Connect with us
Publicitate

ABRUD

Procesele anului 2022, cu miză de peste 10 miliarde de euro. Cel mai ”greu” este cel pentru investiția de la Roșia Montană

Publicat

Procesul care are în centru proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, ar putea fi denumit ”procesul anului 2022”, în condițiile în care obiectul său acoperă aproape jumătate din sumele cerute la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale de la Washington. 

România se judecă la Washington în procese a căror miză financiară cumulată este de peste zece miliarde de euro. Unele litigii au fost deschise împotriva statului român de oameni de afaceri autohtoni. Europa Liberă le-a analizat pe toate.

Drepturile financiare ale investitorilor dintr-o țară străină sunt apărate de judecătorii unui tribunal internațional al Băncii Mondiale, instanță care își are sediul la Washington/SUA, potrivit unei analize realizate de Europa liberă.

La Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială au apelat și români.

Aceștia au putut chema în judecată propriul stat deoarece au realizat investiții în România prin intermediul unor off-shore-uri sau pentru că dețin și alte cetățenii.

Citește și: Avocații Statului Român, în procesul de la Washington: Eșecul proiectului de la Roșia Montană a fost cauzat de Gabriel Resources

Cel mai recent exemplu este cel al fraților Ioan și Viorel Micula, doi oameni de afaceri din Bihor, care au și câștigat unul dintre litigiile intentate României.

Familia Adamescu cere și ea despăgubiri României. Aceasta a putut apela la instanța comercială pentru că membrii ei au pașaport suedez sau german.

Citește și: Patru MILIARDE de dolari: Miza proiectului ratat de la Roșia Montană! Un fond de pe Wall Street susține ”Gabriel Resources” împotriva României!

Un alt litigiu important este cel cu firma canadiană Gabriel Resources, compania controlată – cel puțin la un moment dat – de afaceristul român Frank Timiș.

Vezi și: DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Statul român mai este reclamat la Washington și de societăți în structura cărora nu se află cetățeni români, ci companii sau investitori străini.

Lista firmelor care dau în judecată România

România este reclamată în prezent în zece procese, în care diverse companii solicită daune totale de 10 miliarde de euro.

Companiile care cer despăgubiri sunt:

Kelag – Kärntner Elektrizitäts din Austria,

Fin Doc SRL deținută de o companie din Italia,

EP Wind Project (Rom) Six Ltd din Cipru,

Petrochemical Holding GmbH din Austria,

Alverley Investments Limited și Germen Properties Ltd din Cipru,

LSG Building Solutions GmbH din Austria, Nova Group Investments din Olanda,

Gabriel Resources din Canada

Alpiq AG din Elveția.

Vezi și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax