Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, cel mai ”Oraș Inteligent” din România. PRIMUL la proiecte ”Smart City”. Are cât toate la un loc


Publicat

Alba Iulia este campiona ”orașelor inteligente” din România. Chiar dacă populația nu pre simte acest lucru, Cealaltă Capitală surclasează chiar și Capitala României- Bucureștiul, la proiecte Smart City și de Mobilitate. Astfel, orașul cu aproximativ 60.000 de locuitori are mai multe proiecte în derulare sau în fază de implementare decât toate celelalte orașe la un loc.

Sunt 25 de localităţi ”smart” în România, potrivit hărţii lansate anul trecut de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. Dintre acestea, cele mai multe proiecte în cadrul Smart City sunt la Alba Iulia (60), Cluj-Napoca (10), Arad (9), Sibiu (8), Oradea (8) sau Bucureşti (6).

Vezi AICI, harta.

Proiectul pilot „Alba Iulia Smart City 2018” a început acum doi ani, în urma unui protocol semnat cu Ministerul Comunicaţiilor, pentru implementarea unor soluţii inteligente. De atunci, Primăria Alba Iulia a încheiat parteneriate cu mai multe companii, în acest sens. Potrivit datelor Asociaţiei menţionate, sunt 60 de proiecte şi zeci ce parteneri. Printre cei care s-au implicat în dezvoltarea oraşului au fost Orange Romania, Siemens, Microsoft Romania, Schreder, Direct One, Philips, Vegacomp Consulting SRL, potrivit sursei citate.

Prin intermediul parteneriatelor încheiate, se pun la dispoziţia cetăţenilor şi administraţiei locale servicii precum sistem de monitorizare a traficului, iluminat intelligent, monitorizarea calităţii aerului, a consumului de apă şi pierderilor din reţea, platformă turistică integrată, parcări inteligente.

Vă reamintim câteva dintre ele:

Proiectul Alba Iulia – Smart City, varianta Orange. Hotspoturi wi-fi, senzori de monitorizare a calităţii aerului şi aplicaţie mobilă pentru cetăţeni

Alba Iulia Smart City 2018: Tururi digitale la obiective din Cetatea Alba Carolina direct pe telefonul mobil

Proiect pilot Alba Iulia Smart City. Platformă de învăţare online în două licee şi conferinţă de eLearning

Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat. Noi soluţii Smart City la Alba Iulia

Alba Iulia Smart City 2018: Aplicaţii online pentru administratori de bloc şi locatari, gratuit, până în 2019

Aplicaţii pentru programarea online a căsătoriilor, barometru public, serviciu mobil pentru raportarea incidentelor

PARCĂRI ”Smart City” la Alba Iulia. 50 de locații monitorizate cu senzori wireless inductivi

Alba Iulia Smart City: 50 de dispozitive, montate în diferite locuri din oraș, vor monitoriza consumul de apă și pierderile din rețea

Alba Iulia Smart City: Calitatea aerului și temperatura, măsurate printr-o aplicație, în mai multe locuri din municipiu

Aplicaţii mobile de calcul al costului de vizitare a oraşului, platformă chat şi alte soluţii inteligente

De altfel, Alba Iulia este dată deja ca exemplu de bune practici în ceea ce priveşte atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţii. Cel mai recent, în martie 2018, Primăria Alba Iulia a fost premiată la Gala Premiilor Business Review pentru eforturile transformării municipiului, într-un Smart City.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia, câștigătoare la Gala Premiilor Business Review, pentru transformarea „Smart City”

Vezi şi Alba Iulia a fost premiată la EPSA 2017 Maastricht pentru proiectul pilot de Smart City 2018. O nouă apreciere internaţională

Comparativ, la Cluj-Napoca, printre proiectele propuse în cadrul Smart City se află primul funcţionarul public virtual din România, parcări inteligente, mijloace de transport în comun electrice.

La Arad, proiectele vizează, printre altele, bike-sharing, cataloage electronice pentru şcoli, parcări inteligente, hot spot-uri de internet, supraveghere video inteligentă.

În Sibiu, sunt amintite iniţiative pentru iluminat public eficient, staţii de încărcare a malinilor electrice, gestiunea eficientă a consumului de electricitate și căldură.

În Bucureşti, prin Smart City, sunt menţionate instalarea de contoare inteligente pentru consumul de energie, bike sharing, autobuze electrice, IT&C Terminale de tip self-service.

Localităţi cu proiecte Smart City (numărul de proiecte):

Alba Iulia: 60

Cluj-Napoca: 10

Arad: 9

Sibiu: 8

Bucureşti: 5

Reşiţa: 5

Oradea: 5

Timişoara: 4

Braşov: 4

Târgu Bujor (Galaţi): 4

Piatra Neamţ: 4

Târgu Mureş şi Târnăveni: total 3 proiecte

Constanţa: 3

Iaşi: 3

Balş (judeţul Olt): 1

Danceu (judeţul Mehedinţi): 1

Mioveni (Argeş): 1

Târgovişte: 1

Ploieşti: 1

Giurgiu: 1

Tulcea: 1

Bacău: 1

Gura Humorului: 1

Boroşani: 1

sursă: romaniansmartcity.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Ziqi

  duminică, 13.05.2018 at 22:50

  Soluțiile astea smart… E ca și cum ți-ai lua un Ferrari, iar tu stai la Ghirbom. Sunt necesare? Oare altele cum ar fi spălarea trotuarelor și maturatul lor periodic nu ar fi mai necesare? Aaa… Da.. Comisionul din smart e mai ok! Să vinzi fum pe banii contribuabilului e mai simplu așa. Cum se poate cuantifica o aplicație?? Poate costa 100 sau 10000000. Asfaltul, betonul, fierul au un preț… Băieți deștepți!

 2. Hamti damti

  luni, 14.05.2018 at 00:32

  Bine zis. Baieti destepti si noi suntem aia prosti.wi fi wwoooowww
  Si monitorizarea aerului si senzori de parcare wooowwwww.dar un stadion pt anul 2018 un strand cat de cat un teatru pe cand mai smart conducatorilor?!

 3. Ionel

  luni, 14.05.2018 at 06:08

  Este adevărat că raportul cost/beneficii pentru cetățeni, pentru soluții smart city la noi în România nu este deloc bun deoarece firme cum sunt Orange, Siemens și altele pretind sume uriașe de la primării. Siemens este și unic distribuitor pe piața europeană a anumitor tipuri de echipamente. Nu putem compara bugetul unei primării din vest cu cel al uneia de la noi. Poate fi și de zece ori mai mic la același număr de locuitori.

 4. pilu

  luni, 14.05.2018 at 15:49

  Ce-o tot dati cu smartul in sus si in jos. Turistul cand vine si vede balariile din centru si piata aia medievala si jegoasa isi face o impresie alta decat smartul vostru. Pe batranul Stalin chestiile astea nu-l misca, isi vede de pranzul copios servit prin diferite locatii din municipiu si ragaie alene. Avem smart, tata, restul nu ma intereseaza. Apasatoare-i ramolirea !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia caută doi influenceri care să promoveze un proiect pe fonduri UE destinat persoanelor de etnie romă

Publicat

sediu primarie drona

Primăria Municipiului Alba Iulia caută doi influenceri care să promoveze un proiect pe fonduri europene care are ca scop integrarea romilor în societate și combaterea sărăciei.

Pentru cei doi influenceri, două campanii de conștientizare, dar și alte servicii de promovare, din banii UE alocați proiectului,bugetul este de aproape 80.000 de lei.

Mai exact, proiectul ”IRIS Integration of Roma through Innovative Skills”, finanțat din fonduri UE își propune să aducă servicii de integrare socială, medicale, dar și incluziune pe piața muncii pentru 500 de persoane din categorii defavorizate, din Alba Iulia. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.

Pentru implementarea proiectului, Alba Iulia a primit suma de 1.073.848 lei, iar contribuția de la bugetul local este de 161.078 lei.

Din această sumă, trebuie plătite și salariile angajaților pe proiect. Vezi mai multe detalii legate de salariile acestora pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Angajări la Primăria Alba Iulia în mandatul lui Gabriel Pleșa. Ce salarii încasează bugetarii care lucrează în proiecte europene

Promovarea proiectului

Pentru promovarea proiectului, primăria Alba Iulia, în data de  24 februarie 2021, a lansat o invitație de participare pentru contractarea unor servicii.

Valoarea estimată a serviciilor cerute de primărie se ridică la 78.468.91 lei fără TVA.

Ce caută Primăria Alba Iulia pentru promovarea proiectului: realizarea unui site web cu diferite informații despre proiect, organizarea a două conferințe de deschidere și închidere de proiect cu minim 50 de persoane prezente, organizarea unei campanii de conștientizare pentru grupul țintă cu minim 500 de persoane, închirierea a doi influenceri, materiale promoționale, spoturi video, postări pe Facebook și comunicate de presă.

Pe site-ul web potrivit fișei postului trebuie încărcate regulat diferite materiale cu activități din cadrul proiectului.

Vor fi organizate două conferințe de deschidere și de închidere de proiect cu minim 50 de persoane care să asiste la prezentare.

De asemenea se va organiza o campanie de conștientizare pentru 500 de persoane, campanii la care vor participa și cei doi influenceri.

”Cei doi influenceri trebuie sa fie persoane autentice care au experiența în lucrul cu grupuri vulnerabile în special cu persoane de etnie roma, sau sunt de etnie roma sau aparțin grupurilor vulnerabile sau dezavantajate.

Persoane care promovează egalitatea de șanse și luptă împotriva oricărei forme de discriminare.

Persoană recunoscută in comunitate drept o persoana sonoră care lupta sau se implică în obținerea de drepturi pentru persoane defavorizate”, se arată specificat pe site-ul primăriei.

În costuri vor intra și materiale promoționale flyere, pixuri, tricouri, un spot de informare, dar și șase comunicate de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.278 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 77 decese noi, 1.032 pacienți la ATI. Date oficiale, 3 martie

Publicat

Au fost raportate 4.278 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise miercuri, 3 martie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 77 decese noi. 1.032 pacienți sunt la ATI.

Citește și ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 3 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 812.318 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

746.779 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.278 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20.586 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 02.03.2021 (10:00) – 03.03.2021 (10:00) au fost raportate 77 de decese (40 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare,  Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

75 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au fost prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.795. Dintre acestea, 1.032 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.079.276 de teste RT-PCR și 324.488 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.392 de teste RT-PCR (17.749 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.643 la cerere) și 8.699 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 225 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 martie a.c.

Pe teritoriul României, 43.457 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.527 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 57.455 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 127 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.523 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 719 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 2 martie, 5.087 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 860.950 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID – 3 martie:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Timiș – 39994 – 415 – 5,24

Cluj – 40863 – 309 – 3,42

Brașov – 32630 – 191 – 3,04

Ilfov – 31807 – 162 – 3,04

Maramureș – 17219 – 114 – 3,04

Mun. București – 1E+05 – 707 – 2,71

Hunedoara – 16022 – 106 – 2,54

Alba – 15735 – 80 – 2,35 (81 cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Sălaj – 8169 – 81 – 2,2

Gorj – 7083 – 90 – 1,99

Satu Mare – 10046 – 88 – 1,99

Sibiu – 20284 – 106 – 1,86

Constanța – 32511 – 115 – 1,74

Dolj – 19848 – 123 – 1,72

Arad – 17534 – 92 – 1,71

Vâlcea – 12071 – 59 – 1,56

Dâmbovița – 18029 – 72 – 1,46

Giurgiu – 7957 – 49 – 1,35

Galați – 20617 – 78 – 1,33

Bihor – 21585 – 111 – 1,3

Bacău – 20550 – 84 – 1,28

Botoșani – 11105 – 65 – 1,27

Iași – 33985 – 157 – 1,25

Teleorman – 10004 – 47 – 1,24

Neamț – 14167 – 69 – 1,21

Suceava – 21201 – 78 – 1,14

Bistrița – Năsăud – 8908 – 40 – 1,1

Mehedinți – 6136 – 41 – 1,08

Caraș – Severin – 8404 – 25 – 1,01

Ialomița – 8312 – 35 – 1,01

Vaslui – 13123 – 46 – 1

Mureș – 18082 – 65 – 0,96

Covasna – 6008 – 28 – 0,91

Brăila – 9893 – 40 – 0,88

Argeș – 21291 – 58 – 0,85

Tulcea – 6481 – 23 – 0,83

Olt – 11459 – 19 – 0,78

Vrancea – 8344 – 28 – 0,77

Călărași – 7687 – 27 – 0,73

Harghita – 6300 – 28 – 0,73

Prahova – 27449 – 54 – 0,73

Buzău – 9631 – 20 – 0,7

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 966 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ/cazuri reconfirmate pozitiv

Constanţa – 110

Municipiul Bucureşti – 83

Timiş – 61

Galaţi – 50

Gorj – 50

Iaşi – 50

Hunedoara – 49

Cluj – 42

Braşov – 40

Alba – 34

Olt – 31

Satu Mare – 27

Suceava – 25

Neamţ – 22

Argeş – 21

Arad – 20

Ilfov – 20

Teleorman – 18

Sălaj – 16

Maramureş – 14

Sibiu – 14

Vâlcea – 14

Bacău – 13

Covasna – 13

Vrancea – 13

Botoşani – 12

Prahova – 12

Bihor – 11

Dâmboviţa – 10

Mureş – 10

Vaslui – 9

Dolj – 8

Giurgiu – 8

Călăraşi – 6

Ialomiţa – 6

Bistriţa – Năsăud – 5

Harghita – 5

Brăila – 4

Buzău – 4

Tulcea – 4

Caraş – Severin – 2

Mehedinţi – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 81 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 3 martie.

De la începutul pandemiei, 15.831 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba. Dintre acestea, 14412 de persoane au fost declarate vindecate. De asemenea s-au înregistrat 425 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrat 744 probe (387 la SJU si 357 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 172979.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (54 cazuri noi)

Alba Iulia – 25

Aiud – 10

Sebeș – 6

Blaj – 4

Cugir – 4

Ocna Mureș – 4

Câmpeni – 1

Rural (27 cazuri noi)

Ighiu – 3

Lunca Mureșului – 3

Mihalț – 3

Unirea – 3

Valea Lungă – 3

Șona – 2

Șugag – 2

Cricău – 1

Doștat – 1

Jidvei – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Sâncel – 1

Șibot – 1

Vințu de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (17 februarie – 2 martie) 2,35 (anterior 2,38).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 417 cazuri – 5,45 (anterior 5,58)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 3,16)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,34)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,46)

Cugir – 31 cazuri – 1,20 (anterior 1,28)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,14)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,30)

Abrud – 5 cazuri – 0,95 (anterior 0,95)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,67 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,52)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 30 cazuri – 11,39 (anterior 11,39)

Mihalț – 23 cazuri – 7,02 (anterior 6,11)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Doștat – 4 cazuri – 3,91 (anterior 2,93)

Unirea – 15 cazuri – 3,04 (anterior 2,43)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 2,80)

Lunca Mureșului – 7 cazuri – 2,71 (anterior 1,93)

Berghin – 5 cazuri – 2,61 (anterior 2,61)

Valea Lungă – 8 cazuri – 2,52 (anterior 1,58)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Cricău – 5 cazuri – 2,49 (anterior 2,49)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Ciugud – 8 cazuri – 2,45 (anterior 2,76)

Rădești – 3 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Lopadea Nouă – 6 cazuri – 2,29 (anterior 2,29)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Vințu de Jos, după gratii pentru conducere fără permis și refuzul testării pentru alcool. Cât va sta la închisoare

Publicat

inchisoare

Un bărbat din Vințu de Jos a ajuns după gratii, pentru că a condus un autovehicul fără permis și a refuzat testul pentru alcool. Va sta doi ani și 11 luni la închisoare.

Potrivit IPJ Alba, marți, 2 martie 2021, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat și reținut pe un bărbat de 32 de ani din comuna Vințu de Jos, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de doi ani și 11 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de conducerea fără permis și sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Condamnatul a fost depus la Penitenciarul Aiud, în vederea executării pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate