Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE VERII 2017 în ALBA. Sezonul concediilor, la Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţ. LISTA reperelor pentru distracţie


Publicat

IMG_8122Zilele calde de vară, în sezonul concediilor, vor fi animate la Alba Iulia, dar şi în alte localităţi din judeţul Alba, de o serie de evenimente ce garantează distracţia. Continuă concertele în Piaţa Cetăţii, dar şi festivalurile ce readuc la viaţă scene spectaculoase din istorie ori tradiţii pitoreşti ale locului.

Vă oferim repere pentru distracţie în această vară, în Alba.

Care a fost distracţia în IUNIE:

Cealaltă Capitală a răsunat din nou la Alba Fest. A fost distracţie la maxim, cu artişti autohtoni, în inima Cetăţii. Dar a fost doar începutul. Ce vi se mai pregăteşte în această vară?

Vezi şi FOTO-VIDEO: Show TOTAL în ultima zi de ALBA FEST 2017, cu Loredana, Randi, Liviu Teodorescu, Irina Rimes, Ruby. Spectacol de artificii

Vezi și FOTO-VIDEO: Cele mai tari hituri, în a doua zi de ALBA FEST 2017. Smiley, Lora, Damian & Brothers şi Cristina Bălan, pe scena din Piața Cetății

Vezi și FOTO-VIDEO: ALBA FEST 2017. „Sesiune” de distracţie la Alba Iulia cu Delia, The Motans, Ami, Deepcentral şi Dorian Popa

În perioada 23-25 iunie, a fost SĂRBĂTOAREA MUZICII

sarbatoarea muzicii alba iulia 2016_3A fost încă o ediţie reuşită a evenimentului organizat în Cetatea Alba Carolina. Mii de oameni au cântat și au dansat în Piața Cetății, amintindu-și cu nostalgie de vremurile în care muzica suna altfel decât acum. Se spune că anii în Anii 75 -80 s-a creat cea mai frumoasă muzică, piese care și acum sunt hituri, în diverse variante remixate.

De vremurile acelea le-au adus aminte celor peste 5000 de oameni din Piața Cetăți trupele Smokie și Compact. Cu mâinile pe sus și cu mișcări ca la bătrâna discotecă au dansat și au cântat retrăind cu emoția și nostalgie muzica anilor când erau tineri, liceeni.

Vezi FOTO-VIDEO: Smokie și Compact, în ultima seară la Sărbătoarea Muzicii. Hituri nemuritoare, în Piața Cetății din Alba Iulia

Emoția și romantismul tangoului argentinian dar și sensibilitatea și eleganța valsului au cuprins sâmbătă, Piața Cetății din Alba Iulia, în cea de-a doua seară a festivalului „Sărbătoarea Muzicii 2017”. Începând cu ora 18.00, spectacolul “Tango în Cetate” a prezentat autentic și nealterat ritmurile care au făcut din Analia Selis veritabila mesageră a acestui gen muzical misterios și pătimaș. De la ora 20.00, publicul prezent a putut urmări spectacolul „Valsul Secolului”, dedicat celor mai frumoase valsuri ale umanității, compuse de Eugen Doga.

Vezi FOTO-VIDEO: Sărbătoarea Muzicii 2017, la Alba Iulia. Analia SELIS – „Tango în Cetate” și „Valsul Secolului”, în Cetatea Alba Carolina

În deschiderea festivalului. albaiulienii și turiștii au putut vedea spectacolul „Ciocârlia reloaded”, un proiect neconvențional inițiat în jurul unui artist celebru, devenit simbol național, Ovidiu Lipan Țăndărică. Pe scenă au mai urcat, printre alții, Mircea Baniciu, Nicu Patoi, Ioji Kappl și Cvartetul Amadeus.

Vezi FOTO-VIDEO Sărbătoarea Muzicii 2017, la Alba Iulia: „Ciocârlia reloaded”, cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Mircea Baniciu și Cvartetul Amadeus

În acelaşi weekend (23-25 iunie), a fost FESTIVALUL CETĂŢILOR DACICE,la Săsciori

19510663_844750525675421_5483266930111766715_nA fost din nou „război” între daci şi romani, de data asta pe Valea Sebeşului. De la cascadorii ecvestre şi ateliere antice, demonstraţii de luptă, până la dansuri cu nimfe şi concerte, evenimentele din programul din acest an au fost prilej de bună dispoziţie.

Voinicii din cetatea dacică din comuna Cetatea de Baltă au câştigat, duminică, Decathlonul Dacic, întreceri de bărbăţie, forţă şi curaj organizate în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important festival dacic din România. Competiţia a fost extrem de strânsă departajarea câştigătorului fiind făcută în funcţie de punctajul obţinut la fiecare probă deoarece atât Cetatea de Baltă cât şi Cricăul au câştigat câte patru probe. Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în acest an la Săsciori şi a cuprins  lupte între daci şi romani, ateliere antice şi concerte în aer liber, invitată specială fiind legendara trupă Talisman.

Vezi FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2017. „Voinicii” din Cetatea de Baltă au câştigat întrecerile de la Decathlonul Dacic

Evenimentul a fost organizat de Centrul de cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu comunele de pe Valea Sebeşului şi Muzeul Naţional al Unirii.

FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăților Dacice, la Săsciori: Demonstrații de luptă, concert Talisman și „Rugul lui Zamolxe”

Pe 24 iunie, a fost Ziua Rozelor, la Ciumbrud (Aiud)

19400190_1332097073574111_4359769452686885633_nLa Ciumbrud (Aiud) v-au fost prezentate cele mai frumoase aranjamente şi standuri cu trandafiri.

Cultivatorii s-au întrecut şi în acest an în cele mai frumoase şi inspirate aranjamente cu flori. Au fost evidenţiate astfel şi forme şi podoabe interesante, pe lângă frumuseţea, parfumul şi culorile deosebite ale florilor.

La tradiţionalele concursuri din cadrul evenimentului, a fost premiat cel mai frumos stand şi cel mai frumos aranjament de trandafiri. De asemenea, a fost ales trandafirul anului, au fost vizite pe câmpurile cu flori şi premii pentru cultivatorii.

Evenimentul s-a încheia cu foc de artificii, concert Bere Gratis şi Balul Rozelor.

A fost organizat de CJ Alba şi Primăria Aiud, în parteneriat cu GAL Mureş şi Târnave, GAL Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Ziua Rozelor 2017 celebrată la Ciumbrud. Deschiderea oficială cu paradă și vizite la standuri

Ce se mai întâmplă în continuare, în sezonul concediilor

În primul weekend de sfârşit de iunie şi început de iulie, sunteţi invitaţi să vă răcoriţi în Cetatea Alba Carolina.  Un bar făcut din 5 tone de gheață, un camion dedicat experiențelor de realitate virtuală, show-uri multimedia, sporturi și alte distracții sunt ingredientele cu care caravana “Eu sunt 12” își propune să răcorească milioane de români în această vară. Iar pe 30 iunie și 1 iulie, ajunge şi la Alba Iulia. Începe vineri, de la ora 16.00.

Sâmbătă, 1 iulie, este Rock Aiud 2017. Pe scena din Piaţa Consiliului Europei din Aiud vor urca trupele The Noise şi Riff. Concertele încep de la ora 20.00.

IULIE

9 iulie: Gala Tezaurelor Umane Vii, Alba Iulia

pictura icoane mestesugari populariProgramul Tezaure Umane Vii a fost înfiinţat de UNESCO, iar începând cu anul 2009, în România sunt recunoscuţi aceşti oameni speciali prin intermediul cărora cultura noastră populară trece din trecut spre viitor respectând mărcile noastre identitare şi păstrând nuanţele de diferenţiere zonală.

Din anul 2010, şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a aderat la acest program şi deja a fost acordat titlul de „Tezaur Uman Viu” mai multor locuitori din judeţ, care promovează tradiţiile.

Vezi şi Șapte artiști populari din Alba, declarați „Tezaure Umane Vii”, decorați de președintele Klaus Iohannis pentru merite culturale deosebite

În 2017, se va organiza un eveniment de recunoaştere publică a acestora. Organizatori sunt Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Universitatea “1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Programul ,,Tezaure Umane Vii – UNESCO”, reprezintă una dintre dintre iniţiativele Unesco de păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele păstrătoare şi transmiţătoare a elementelor de patrimoniu cultural, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte.

13-14 iulie: Festivalul Naţional de Folclor “Sus, sus, sus, la moţi, la munte” Câmpeni

18582549_826408400842967_83736023192736930_nVa fi prilej de distracţie în Apuseni. Este organizată o nouă ediţie a festivalului-concurs de interpretare cântece populare.

De organizare se ocupă Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Câmpeni.

Veţi avea ocazia să descoperiţi frumuseţile locului şi ale tradiţiilor păstrate de moţi.

Vezi şi Concediu în Munții Apuseni. Ce trebuie să vizitezi dacă ajungi pentru câteva zile în „Țara Moților”

21-23 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – Avram Iancu şi Muntele Găina

targul de fete gaina 2014Una dintre cele mai cunoscute sărbători populare din România, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, aduce voie bună în Munţii Apuseni. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, dar şi concerte cu trupe de muzică uşoară vor face să răsune Munţii Apuseni.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Vezi şi Sărbătoarea de pe Muntele Găina. Legende cu zâne şi ape cu sclipiri de aur. Tradiţii şi semnificaţii legate de „Târgul de Fete”

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în parteneriat cu comuna Avram Iancu şi alte primării, precum şi Muzeul Naţional al Unirii.

19-30 iulie: Festivalul Naţional de Folclor “Inimi fierbinţi în ţara de piatră” Abrud

Şi distracţia va continua în Apuseni, cu un alt festival-concurs de interpretare cântece populare. De data aceasta, sunteţi invitaţi la Abrud, unde veţi descoperi noi legende şi tradiţii pitoreşti.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”, în parteriat cu Primăria Abrud.

29-30 iulie: Expoziţia Chinologică Internaţională

IMG_9104Cetatea Alba Carolina devine pentru două zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie. Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini să-și evalueze cei mai buni prieteni într-o atmosferă inedită.

Cei interesaţi să cumpere un animal de companie ori de pază pot sta de vorbă cu crescătorii şi pot afla detalii despre fiecare rasă.

În cadrul concursului vor fi premiate cele mai frumoase exemplare canine.

Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Caramel, un Samoyed în vârstă de un an jumate, a câștigat trofeul Supreme Best in Show la Royal Crown Trophy 2016 de la Alba Iulia

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un Samoyed și un Ciobănesc românesc mioritic, cei mai frumoşi câini din prima zi a expoziţiei Royal Crown Trophy, la Alba Iulia

În comuna Unirea, în perioada 28-30 iulie, va fi Ziua Culturii Maghiare, iar în perioada 29-30 iulie, la Alba Iulia şi Petreşti se sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României. Evenimentele sunt organizate de Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

AUGUST

4-6 august: Zilele Medievale ale Bălgradului

DAN_6071Arta de inspiraţie medievală, în toate formele sale, va anima din nou Cetatea Alba Carolina. Ateliere, dansuri şi spectacol de teatru vor fi pregătite pentru albaiulieni şi turişti, în faţa Muzeului Naţional al Unirii.

Viaţa şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist şi baroc, dar şi tradiţiile acelor vremuri rămase în conştiinţa populară vor fi readuse la viaţă de tineri actori din mai multe zone din ţară. La ateliere, cei curioşi pot scuturi de luptă, steme, steaguri, miniaturi şi suveniruri.

Festivalul de artă medievală la Alba Iulia este organizat de Asociaţia “Grupul Skepsis”, Primăria Alba Iulia şi Centrul de Cultură “Augustin Bena”.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Zilele Medievale ale Bălgradului, la Alba Iulia. Demonstraţii cu arme, dansuri şi muzică, spectacol de teatru şi jonglerii cu foc

Vezi şi FOTO-VIDEO: Zilele Medievale ale Bălgradului 2016, la Alba Iulia. Lupte, comedii, dansuri, cântece şi jonglerii în Cetatea Alba Carolina

5-6 august ROWMANIA

IMG_8726Marele campion Ivan Patzaichin vă invită din nou, cu mic, cu mare, să vă înscrieți în competiţia de vâslit în canotci de 10+1. Un eveniment care face valuri la propriu, pe Mureș și care se desfășoară la nivel național.

Va fi ediţia a cincea a evenimentului, iar câştigătorii compeţiei de la Alba Iulia vor putea participa la finala de la Tulcea.

Vezi şi FOTO: Echipa albaiulienilor, la finala ROWmania 2016 de la Tulcea. Locul 6 în clasament, după competiţia de vâslit în canotci

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Descoperă ROWMANIA 2016 la Alba Iulia. 21 de echipe în competiţia de vâslit în canotci pe râul Mureş. CÂŞTIGĂTORII

Descoperă Rowmania Alba Iulia este un eveniment organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă este o campanie națională de promovare a patrimoniului național și urmărește descoperirea României naturale, prin promovarea mișcării în aer liber. Obiectivul acestei campanii este să reapropie oamenii de natură și să-i reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.

5-11 august: Festivalul Internaţional de Folclor Aiud

festival international folclor aiud 2015Festivalul Internaţional de Folclor Aiud va aduce din nou buna dispoziţie la Aiud. Ansambluri din mai multe ţări vor prezenta costumele tradiţionale, vor susţine spectacole şi vor face parada portului popular.

Este un eveniment deosebit, în care aveţi ocazia să vedeţi cum arată şi cum „sună” tradiţiile din alte ţări.

Vezi şi FOTO: Parada portului popular la Festivalul Internaţional de Folclor Aiud 2016. Tradiţii pline de culoare, prezentate pe străzile oraşului

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena”, Primăria Aiud şi Casa de Cultură Aiud.

11-13 august: Festivalul „Cântec de suflet”

cantec de sufletCetatea Alba Carolina va fi din nou locul în care tradiția și iubirea pentru folclor îşi dau mâna pentru a încânta sufletele oamenilor.

„Cântec de suflet” este un eveniment folcloric, care adună împreună slujitori ai cântecului străbun, autentic și veșnic. Portul, cântecul și jocul românesc sunt dăruite din toată inima de cei mai iubiți artiști ai României.

Evenimentul îşi propune să valorifice tradițiile și obiceiurile naționale, cultivarea dragostei și respectului pentru tradițiile, obiceiurile și folclorul românesc, receptarea frumosului din arta populară. Festivalul dorește să realizeze o punte între generații, să aducă în atenția publicului artiști consacrați ai folclorului românesc, dar și gerenații tinere de interpreți o necesitate de revigorare și promovare a valorilor reale ale folclorului românesc.

Anul trecut, mii de oameni au cântat alături de artiştii veniți din toate colțurile țării şi i-au aplaudat, în Piaţa Cetăţii.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Mii de oameni și-au încălzit inimile cu un „Cântec de suflet” în Piața Cetății. Regal folcloric cu tinere talente și artiști de renume

18-20 august: Festivalul Internaţional de Film Etnografic – FIFE Zlatna

ZlatnaEdiţia a V-a a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna îşi va deschide porţile către toţi cinefilii. Timp de trei zile, cei prezenți vor putea participa la proiecții de filme, lansări de carte, evenimente sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară.

Festivalul Internațional de Film Etnografic – FIFE – Zlatna, singurul festival etnografic din România, are ca scop formarea și educarea cineaștilor independenți, precum și promovarea culturii și tradițiilor naționale.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena” şi Primăria Zlatna.

Vezi şi FIFE Zlatna 2016: Două producţii realizate de albaiulieni, premiate la Festivalul Internațional de Film Etnografic

10-20 august: Ziua Lemnarului – Horea

targul lemnarilorLa Horea, se va desfăşura ediția 21 a sărbătorii tradiționale ,,Ziua lemnarului din Munții Apuseni”.

Vor fi concursuri de meșteșuguri în arta lemnului, expoziții ale meșterilor populari și silvicultorilor, expoziții de gastronomie, spectacole folclorice, paradă portului tradițional românesc, hora moțească și multe alte surprize.

Unul dintre cele mai interesante momente va fi cel al întrecerilor lemnarilor.

Evenimentul este organizat în perioada de către Primăria şi Consiliul local al comunei Horea și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

 

25-27 august: Festivalul DILEMA VECHE

dilematiciLa Festivalul “Dilema veche” poţi trăi o experienţă memorabilă, într-un week-end cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Este unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale lunii august, la Alba Iulia. Pe lângă filme, dezbateri în aer liber şi alte „provocări” culturale, veţi avea ocazia să vă întâlniţi cu personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Citeşte şi Jurnal de mijloc de festival. În plină „Dilemă Veche”, totul e altfel prin Cetatea Alba Carolina

Vezi şi Jurnal de festival „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cu rezervorul cultural plin, am încheiat ediția 2016 a evenimentului

FOTO-VIDEO: Seară de muzică italiană folk la Festivalul „Dilema Veche” din Alba Iulia. Concert „Bella Ciao” în Piaţa Cetăţii

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 de la Alba Iulia. „La nuit americaine”. Jazz, blues şi country, în curtea unităţii militare

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. Piaţa Cetăţii a răsunat în acordurile „orchestrei celor 100 de viori”

Alte evenimente din august:

1-15 august: Salonul de vară al artiştilor plastici din judeţul Alba – Castelul Sâncrai şi Alba Iulia

12-13 august: Ziua Culturii Maghiare de la Mirăslău

21-27 august: Tabăra Naţională de Sculptură “Dâmbul lui Gâf” la Horea. Sculptură piatră sau lemn, tema “Eros”

26-27 august:Conferinţa Naţională a Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România. Casa Artelor din Deal, Castelul Sâncrai

Dar distracţia nu se încheie în luna august. În primele zile din septembrie vor fi Alba Iulia Music and Film Festival, Mamut Bike Race şi alte evenimente.

Citeşte şi CALENDARUL EVENIMENTELOR din 2017 la Alba Iulia. Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul de Film, Dilema și alte spectacole. LISTADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo 13 iunie 2021: COD GALBEN de precipitații abundente și instabilitate atmosferică accentuată până la ora 10,00

Publicat

ANM a emis o nouă avertizare meteo COD GALBEN pentru mai multe județe din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și partea nordică a Moldovei.

Avertizarea este valabilă duminică 13 iunie de la ora 02,00 până dimineața la ora 10,00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de precipitații.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Informare meteo 13 iunie 2021 : Vreme rea la munte până la ora 23,00

Tot pentru duminică 13 iunie 2021 meteorologii au emis și o INFORMARE METEO de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru zonele de munte și jumătatea de est a României. 

Intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00

      În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate