enerhodar din Ucraina.

Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Primele cinci reactoare au fost pornite succesiv între 1985 și 1989, iar al șaselea a fost adăugat în 1995.

Centrala generează cca. jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANOSR susține în continuare limitarea numărului de mandate ale rectorilor, prin lege. Care sunt motivele studenților

Publicat

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la proiectul care, în esență, propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Poziția federației cu privire la acest subiect a fost constant prezentă în spațiul public încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 și până la actualul proiect al Legii Învățământului Superior, în sensul în care limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic.

În plus, asociația spune că este necesar pentru a preveni orice abuz de putere în acest mediu și ”pentru a ne asigura că interesul primordial al conducerilor vizează bunul mers al comunității, iar nu consolidarea poziției dominante”.

În plus, mulți dintre rectori sunt membri de partid, fiind susținuți politic și din afara mediului academic.

Comunicatul ANOSR

Considerăm că stabilirea la nivel de universitate a limitei privind numărul de mandate ale rectorului ar reprezenta un regres cu privire la implementarea viziunii democratice generale de schimbare a liderilor după perioade de timp clar definite, noțiune aplicabilă altor instituții de interes public, la nivel național și mondial.

Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin „Cartea″ (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară.

Argumentul nu este doar fals, ci și absurd, deoarece același proiect menționează faptul că numărul de mandate nu poate fi nelimitat (ceea ce ar fi o „ingerință″ la fel de mare), însă evită concretizarea acestei prevederi la nivel central.

O astfel de prevedere este esențială pentru un climat universitar democratic, asigurând principiul eficienței instituționale – 8 ani reprezintă o perioadă timp suficientă pentru a pune în practică programul în baza căruia a fost acordat mandatul unui rector, fiind rezonabil ca, după această perioadă, să fie permisă ascensiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluția universității.

Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară.

În fine, dat fiind faptul că vorbim de o propunere de modificare a legislației, este asertiv că nu putem discuta despre o încălcare a autonomiei universitare sub pretextul că acest proiect ar încălca un alt proiect de lege, ambele neavând, momentan, nicio valoare juridică, întrucât nu sunt intrate în vigoare.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat despre măsurile luate după întâlnirea cu proprietarii fabricilor de porțelan din Alba Iulia

Publicat

Alba24 l-a întrebat pe premierul Nicolae Ciucă care sunt măsurile concrete care au fost luate după întâlnirea cu reprezentanții industriei de porțelan din Alba Iulia, care a avut loc în data de 14 septembrie. 

Asta în contextul în care industria porțelanului are probleme mari din cauza prețurilor la energie și a concurenței cu fabricanții din China, care în această situație își permit să producă mult mai ieftin.

Răspunsul poate fi urmărit la minutul 1:10:30

După ce a spus că ”înțelege problemele cu care se confruntă”, premierul a oferit o explicație lungă, din care s-a desprins ideea ca aceste companii să poată semna ”contracte pe termen și lung” grație unor strategii de vânzări viitoare, care urmează să fie întocmite de companiile energetice de stat.

Practic, companiile care produc porțelan, una dintre cele mai dezvoltate industii din județul Alba, sunt, cu excepții punctuale, în aceeași situație în care erau și înainte de întâlnirea cu Nicolae Ciucă.

Declarația lui Nicolae Ciucă:

”Am avut o întâlnire la sediul Guvernului cu conducerea celor două companii, am înțeles foarte bine problemele cu care se confruntă, am avut o discuie și astăzi cu doamna comisar care ar fi posibilitățile să putem sprijini marii consumatori de energie electrică și gaze, la nivel politicii de coeziune.

Această politică nu poate fi aplicată, atunci tot ceea ce poate să se constituie în măsuri pe care le luăm în sprijinul acestor companii, pot veni de la Guvern,

Sigur, există deja o măsură care a fost aplicată prin fondurile europene și ea a intrat în vigoare la finele lunii septembrie,  fiind vorba despre o compensare într-un procent, sigur nu care să acopere evoluția prețurilor la energie electrică și la gaze dar totuși s-a adoptat această măsură.

În urma întâlnirii, am stabilit cu dumnealor că la nivelul Guvernului putem să asigurăm prin companiile naționale elaborarea strategiilor de vânzare astfel încât să poată să fie încheiate contracte bilaterale pe termen mediu și lung.

Tot acest demers urmează să se realizeze în luna noiembrie, termen pe care companiile de energie în au pentru elaborarea strategiilor.

Deja a fost un demers pe care Guvernul l-a întreprins prin identificarea unor cantități de gaze care să fie pus la dispoziția industriei.

Acest demers a avut loc săptămâna trecută și în acest moment vă pot spune că avem cantitățile de gaze necesare care deja au fost oferite pieței” a spus Nicolae Ciucă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbați prinși la furat porumb, pe un teren din Coșlariu. Polițiștii le-au deschis dosar penal

Publicat

Doi bărbați din Mogoș au fost prinși la furat porumb, pe un teren din Coșlariu. Polițiștii au deschis dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, marți, 4 octombrie, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat, în flagrant delict, doi bărbați, de 49 și 52 de ani, din comuna Mogoș, județul Alba, în timp ce sustrăgeau porumb de pe o parcelă situată pe raza localității Coșlariu.

Asupra acestora au fost găsiți mai mulți saci cu porumb pe care intenționau să îi transporte cu un autoturism care era parcat, pe câmp, lângă parcela cultivată cu porumb.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax