Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, cel mai ”Oraș Inteligent” din România. PRIMUL la proiecte ”Smart City”. Are cât toate la un loc

Publicat

Alba Iulia este campiona ”orașelor inteligente” din România. Chiar dacă populația nu pre simte acest lucru, Cealaltă Capitală surclasează chiar și Capitala României- Bucureștiul, la proiecte Smart City și de Mobilitate. Astfel, orașul cu aproximativ 60.000 de locuitori are mai multe proiecte în derulare sau în fază de implementare decât toate celelalte orașe la un loc.

Sunt 25 de localităţi ”smart” în România, potrivit hărţii lansate anul trecut de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. Dintre acestea, cele mai multe proiecte în cadrul Smart City sunt la Alba Iulia (60), Cluj-Napoca (10), Arad (9), Sibiu (8), Oradea (8) sau Bucureşti (6).

Vezi AICI, harta.

Proiectul pilot „Alba Iulia Smart City 2018” a început acum doi ani, în urma unui protocol semnat cu Ministerul Comunicaţiilor, pentru implementarea unor soluţii inteligente. De atunci, Primăria Alba Iulia a încheiat parteneriate cu mai multe companii, în acest sens. Potrivit datelor Asociaţiei menţionate, sunt 60 de proiecte şi zeci ce parteneri. Printre cei care s-au implicat în dezvoltarea oraşului au fost Orange Romania, Siemens, Microsoft Romania, Schreder, Direct One, Philips, Vegacomp Consulting SRL, potrivit sursei citate.

Prin intermediul parteneriatelor încheiate, se pun la dispoziţia cetăţenilor şi administraţiei locale servicii precum sistem de monitorizare a traficului, iluminat intelligent, monitorizarea calităţii aerului, a consumului de apă şi pierderilor din reţea, platformă turistică integrată, parcări inteligente.

Vă reamintim câteva dintre ele:

Proiectul Alba Iulia – Smart City, varianta Orange. Hotspoturi wi-fi, senzori de monitorizare a calităţii aerului şi aplicaţie mobilă pentru cetăţeni

Alba Iulia Smart City 2018: Tururi digitale la obiective din Cetatea Alba Carolina direct pe telefonul mobil

Proiect pilot Alba Iulia Smart City. Platformă de învăţare online în două licee şi conferinţă de eLearning

Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat. Noi soluţii Smart City la Alba Iulia

Alba Iulia Smart City 2018: Aplicaţii online pentru administratori de bloc şi locatari, gratuit, până în 2019

Aplicaţii pentru programarea online a căsătoriilor, barometru public, serviciu mobil pentru raportarea incidentelor

PARCĂRI ”Smart City” la Alba Iulia. 50 de locații monitorizate cu senzori wireless inductivi

Alba Iulia Smart City: 50 de dispozitive, montate în diferite locuri din oraș, vor monitoriza consumul de apă și pierderile din rețea

Alba Iulia Smart City: Calitatea aerului și temperatura, măsurate printr-o aplicație, în mai multe locuri din municipiu

Aplicaţii mobile de calcul al costului de vizitare a oraşului, platformă chat şi alte soluţii inteligente

De altfel, Alba Iulia este dată deja ca exemplu de bune practici în ceea ce priveşte atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţii. Cel mai recent, în martie 2018, Primăria Alba Iulia a fost premiată la Gala Premiilor Business Review pentru eforturile transformării municipiului, într-un Smart City.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia, câștigătoare la Gala Premiilor Business Review, pentru transformarea „Smart City”

Vezi şi Alba Iulia a fost premiată la EPSA 2017 Maastricht pentru proiectul pilot de Smart City 2018. O nouă apreciere internaţională

Comparativ, la Cluj-Napoca, printre proiectele propuse în cadrul Smart City se află primul funcţionarul public virtual din România, parcări inteligente, mijloace de transport în comun electrice.

La Arad, proiectele vizează, printre altele, bike-sharing, cataloage electronice pentru şcoli, parcări inteligente, hot spot-uri de internet, supraveghere video inteligentă.

În Sibiu, sunt amintite iniţiative pentru iluminat public eficient, staţii de încărcare a malinilor electrice, gestiunea eficientă a consumului de electricitate și căldură.

În Bucureşti, prin Smart City, sunt menţionate instalarea de contoare inteligente pentru consumul de energie, bike sharing, autobuze electrice, IT&C Terminale de tip self-service.

Localităţi cu proiecte Smart City (numărul de proiecte):

Alba Iulia: 60

Cluj-Napoca: 10

Arad: 9

Sibiu: 8

Bucureşti: 5

Reşiţa: 5

Oradea: 5

Timişoara: 4

Braşov: 4

Târgu Bujor (Galaţi): 4

Piatra Neamţ: 4

Târgu Mureş şi Târnăveni: total 3 proiecte

Constanţa: 3

Iaşi: 3

Balş (judeţul Olt): 1

Danceu (judeţul Mehedinţi): 1

Mioveni (Argeş): 1

Târgovişte: 1

Ploieşti: 1

Giurgiu: 1

Tulcea: 1

Bacău: 1

Gura Humorului: 1

Boroşani: 1

sursă: romaniansmartcity.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Ziqi

    duminică, 13.05.2018 at 22:50

    Soluțiile astea smart… E ca și cum ți-ai lua un Ferrari, iar tu stai la Ghirbom. Sunt necesare? Oare altele cum ar fi spălarea trotuarelor și maturatul lor periodic nu ar fi mai necesare? Aaa… Da.. Comisionul din smart e mai ok! Să vinzi fum pe banii contribuabilului e mai simplu așa. Cum se poate cuantifica o aplicație?? Poate costa 100 sau 10000000. Asfaltul, betonul, fierul au un preț… Băieți deștepți!

  2. Hamti damti

    luni, 14.05.2018 at 00:32

    Bine zis. Baieti destepti si noi suntem aia prosti.wi fi wwoooowww
    Si monitorizarea aerului si senzori de parcare wooowwwww.dar un stadion pt anul 2018 un strand cat de cat un teatru pe cand mai smart conducatorilor?!

  3. Ionel

    luni, 14.05.2018 at 06:08

    Este adevărat că raportul cost/beneficii pentru cetățeni, pentru soluții smart city la noi în România nu este deloc bun deoarece firme cum sunt Orange, Siemens și altele pretind sume uriașe de la primării. Siemens este și unic distribuitor pe piața europeană a anumitor tipuri de echipamente. Nu putem compara bugetul unei primării din vest cu cel al uneia de la noi. Poate fi și de zece ori mai mic la același număr de locuitori.

  4. pilu

    luni, 14.05.2018 at 15:49

    Ce-o tot dati cu smartul in sus si in jos. Turistul cand vine si vede balariile din centru si piata aia medievala si jegoasa isi face o impresie alta decat smartul vostru. Pe batranul Stalin chestiile astea nu-l misca, isi vede de pranzul copios servit prin diferite locatii din municipiu si ragaie alene. Avem smart, tata, restul nu ma intereseaza. Apasatoare-i ramolirea !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax