EVENIMENT
FOTO: TOALETA PUBLICĂ – MUZEU, la Alba Iulia. Cea mai scumpă din România. „Obiectivul turistic” a costat 1,6 milioane de lei
În Cetatea Alba Carolina, respiri aerul istoriei și când mergi la toaleta publică. Pentru că WC-ul public este şi muzeu. A avut cele mai mari costuri de amenajare din ţară, peste 1,6 milioane de lei. Sursa banilor sunt fondurile europene. Cei care vor să vadă cum arată toaleta publică-„muzeu” din Alba Iulia vor trebui să plătească intrarea, un leu.
Cea mai scumpă toaletă publică din România – amenajată ca un muzeu – este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetate. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor.
Spaţiul bine delimitat, cu vestigii medievale reprezintă un traseu de zid al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.
Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Lucrarea de 1,6 milioane lei face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) și a cuprins mai multe amenajări și restaurări controversate și criticate.
Citeşte şi OPINIILE albaiulienilor: Lucrările din Cetatea Alba Carolina au nevoie de modificări. Care sunt evenimentele de nota „10” din oraş
„Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare (a fortificaţiei – n.r.), s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar în zona respectivă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.
Investiţia de bază a fost punerea în valoare a zidului medieval. „Suplimentar acestei investiţii, odată cu acceptarea de către Autoritatea de Management a proiectului secundar, bineînţeles lucrările au devenit complexe, cu structură subterană, fundaţie, elevaţie şi toate lucrurile care astăzi se regăsesc la grupul sanitar de acolo”, a adăugat Mihai Coşer.
Zona grupului sanitar înglobează o bună bucată din respectivul zid medieval, care este pus în valoare într-o încăpere aparte. Astfel că peste aceste lucruri se suprapun lucrările şi dotările specifice unui grup sanitar, cu spaţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Citeşte şi Primăria Alba Iulia a prezentat LISTA CHELTUIELILOR pentru trei lucrări controversate din Cetate. Prețul cu tot cu ”discount”: 3,66 milioane euro
De asemenea, există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, camere aparte pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil (foto), în care au acces cei care vor să schimbe bebeluşul, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar.
„Finisajele, instalaţiile sanitare, sistemul de ventilaţie, un sistem de supraveghere video la intrarea în zona respectivă, sistemul de taxare, platforma pentru persoanele cu dizabilităţi duc în total la un cost de 1.668.319 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.
O mare parte din aceşti bani au fost cheltuiţi pe operaţiuni specifice zonei, respectiv pentru descărcări arheologice şi punere în valoare a zidului medieval, iar cota alocată dotărilor pentru grupul sanitar a fost de aproximativ 300.000 de lei.
În cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia, Fortificaţia de tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban. Zona interioară”, vestigiile puse în valoare sunt situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.
Proiectul a avut o valoare totală de peste 76 de milioane de lei, din care s-a făcut o economie de peste 16,5 milioane de lei pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite în timpul lucrărilor.
Citeşte şi FOTO În Cetatea Alba Carolina se „fură ca-n codru”: Hoţii pleacă cu „amintiri” de un milion de euro de la statuile amplasate în zona istorică
Citeşte şi FOTO: Piramida din piatră din Piața Cetății a costat cât o casă. Peste 200.000 lei din bani publici pentru cea mai nouă piesă din zona istorică
Citeşte şi REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria
Grupul sanitar poate fi folosit de turişti, dar şi de trecători pentru taxa de 1 leu. Este administrat de o firmă privată şi dispune, pe lângă utilităţile specifice unei toalete publice, şi de un hol imens, cu bănci (foto) aflate în imediata apropiere a încăperii în care se află vestigiile medievale a căror istorie este menţionată pe o placă explicativă.
Este vorba de o construcţie de zidărie din piatră, din care se mai păstrează parţial un traseu de zid în forma literei L. Edificiul poate fi identificat cu magazia de făină, ce apare marcată, cu litera K, pe planul lui Giovanni Morando Visconti, la 1711. Depozitul făcea corp comun cu zidul de protecţie ce delimita incinta Palatului Princiar în perioada medievală (secolele XVI-XVII).
Grupul sanitar se află într-o zonă intens tranzitată în sezonul turistic, mai exact în imediata apropiere a Sălii Unirii şi Muzeului Naţional al Unirii, precum şi a statuii lui Mihai Viteazul.
Până în urmă cu două decenii, în același loc a funcţionat un grup sanitar public, lipsa toaletelor într-o zonă cu numeroşi turişti fiind o reală problemă în ultimii douăzeci de ani. Mai jos puteţi vedea cea mai scumpă toaletă publică – muzeu din România.
Foto: Daniel BLOSS
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
flo
vineri, 20.03.2015 at 20:52
Bravo..felicitari ..
Io's Hannis
vineri, 20.03.2015 at 22:50
Frumos! Cu exceptia bancilor, care erau mai potrivite in parc…
Dar, oricum, sa vedem si cat o sa stea asa.
In Alba Iulia se fac lucruri (relativ) frumoase, dupa care se lasa de izbeliste, la cheremul scursorilor de care e plin orasul…
Nu e totul sa faci, domnilor edili, mai trebuie si intretinut.
Ser
sâmbătă, 21.03.2015 at 21:49
totul tine de educatie, ce sa le faca primarul? sa stea de paza….sa nu vina taranu sa sparga sticla de pe celebra piramida, sa nu fure ouale din cosul tarancii, etc… e plin orasul de cosuri de gunoi, taranii tot pe jos arunca.. asta e mentalitatea romaneasca, ne mritam soarta
Cristi
sâmbătă, 21.03.2015 at 00:14
Poate daca nu ar fi povestea cu bazinul care de cand s-a deschis, dupa 4 ani de lucrări amânate, reprezintă o cheltuială in bugetul public ar avea sens si suma cheltuită cu toaleta asta publică! Aşteptăm cu nerăbdare creşterea preţului la biletul de intrare la bazin de luni si majorarea tarifului la transportul in comun din 1 aprilie!
Mac Morris
sâmbătă, 21.03.2015 at 02:50
Bravo!
De apreciat curajul să faci ceva diferit.
Și de bani e normal să fie mai scump pentru ca lucrările ieftine sint lucrări de cacao.
Tineti-o tot așa și în trei patru ani ajungem la 1000000 de turiști daca se termină și autostrada cu trei aeroporturi la 100 de km, iar în în zece ani cu muncă la detaliu o sa avem mai mulți turiști ca Alahambra.
robert gino
sâmbătă, 21.03.2015 at 17:23
sunteti nebuni !!!!! cine da 3.5 milioane de euro pe un wc ?
ce ***** baga atati bani intr-o gropa in pamant?
un wc e doar un wc , incompetentea e la putere! Mie rusine de aroganta lor!
anca
sâmbătă, 21.03.2015 at 17:40
Felicitări,sint mîndră ca trăiesc in așa oraș,cu multa istorie.
Nemultumiti au fost si vor fi mereu,
Felicitări!!!!!!
Claudia
duminică, 22.03.2015 at 16:05
Foarte frumos! Ma bucur vazand asta!
Suntem cel mai pozitiv exemplu al Romaniei!!!