Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: TOALETA PUBLICĂ – MUZEU, la Alba Iulia. Cea mai scumpă din România. „Obiectivul turistic” a costat 1,6 milioane de lei


Publicat

În Cetatea Alba Carolina, respiri aerul istoriei și când mergi la toaleta publică. Pentru că WC-ul public este şi muzeu. A avut cele mai mari costuri de amenajare din ţară, peste 1,6 milioane de lei. Sursa banilor sunt fondurile europene. Cei care vor să vadă cum arată toaleta publică-„muzeu” din Alba Iulia vor trebui să plătească intrarea, un leu.

Cea mai scumpă toaletă publică din România – amenajată ca un muzeu – este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetate. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor.  toaleta publica, piata cetatii

Spaţiul bine delimitat, cu vestigii medievale reprezintă un traseu de zid al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.

Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Lucrarea de 1,6 milioane lei face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei.  Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) și a cuprins mai multe amenajări și restaurări controversate și criticate.

Citeşte şi OPINIILE albaiulienilor: Lucrările din Cetatea Alba Carolina au nevoie de modificări. Care sunt evenimentele de nota „10” din oraş

toaleta piata cetatii„Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare (a fortificaţiei – n.r.), s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar în zona respectivă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.

Investiţia de bază a fost punerea în valoare a zidului medieval. „Suplimentar acestei investiţii, odată cu acceptarea de către Autoritatea de Management a proiectului secundar, bineînţeles lucrările au devenit complexe, cu structură subterană, fundaţie, elevaţie şi toate lucrurile care astăzi se regăsesc la grupul sanitar de acolo”, a adăugat Mihai Coşer.

Zona grupului sanitar înglobează o bună bucată din respectivul zid medieval, care este pus în valoare într-o încăpere aparte. Astfel că peste aceste lucruri se suprapun lucrările şi dotările specifice unui grup sanitar, cu spaţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia a prezentat LISTA CHELTUIELILOR pentru trei lucrări controversate din Cetate. Prețul cu tot cu ”discount”: 3,66 milioane euro

DSC_0196De asemenea, există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, camere aparte pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil (foto), în care au acces cei care vor să schimbe bebeluşul, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar.

„Finisajele, instalaţiile sanitare, sistemul de ventilaţie, un sistem de supraveghere video la intrarea în zona respectivă, sistemul de taxare, platforma pentru persoanele cu dizabilităţi duc în total la un cost de 1.668.319 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.

O mare parte din aceşti bani au fost cheltuiţi pe operaţiuni specifice zonei, respectiv pentru descărcări arheologice şi punere în valoare a zidului medieval, iar cota alocată dotărilor pentru grupul sanitar a fost de aproximativ 300.000 de lei.

În cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia, Fortificaţia de tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban. Zona interioară”, vestigiile puse în valoare sunt situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

Proiectul a avut o valoare totală de peste 76 de milioane de lei, din care s-a făcut o economie de peste 16,5 milioane de lei pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite în timpul lucrărilor.

Citeşte şi FOTO În Cetatea Alba Carolina se „fură ca-n codru”: Hoţii pleacă cu „amintiri” de un milion de euro de la statuile amplasate în zona istorică

Citeşte şi FOTO: Piramida din piatră din Piața Cetății a costat cât o casă. Peste 200.000 lei din bani publici pentru cea mai nouă piesă din zona istorică

Citeşte şi REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

DSC_0192Grupul sanitar poate fi folosit de turişti, dar şi de trecători pentru taxa de 1 leu. Este administrat de o firmă privată şi dispune, pe lângă utilităţile specifice unei toalete publice, şi de un hol imens, cu bănci (foto) aflate în imediata apropiere a încăperii în care se află vestigiile medievale a căror istorie este menţionată pe o placă explicativă.

Este vorba de o construcţie de zidărie din piatră, din care se mai păstrează parţial un traseu de zid în forma literei L. Edificiul poate fi identificat cu magazia de făină, ce apare marcată, cu litera K, pe planul lui Giovanni Morando Visconti, la 1711. Depozitul făcea corp comun cu zidul de protecţie ce delimita incinta Palatului Princiar în perioada medievală (secolele XVI-XVII).

Grupul sanitar se află într-o zonă intens tranzitată în sezonul turistic, mai exact în imediata apropiere a Sălii Unirii şi Muzeului Naţional al Unirii, precum şi a statuii lui Mihai Viteazul.

Până în urmă cu două decenii, în același loc a funcţionat un grup sanitar public, lipsa toaletelor într-o zonă cu numeroşi turişti fiind o reală problemă în ultimii douăzeci de ani. Mai jos puteţi vedea cea mai scumpă toaletă publică – muzeu din România.

Foto: Daniel BLOSSDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. flo

  vineri, 20.03.2015 at 20:52

  Bravo..felicitari ..

 2. Io's Hannis

  vineri, 20.03.2015 at 22:50

  Frumos! Cu exceptia bancilor, care erau mai potrivite in parc…
  Dar, oricum, sa vedem si cat o sa stea asa.
  In Alba Iulia se fac lucruri (relativ) frumoase, dupa care se lasa de izbeliste, la cheremul scursorilor de care e plin orasul…
  Nu e totul sa faci, domnilor edili, mai trebuie si intretinut.

  • Ser

   sâmbătă, 21.03.2015 at 21:49

   totul tine de educatie, ce sa le faca primarul? sa stea de paza….sa nu vina taranu sa sparga sticla de pe celebra piramida, sa nu fure ouale din cosul tarancii, etc… e plin orasul de cosuri de gunoi, taranii tot pe jos arunca.. asta e mentalitatea romaneasca, ne mritam soarta

 3. Cristi

  sâmbătă, 21.03.2015 at 00:14

  Poate daca nu ar fi povestea cu bazinul care de cand s-a deschis, dupa 4 ani de lucrări amânate, reprezintă o cheltuială in bugetul public ar avea sens si suma cheltuită cu toaleta asta publică! Aşteptăm cu nerăbdare creşterea preţului la biletul de intrare la bazin de luni si majorarea tarifului la transportul in comun din 1 aprilie!

 4. Mac Morris

  sâmbătă, 21.03.2015 at 02:50

  Bravo!
  De apreciat curajul să faci ceva diferit.
  Și de bani e normal să fie mai scump pentru ca lucrările ieftine sint lucrări de cacao.
  Tineti-o tot așa și în trei patru ani ajungem la 1000000 de turiști daca se termină și autostrada cu trei aeroporturi la 100 de km, iar în în zece ani cu muncă la detaliu o sa avem mai mulți turiști ca Alahambra.

 5. robert gino

  sâmbătă, 21.03.2015 at 17:23

  sunteti nebuni !!!!! cine da 3.5 milioane de euro pe un wc ?
  ce ***** baga atati bani intr-o gropa in pamant?
  un wc e doar un wc , incompetentea e la putere! Mie rusine de aroganta lor!

 6. anca

  sâmbătă, 21.03.2015 at 17:40

  Felicitări,sint mîndră ca trăiesc in așa oraș,cu multa istorie.
  Nemultumiti au fost si vor fi mereu,
  Felicitări!!!!!!

 7. Claudia

  duminică, 22.03.2015 at 16:05

  Foarte frumos! Ma bucur vazand asta!

  Suntem cel mai pozitiv exemplu al Romaniei!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Păcăliți de GPS: Trei turiști din Cluj au rămas înzăpeziți pe un drum din Alba. A intervenit Salvamont și un echipaj de off-road

Publicat

Salvamont Alba a intervenit vineri noapte pentru salvarea a 3 turiști din Cluj care au rămas blocați în zăpadă cu mașina, pe drumul dintre Pasul Ursoaia și satul Ghețar.

Potrivit unui anunț al Salvamont Alba, postat pe Facebook, cei 3 turiști au urmat indicațiile GPS și au fost îndrumați pe un drum nepracticabil pe timp de iarnă.

În urma apelului 112, la acțiune a intervenit un echipaj Salvamont Alba format din 2 persoane și un echipaj de la un club offroad din Cluj.

Interventia a durat 7 ore din cauza localizării dificile a turiștilor blocați.

Sursă: Salvamont Alba Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A murit un EROU al județului Alba. Emil Drăgan, în vârstă de 100 de ani, a fost veteran de război și deținut politic

Publicat

Veteranul de război și deținutul politic, colonelul în rezervă Emil Drăgan, din Galda de Jos, a decedat vineri spre sâmbătă noaptea. 

Intelectual fin, cu studii economice, pedagogice și militare, a ajuns pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei.

În Ungaria a fost luat prizonier de către nemți, unde a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi salbatic și iarbă. Timp de șase luni a fost închis și în lagărele din Kaisersteibruck și Oranienburg.

Întors acasă, după ce a revenit la greutatea normală (slăbise 50 de kg), și-a continuat studiile și brusc a intrat într-un alt război, cel cu regimul comunist.

Era copil de chiaburi, fapt ce i-a adus cinci ani de detenție politică la Constanța și multe alte suferințe.

Nu s-a căsătorit niciodată de teama comuniștilor ca aceștia să nu le facă rău celor dragi.

Ultimii ani din viață i-a petrecut la Galda de Jos, fiind în grija exemplară a familiei Ghiura, acolo unde a fost vizitat în ultimii ani de elevii militari și reprezentanți ai Armatei Române.

Emil Drăgan, la împlinirea vârstei de 100 de ani

În urmă cu cinci luni, de ziua lui, a avut parte de o aniversare deosebită, Emil Drăgan împlinise atunci 100 de ani.

O viață în care a trăit toate nefericirile unui secol

Emil Drăgan, fiul morarului Aron Drăgan, s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, din județul Alba.

La nici 23 de ani, se afla pe frontul de apus, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei.

Era înregimentat ca ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.

Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Brașov.

Din cauză că erau fii de chiabur și nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan și fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestați politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzația de „crimă de nedenunțare a uneltirii contra ordinii sociale”.

Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis și el de comuniști, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.

Emil Drăgan a fost închis la Constanța, Aiud și Gherla, o perioadă cumplită care l-a marcat profund.

”Să plângi și să nu-ți mai curgă lacrimile”

După ce a săpat timp de trei ani de zile la Canal, până ce în palmele lui se putea citi suferința, Emil Drăgan avea să vadă și ororile închisorii aiudene.

La vârsta de 33 de ani, în martie 1954, ieșea din închisoarea de la Gherla. Stigmatizat de statutul de pușcăriaș politic, Emil Drăgan s-a întors acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al securității.

A refuzat, iar acest lucru i-a adus o „pedeapsă” de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal.

Cu prilejul zilei sale de naștere, când a fost întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan a mărturisit, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoșător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile.

Acolo, spune Emil Drăgan, „oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, și să nu-ți mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!”

Toți cei care l-au cunoscut îi mulțumesc din suflet pentru lecțiile de viață oferite cu atâta drag.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Accident pe pârtia de la Șureanu. O femeie s-a rănit după ce s-a ciocnit cu un alt schior. A intervenit elicopterul SMURD

Publicat

Serviciul Public Județean Salvamont Alba alături de Inspectoratul General de Aviație au intervenit în zona Domeniului Schiabil Șureanu (județul Alba) pentru acordarea primului ajutor a unei femei care a suferit un accidentat. 

Potrivit reprezentanților Salvamont Alba, aceasta s-a ciocnit cu un alt schior.

Femeia a suferit un traumatism cranio cerebral, traumatism facial cu pierderi de cunoștință temporară.

Aceasta a fost evacuată cu un ajutorul unui elicopter SMURD Târgu Mureș.

Sursă: Salvamont Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.310 de noi cazuri noi de COVID în România. 139 de pacienți și-au pierdut viața iar aproape 1500 luptă în secțiile ATI

Publicat

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În ultimele 24 de ore, 139 de pacienți au decedat, iar 1.492 de persoane sunt internate la ATI. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.002.865 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

902.239 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citește și: LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: Carantina obligatorie pentru cei care vin din 44 de state

Până astăzi, 25.006 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

139 de decese

În intervalul 09.04.2021 (10:00) – 10.04.2021 (10:00) au fost raportate 139 de decese (64 bărbați și 75 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 7 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 29 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 51 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 39 decese la categoria de peste 80 de ani.

128 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 7 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.337. Dintre acestea, 1.492 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.962.658 de teste RT-PCR și 703.882 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.044 de teste RT-PCR (13.546 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.498 la cerere) și 9.621 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 62.736 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.274 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.063 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 107 persoane.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate