Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANCHETELE anului 2014 în Alba: DOSARE pentru infracțiuni de CORUPȚIE, evaziune fiscală, criminalitate organizată


Publicat

perchezitiiAnul care s-a încheiat a marcat şi începutul unor anchete „grele” la iniţiativa DNA şi DIICOT, care se vor materializa, cel mai probabil, în dosare ce vor capta atenţia magistraţilor şi a opiniei publice pentru o perioadă îndelungată. De la reţele destructurate de DIICOT, la acuzaţii grave de corupţie, anchetele procurorilor adună multe pagini de ipoteze şi dovezi împotriva unor nume cunoscute din judeţul Alba.

Vă reamintim, sub forma unei retrospective a anului 2014, exemple de dosare care au ajuns pe masa magistraţilor.

Două dintre cele mai mediatizate şi controversate cazuri care acum sunt pe rolul instanţelor sunt cele ale fostului şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu şi cel al fostului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan.

berbeceanuTribunalul Bucureşti va judeca din 21 ianuarie dosarul în care Traian Berbeceanu este acuzat de DIICOT de luare de mită, spălare de bani, fals şi complicitate la delapidare, sprijinire aunui grup infracţional orgnizat, fals în declaraţii, toate acestea “în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile”. Cazul este unic în justiția românească, Traian Berbeceanu fiind trimis în judecată pentru fapte incriminate de către persoane acuzate tocmai că au fabricat probe în acest dosar.

Reamintim că în septembrie, prin decizie a judecătorului de cameră preliminară la Tribunalul Bucureşti, dosarul prin care procurorii cereau începerea judecăţii pentru fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost retrimis la DIICOT – Structura Centrală, pentru refacerea rehizitoriului. Practic, documentul prezentat de procurori nu i-a convins atunci pe magistraţi că există motivele întemeiate pentru a începe judecarea cauzei. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor DIICOT.

DIICOT au decis trimiterea în judecată a fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, în iulie 2014. Dosarul lui a intrat în atenţia instanţei în aceeaşi zi în care o măsură similară a luat DNA, pentru dosarul acuzatorilor săi, Ioan Mureşan, fostul şef DIICOT Alba, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă, în legătură cu dosarul lui Berbeceanu.

Citeşte şi Traian BERBECEANU, trimis în JUDECATĂ, de DIICOT. În aceeaşi zi, şi dosarul fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a intrat în atenţia instanţei

procuror ioan muresan diicotÎn cazul dosarului fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Înalta Curte a dispus, în septembrie 2014, începerea judecăţii. Rechizitoriul DNA a fost admis de magistraţi, iar la primul termen de judecată din 15 octombrie instanţa a admis o listă cu 93 de martori, care vor fi audiaţi până în până în 18 noiembrie 2015. Printre cei care vor fi audiaţi se află angajaţi ai BCCO Alba Iulia, procurori DIICOT din Alba şi Hunedoara, procurorul şef al DNA Alba Iulia, angajaţi SRI, oameni de afaceri dar şi interlopi.

Citeşte şi DOSARUL fostului procuror șef al DIICOT Alba: Înalta Curte a admis pentru audieri aproape 100 de martori. LISTA

Procurorii DNA au arătat că reprezentanţii instituţiilor care ar fi trebuit să asigure respectarea legii au fost cei care i-au construit un dosar lui Berbeceanu, iar pe baza acestuia au reuşit să-l înlăture din funcţie. Mai mult decât atât, fostul şef BCCO Alba Iulia a stat în arest preventiv o lună, pe baza unor declaraţii obţinute – de cei plătiţi să apere interesele cetăţenilor – prin folosirea unor ameninţări, promisiuni sau favoruri. Mureşan, Cean şi Muntean au angrenat o veritabilă ”armată” de persoane, în special infractori cercetați de fostul șef al BCCO Alba Iulia în diferite dosare, dar și alți polițiști, procurori, avocați, grefieri, unii implicați fără să își dea seama în acest scenariu. Cei mai mulți și-au modificat declarațiile în fața procurorilor DNA.

În dosarul DNA, Ioan Mureșan, fost șef DIICOT Alba Iulia, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și represiune nedreaptă, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, iar Alin Mirel Muntean ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, complicitate la represiune nedreaptă şi fals intellectual în formă continuată.

Cei trei au fost trimişi în judecată de DNA în 16 iulie 2014 şi sunt acuzaţi că au fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu. Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba Iulia este suspendat din calitatea de procuror, nereușind să intre deocamdată în rândul avocaților definitivi, Nicolaie Cean s-a pensionat, iar Alin Muntean este la dispoziţia conducerii IPJ Alba.

Citeşte şi CONSPIRAȚIA PROCURORILOR: Rechizitoriul care arată cum a fost FABRICAT dosarul comisarului Berbeceanu | INTERCEPTĂRI

IMG_9906O anchetă privind fapte de corupţie grave cu fonduri europene a fost demarată în această toamnă, de către DNA Bucureşti, cu ramificaţii şi în Alba. Au fost zeci de percheziţii şi audieri, dar şi reţineri şi arestări preventive.

Percheziţiile s-au derulat în 25 noiembrie şi au vizat 11 locații situate în municipiul Alba Iulia și localități învecinate. Două dintre acţiuni au avut loc la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Alba şi cel al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Centru din Alba Iulia (aflat în subordinea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale înfiinţată în acest an de Ministerul Agriculturii, prin reorganizarea APDRP). Restul au fost organizate la sediile unor societăți comerciale – printre care şi centrul de fitness Zen Gym Alba Iulia și domiciliile unor persoane fizice.

Au ajuns la audieri, la sediul DNA Alba Iulia, aproximativ 20 de persoane, printre care Marian Ionescu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Alba Iulia şi fostul director al OJDRP (actualul OJFIR) Alba, Florian Farcaş.

Florian FarcasAcesta a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, sub acuzaţiile de luare de mită, complicitate la înţelăciune şi confict de interese, precum şi complicitate la folosirea unor declaraţii false pentru obţinerea unor fonduri europene.

Citeşte şi Fostul director al OJPDRP Alba locuieşte în vilă construită pe fonduri europene. Precizări de la procurorii DNA

Ancheta DNA vizează infracțiuni de corupţie, conexe ori asimilate acestora și infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011 – 2014.

Citeşte şi VIDEO: 12 PERCHEZIȚII DNA în Alba, într-un dosar de corupție cu fonduri europene. Directorul adjunct al CRFIR 7 Centru audiat

În acelaşi dosar este cercetat şi un fermier din Alba pentru că a declarat, în mod fals, că oile deţinute în propriile exploataţii sunt născute recent, urmărind să obţină un punctaj mai mare pentru proiectul cu care a aplicat la finanţare europeană.

Citeşte şi DOSARUL din ALBA de corupţie cu fonduri europene: Fermier cercetat de DNA pentru că a declarat fals că oile pe care le deţinea erau născute recent, pentru a primi bani UE

Dagos FeisanÎn 17 decembrie, au urmat alte percheziţii şi audieri la Alba Iulia, iar surse judiciare au confirmat că este vorba despre un dosar disjuns din cauza de corupţie cu fonduri europene. A fost interogat managerul centrului de fitness Zen Gym din Alba Iulia, Dragoş Ionuţ Feisan, iar în aceeaşi zi a fost reţinut de procurorii DNA şi pe numele său a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale. Pe 18 decembrie, Tribunalul a admis cererea de arest preventiv. Acuzaţiile DNA Bucureşti în cazul lui Feisan sunt de constituire de grup infracțional organizat, conflict de interese, dare de mită, trafic de influență, înșelăciune, complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, precum şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citeşte şi Dragoş FEISAN, managerul Zen Gym Alba Iulia, REŢINUT de DNA. Acuzaţii grele de CORUPȚIE cu fonduri europene

cernat dosar lemnÎn decembrie, poliţiştii din Alba au făcut 37 de percheziţii în cinci judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în comerţul din lemn, cu un prejudiciu estimat la peste 170.000 de euro. 14 persoane au fost aduse la audieri, iar oamenii legii au ridicat documente şi echipamente IT. A fost arestat patronul unei firme din Săsciori, Petru Cernat şi o femeie din Piatra Neamţ, Claudia Apopei. Față de opt persoane cercetate pentru complicitate la evaziune fiscală a fost luată măsura controlului judiciar, iar față de alți doi suspecți s-a dispus cercetarea în stare de libertate.

S-a dispus începerea urmăririi penale față de 11 inculpați, ceilalţi fiind Petrică Ovidiu Boandă, Silviu Țabrea, Mariana Radu (fost director economic al Direcției Silvice Alba), Liviu Ilie Duvlea, Vasile Fățan, Vasiel Sorpin Spiescu, Constantin Ciprian Crăcăoanu și Florin Mihai.

Administratorul firmei Trans Monica din Laz (Săsciori) este acuzat că a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziții de material lemnos de la un număr de opt societăți (inactive, care nu recunosc relația comerciale, respectiv au un comportament de tip fantomă), printre furnizorii de facturi fiind și societățile coordonate de inculpata Claudia Apopei, care nu funcționau la sediile sociale declarate. Totodată, s-a reținut și fapta de evaziune fiscală prin ascunderea surse impozabile și sustragerea în acest mod de la plata unui impozit pe venit cu reținere la sursă.

Citeşte şi Dosar de EVAZIUNE FISCALĂ în comerţul cu lemn: Patronul din Săsciori și o persoană din Neamț, ARESTAȚI PREVENTIV

trafic droguriÎn urma unor percheziţii din 2 octombrie, procurorii DIICOT Alba Iulia şi ofiţerii de poliţie judiciară BCCO au descoperit trei kilograme de droguri de risc şi au destructurat o grupare care a procurat şi comercializat etnobotanice şi cannabis, în perioada decembrie – octombrie, pe care le-au distribuit în Baia de Arieş, Turda, Câmpeni şi Cluj Napoca. Oamenii legii au identificat 200 de consumatori.

După ce au fost aduse la audieri la Alba Iulia peste 50 de persoane, procurorii DIICOT au dispus reţinerea a 11 inculpaţi, iar instanţa a decis arestarea a 10 dintre ei. Aceştia sunt: Călin Opriţa, Bogdan Vasile Pătran, Samir Vasile Şuteu, Mihai Paul Coman şi Rareş David din Alba, Gheorghe Alin Urcan, Raul Traian Popa, Bogdan Marian Popa, Flaviu Lucian Pop şi Adrian Mocean din Turda.

Citește și FOTO – VIDEO: PERCHEZIŢII DIICOT în Alba şi Cluj, într-un dosar de trafic de droguri. Peste 50 de persoane, aduse la AUDIERI

mihaela deheleanPe 1 octombrie, procurorii DNA au descins la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, de unde au ridicat documente, iar directorul Mihaela Mih-Dehelean a fost chemată la audieri. Social-democrata Mihaela Mih-Dehelean, fost vicepreşedinte al PSD Alba, a preluat conducerea Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Alba în august 2012.

După 5 ore de audieri, directorul APM Alba a părăsit sediul DNA. Ancheta ar avea legătură cu autorizaţia de mediu eliberată în 23 iulie 2014 către Cupru Min SA Abrud, pentru desfăşurarea activităţii extracţia altor minereuri metalifere neferoase, pentru obiectivul minier Roşia Poieni.

Potrivit precizărilor oficiale de la DNA la vremea respectivă, se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2013-2014, a unor infracțiuni de corupţie şi conexe.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: PERCHEZIȚII la Agenția de Protecție a Mediului Alba, într-un dosar de corupție. Mihaela Dehelean, audiată 5 ORE de procurorii DNA

BCR AlbaZece foști angajați ai BCR Sucursala Alba sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată şi spălare de bani într-un dosar în care DNA a cerut începerea judecăţii în 2014 şi în care sunt vizaţi, în total, 28 de inculpaţi. Pe 9 octombrie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestațiile depuse în cameră preliminară de 13 inculpați, iar procesul a început la Tribunalul Alba.

Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, angajaţii BCR Alba Iulia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu în patrimoniul unităţii bancare.

Cele 56 de credite au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false, potrivit surselor citate.

Ulterior, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, sumele au fost supuse unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în „relaţii” comerciale, le datorau unităţii bancare.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului.

Citeşte şi DOSARUL CREDITELOR de la BCR Alba Iulia: Curtea de Apel a respins contestaţiile. Începe judecarea celor 28 de inculpaţi

herta ioan onacAlt exemplu de anchetă de corupţie, ce a intrat deja în atenţia instanţei, este dosarul fostului şef de la Jandarmeria Alba, Ioan Herţa, judecat alături de 37 de angajaţi ai IJJ. De această cauză se ocupă Tribunalul Militar Cluj, iar acuzaţiile sunt de infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune, fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul IJJ Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional. Scopul acestei asocieri a fost de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal. Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite în mod ilegal. Fostul comandant Herţa Onac şi ofiţerul Valentin Rusu au fost arestaţi preventiv timp de cinci zile în decembrie 2013.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2013 la Tribunalul Militar Bucureşti. De aici a ajuns la Tribunalul Alba, care şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Militar Cluj-Napoca. În 19 iulie 2014, Curtea de Apel Militară Bucureşti a respins contestaţiile inculpaţilor şi a dispus începerea judecăţii.

Citeşte şi Decizie definitivă pentru începerea judecării în dosarul de CORUPȚIE al fostului şef de la Jandarmeria Alba. Acuzaţii pentru 37 de inculpaţi

Doi cetăţeni chinezi, administratori au unei societăţi comerciale din Zlatna, cu activitate în domeniul prelucrării lemnului, sunt cercetaţi de poliţiştii din Alba într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la peste 700.000 de lei. Reprezentanţii IPJ au făcut percheziţii la sediul firmei, care coincide cu domiciliul administratorilor şi au ridicat bunuri în valoare de 22.000 de lei. Cei doi sunt acuzaţi că au înregistrat în acte salarii mai mici faţă ce cele reale ale angajaţilor, au dat tichete de masă şi le-au reţinut contravaloarea în bani salariaţilor şi aveau cantităţi de lemn neevidenţiate în documente.

Aceiaşi administratori sunt cercetaţi pentru înşelăciune în dauna angajaţilor societăţii pe care i-ar fi prejudiciat cu peste 240.000 lei.

Citeşte şi PERCHEZIŢII la Zlatna, într-un dosar de evaziune fiscală: Doi cetăţeni chinezi, cercetaţi pentru un prejudiciu de peste 150.000 de euro

masini de lux furateDoi bărbaţi din Cluj, acuzaţi de tăinuire şi înşelăciune în dosarul maşinilor de lux furate din Italia, o anchetă demarată de poliţiştii de Investigaţii Criminale IPJ Alba, au fost trimişi în judecată. Cauza a intrat în atenţia Judecătoriei Alba Iulia, pe 8 septembrie.

Cei doi inculpaţi sunt Ioan Marcel Duca şi Radu Călin Bădescu, acuzaţi că au fost implicaţi într-o reţea de trafic de maşini de lux furate din Italia. Pe 15 iulie, Judecătoria Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a celor doi, iar pentru a treia persoană suspectă, Ambrozie O., a dispus cercetarea în stare de libertate.

Reamintim că în 14 iulie, poliţiştii au identificat şi indisponibilizat patru autoturisme de lux şi suma de 18.100 euro, în urma unor percheziţii derulate la Cluj-Napoca şi localitatea Sânmartin.

Potrivit poliţiştilor, grupul infracţional format din patru persoane înmatriculau şi vindeau maşini de lux aduse de complici cetăţeni italieni pe teritoriul României, după ce le furau în Italia. Prejudiciul a fost estimat la 520.000 de lei.

Citeşte şi  Dosarul traficului de maşini de lux furate din Italia: Doi inculpaţi din Cluj, trimişi în judecată pentru tăinuire şi înşelăciune la Judecătoria Alba Iulia

diicot migranti . sursa foto: presalert.roTot în septembrie, doi tineri din Alba Iulia, Radu Iacob Mihai, 28 de ani și Moldovan Bogdan – 25 de ani, au primit mandate de arestare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni de trafic de migranţi și infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Hotârârea a fost luată de Tribunalul Timișoara iar dosarul a fost instrumentat de DIICOT. Pentru Bogdan Moldobvan, instanța a decis ca arestul să se desfășoare la domiciliu, acesta îndeplinind în cadrul grupului rolul de transportator, se arată într-un comunicat  DIICOT.

Reţeaua era foarte cunoscută, astfel încât sute de cetăţeni din Afganistan, Pakistan, Bangladesh, Siria, Camerun sau Somalia apelau la serviciile ei. Migranţii erau puşi în legătură cu membrii grupării din Bucureşti. Aceştia îi adăposteau câteva zile în România şi le pregăteau ieşirea din ţară.

Citeşte şi MANDATE de ARESTARE pentru doi tineri din Alba Iulia implicați într-o grupare de trafic de migranți. Dosar instrumentat de DIICOT

omniasigÎn vară, peste 300 de angajaţi ai societăţii de asigurare Omniasig au intrat în vizorul ofiţerilor de la Direcţia de Investigare a Fraudelor, cu acuzaţii de abuz în funcţie şi fals intelectual, după ce ar fi falsificat peste 11.670 de poliţe de asigurare facultative.

Cele mai multe au fost în judeţe unde agenţii cu maxim 10 angajaţi au încheiat sute de poliţie. Potrivit anchetatorilor, doar în data de 26 iulie 2013, în judeţul Alba au fost încheiate 914 poliţe suspecte, pe locul doi între judeţele vizate în dosar.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că unii agenţi de asigurări au încheiat, într-o singură zi de lucru, între 50 şi 184 de poliţe de asigurare. Potrivit aceloraşi surse, angajaţii care au încheiat cele mai multe poliţe au fost recompensaţi de conducerea Omniasig cu vacanţe la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.

Citeşte şi Dosarul OMNIASIG: Poliţiştii de Investigarea Fraudelor audiază clienţii societăţii. Peste 900 de poliţe suspecte în judeţul Alba

DSCF1544În 19 iunie, DNA a descins în patru locaţii din Alba Iulia, printre care şi Universitatea „1 Decembrie 1918″. Procurorii au vizat fapte de corupţie din perioada 2007-2009.

Profesorul Nicolae Todea a fost adus atunci la sediul DNA pentru audieri, iar unele surse au precizat că vizaţi au fost fostul rector Moise Achim şi profesorul Sorin Briciu, dar și câțiva angajați de la departamentul de contabilitate. Ancheta ar fi avut legătură cu lucrările de construcţie la Centrul de Conferinţe Gaudeamus de la Schit. Într-un raport al Curţii de Conturi din 2012, numele Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia apare la categoria „nereguli” prin efectuarea de plăţi necuvenite în cadrul contractelor de lucrări încheiate, ca urmare a decontării unor cantităţi mai mari decât cele executate şi active înregistrate contabil eronat la cheltuieli.

De asemenea, în raport sunt sesizate necalcularea, neînregistrarea şi neurmărirea încasării unor sume reprezentând valoarea penalităţilor de întârziere pentru neplata la termen a contravalorii chiriei aferente contractelor de închiriere a unor imobile, nerespectarea prevederilor legale cu privire la reevaluarea patrimoniului şi nu au fost iniţiate demersuri în vederea clarificării şi recuperării unor sume reprezentând valoarea avansurilor nejustificate pentru bunuri livrate/lucrări executate.

Citeşte şi Percheziţii DNA în Alba Iulia. Procurorii vizează fosta conducere a Universităţii ” 1 Decembrie 1918” pentru fapte de corupţie

augustin capalnasDosarul penal în care poliţistul Augustin Căpâlnaş – care a fost, printre altele, şi purtător de cuvânt la IPJ Alba – este cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducere fără permis a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în aprilie. IGPR a comunicat că s-a dispus cercetarea prealabilă față de patru ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Direcției Rutiere pentru neglijenţă în serviciu, legat de acest caz.

“Din primele verificări a rezultat faptul că subcomisarul de poliţie Căpîlnaş Agustin, ofiţer în cadrul Direcţiei Rutiere, în perioada februarie 2012 – septembrie 2013, a condus pe drumurile publice de pe raza mai multor judeţe maşini de serviciu aparţinând IGPR, fără a deţine permis de conducere.

Poliţistul a prezentat un document în fotocopie reprezentând un permis de conducere, care avea înscrise datele personale şi fotografia sa, act care, însă, era emis pentru un alt titular”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

Citeşte şi Dosarul poliţistului Augustin Căpâlnaş care a condus maşini de serviciu fără permis, preluat de Parchetul General. Este cercetat pentru uz de fals

În 26 februarie, polițiștii de la IPJ Alba au făcut 16 percheziţii la persoane suspecte de furturi de animale, prin care s-a cauzat un prejudiciu de peste 61.000 lei. Au fost vizate locaţii din Alba, Sibiu, Timiş, Braşov şi Argeş şi aduse la audieri opt persoane. Cinci dintre acestea au fost suspectate că au furat cai, vite şi oi din Alba Iulia, Ciugud şi din judeţul Sibiu.

Au fost găsiţi, în total, 60 de cai, din care 26 fără microcip de identificare, precum şi 39 de paşapoarte ale unor animale care nu au fost identificate la locaţiile percheziționate. Poliţiştii au găsit şi 20 de fişe de identificare ale animalelor, în alb, prezentând semnătura şi parafa unor medici veterinari.

Cu ocazia percheziţiei efectuată la un cabinet veterinar din municipiul Timişoara, au fost găsite 35 de crotalii pentru vaci şi 10 microcipuri pentru cai, nepredate posesorilor de drept. Toate documentele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Citeşte şi FOTO|VIDEO: Opt suspecţi din dosarul de furturi de animale, aduşi la audieri, la sediul IPJ Alba. Poliţiştii au găsit 60 de cai în urma percheziţiilor

utilaje tractorPoliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrală, în colaborare cu autorităţile franceze au destructurat, în ianuarie, o grupare infracţională suspectată că a comis zeci de furturi de tractoare, de pe teritoriul Franţei, pe care, ulterior, le-ar fi comercializat.

La data de 21 ianuarie 2014, poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrală, au efectuat 5 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Maramureş, Mureş, Satu Mare, Alba şi Braşov şi două controale la societăţi comerciale, pentru destructurarea unei grupări infracţionale cu legături în Spania şi Ungaria, specializată în furturi de tractoare, de pe teritoriul Franţei.

Totodată, au fost puse în executare 4 mandate europene de arestare, emise de autorităţile franceze. Unul dintre acuzaţi, Liviu Daniel Timar, în vârstă de 24 de ani din Alba Iulia, posesor al unui mandat european de arestare emis de autorităţile franceze a fost reţinut de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din Alba.

Citiți și: Un tânăr din Alba Iulia cu mandat european de arestare emis de autorităţile franceze a fost reţinut de poliţişti. Este acuzat de furt calificat în grup organizatȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest: De la anul se spune „adio” subvenționării dobânzilor

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice programul IMM Invest. Deși a fost deja anunțată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conține și alte modificări. Una dintre cele mai importante este legată de subvenționarea dobânzii.

Conform proiectului publicat în dezbatere de MFP, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o creștere economică mai mare în 2021 decât în 2020 (ceea ce e mai mult decât posibil, având în vedere că 2020 este cel mai afectat din cauza restricțiilor din prima parte a anului), atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor. Deci, cu acest act normativ s-ar spune „adio” subvenționare.

„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, se precizează în proiectul de OUG.

Modificări aduse:

– implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează programul;

– crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei;

– eliminarea cerinței prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020;

– creșterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al schemei;

– creșterea plafonului total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente;

– suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei

sursa: hotnews.ro, mfinanțe.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru samsarii de locuri de muncă: Muncitorii români din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii

Publicat

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii  a scris pe contul ei de facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Mai jos declarația completă a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fiecare român care plătește contribuția la sănătate poate cere toate decontările făcute de CNAS în numele său. Procedura

Publicat

Fiecare român care își plătește asigurarea de sănătate, poate cere de astăzi, 13 august, lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său.

Totuși, procedura este una încărcată de birocrație și cereri, însă, după formularea cererii, instituția are la dispoziție 45 de zile să răspundă. 

Legea a fost adoptată în septembrie 2019, în Parlamentul României, dar după aproape un an are și norme de aplicare.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Verificarea decontărilor la sănătate – de unde descarci cererea

În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.

Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.

În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Verificarea decontărilor la sănătate – cum primești răspunsul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate