Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condamnaţii anului 2017. Dosare grele, sentinţe pe măsură, la instanţele de judecată din Alba

instanta decizie magistrat justitie

Publicat

Şi anul 2017 a fost unul aglomerat pentru instanţele din Alba. Au pronunţat sentinţe în dosare grele, în unele cazuri, după mai mulţi ani de judecată.

Dosarul crimei de la Lunca Mureşului: 30 de ani de închisoare pentru Barsony Gligor

Barsony Gligor (58 de ani), acuzat de uciderea fostului primar al comunei Lunca Mureşului, Ioan Rusu, a fost condamnat în 20 decembrie, de Tribunalul Alba, la 30 de ani închisoare. Este prima sentinţă în dosarul crimei din noiembrie 2016.

Procurorii l-au acuzat că şi-a ucis victima cu mai multe lovituri de cuţit, cauzându-i 20 de plăgi, însă acesta nu a recunoscut fapta, nici pe parcursul anchetei, nici în faţa instanţei.

Ioan Rusu (62 de ani) a fost găsit fără viaţă, noaptea, în jurul orei 3.30, lângă maşina proprie, la marginea satului, de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta. Corpul neînsufleţit avea 20 de plăgi, unele tăiate, altele înțepate, la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng.

În vederea stabilirii stării de fapt, în cauză s-a procedat la audierea unui număr de 92 persoane și s-a dispus efectuarea mai multor expertize medico-legale și criminalistice”, arăta Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Investigaţia a fost una complicată, având în vedere că inculpatul nu şi-a recunoscut vina, astfel încât ancheta s-a conturat în jurul mărturiilor şi probelor ADN. AICI, cum s-a derulat ancheta.

Vezi Ucigașul fostului primar din Lunca Mureșului, condamnat la 30 de ani de închisoare și 300.000 de lei daune

Dosarul Crimei din M3: Pedeapsă majorată pentru Mihai Pandelea

În septembrie, Mihai Pandelea, autorul oribilei crime din Blocul M3 din Alba Iulia, aflat după gratii de aproape un an, pentru uciderea Alinei Tănăsie, a primit un supliment de pedeapsă, într-un dosar ce are legătură cu fapta de omor pentru care a fost condamnat. Decizia a fost luată de Tribunalul Alba, după ce acesta a cerut modificarea pedepsei şi a fost deja contestată. Potrivit instanţei, Pandelea a fost condamnat la 27 ani 9 luni şi 10 zile, cu aproape doi ani mai mult faţă de pedeapsa iniţială.

CRIMA din M3: Un an pentru fiecare lovitură de cuțit. Mihai Pandelea, CONDAMNAT la 25 ani de închisoare pentru uciderea Alinei Tănăsie

Pandelea a fost condamnat, în decembrie 2016, la 25 de ani de închisoare cu executare, pentru omor şi la 1 an şi 9 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic, adică furtul unui card bancar ce aparţinea femeii ucise de tânăr şi utilizarea acestuia pentru a sustrage o sumă de bani de la un bancomat. A cerut însă modificarea pedepsei. Tribunalul Alba a confirmat, în 11 septembrie, pedeapsa finală: 27 ani, 9 luni şi 10 zile.

Albaiulianul de 27 de ani Mihai Pandelea a recunoscut crima pentru care a primit pedeapsa cea mai mare, la câteva zile de la săvârșirea faptei.

Trupul Alinei Tănăsie, o damă de companie care locuia în Alba Iulia, a fost găsit într-o baltă de sânge în data de 3 februarie. La scurt timp după comiterea crimei, Mihai Pandelea a fost prins și reținut.

Potrivit anchetatorilor, Mihai Pandelea  a premeditat întreaga crimă. Acesta i-a aplicat tinerei 25 de lovituri de cuțit și a încercat să se scape de probele ce l-ar fi incriminat.

Motivul pentru care acesta a apelat la gestul extrem ar fi supărarea. Criminalul le-a declarat procurorilor că era supărat că soția sa dorea să divorțeze, unul dintre motive fiind chiar cheltuirea banilor pe prostituate.

Acesta a reluat firul poveștii și le-a spus procurorilor cum a decurs întâlnirea cu Alina și când a decis să o ucidă. Pandelea a fost supus și unei expertize psihiatrice. Concluziile au fost că prezenta „tulburare mixtă a personalităţii”, însă la momentul comiterii faptei avea „discernământ păstrat”.

VEZI FIRUL POVEȘTII:  Rechizitoriul CRIMEI din Blocul M3: Motivul halucinant pentru care tânăra de 23 de ani a fost omorâtă. Pandelea și-a premeditat fapta

Dosarul Crimei din Cugir: Florin Ghinea, 20 de ani de închisoare după ce şi-a înjunghiat fosta concubină şi l-a omorât pe tatăl ei

În 13 februarie, bărbatul din Cugir care şi-a înjunghiat fost concubină şi l-a omorât pe tatăl acesteia a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Florin Nicolae Ghinea mai trebuie să plătească daune morale de 100.000 de lei, potrivit deciziei pronunţate de Tribunalul Alba, ca primă instanţă.

Citeşte şi Florin Ghinea, autorul CRIMEI din Cugir, condamnat la 20 de ani de închisoare și daune morale de 100.000 de lei

Nicolae Florin Ghinea a fost trimis în judecată pentru omor şi tentativă la omor după ce, în luna septembrie 2016, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi în familie, în urma căruia a fost evacuat din locuinţă, a primit ordin de restricţie şi a fost acţionat în judecată pentru pensie alimentară, i-a atacat cu cuţitul pe fosta soţie şi pe tatăl acesteia, pe stradă, de faţă cu mai mulţi martori. Bărbatul nu a mai putut fi salvat, iar femeia a fost grav rănită.

Criminalul din Cugir este judecat pentru omor, tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Inculpatul avea ordin de restricţie care îi impunea interdicţia de a se apropia la mai puţin de 100 de metri de familia fostei sale concubine. Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, să o atace în plină zi, pe o stradă din oraş.

VEZI: Rechizitoriul CRIMEI din Cugir: „Ţi-am spus că te omor?”. Cum și-a înjunghiat Florin Ghinea fosta concubină și i-a omorât tatăl

Dosarul Crimei de la Biia: Câte 18 ani de închisoare pentru doi tineri care au ucis o femeie

Doi tineri din Biia acuzaţi că au ucis, în luna ianuarie, o femeie de 55 de ani din localitate, vor avea de executat împreună 36 de ani de închisoare și de plătit daune materiale și morale în valoare de 80.000 de lei, copiilor victimei. Gheorghe Adrian Fundăcescu și Adrian Marius Groza vor avea de executat câte 18 ani de închisoare fiecare, potrivit sentinţei de la Tribunalul Alba.

CRIMA de la BIIA: 36 de ani de închisoare pentru ucigașii femeii și daune de 80.000 de lei

Corpul neînsufleţit al femeii a fost descoperit pe 19 ianuarie, după patru zile de la producerea oribilei crime. Era legată la mâini, parţial dezbrăcată şi cu urma de violenţă în zona gâtului.

VEZI: CRIMĂ cumplită la Biia. O femeie de 55 de ani a fost găsită fără viaţă, cu mâinile legate si posibil strangulată. Doi tineri de 19 ani, REŢINUŢI

Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”: 60 de ani de închisoare pentru 14 inculpaţi

În februarie 2017, după şase ani de judecată, instanţa a dat decizia finală în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. 14 inculpaţi au primit un total de 60 de ani de închisoare, majoritatea pentru constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj. Printre cei condamnaţi se află şi interlopul Raul Rus, zis Pricu.

Prima decizie a fost dată în acest dosar în 9 octombrie 2015, de Tribunalul Alba şi a fost contestată la Curtea de Apel.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis pe 23 februarie, apelurile declarate de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii Muntean Nicolae Viorel, Lupu Gheorghe, Decean Nicolae, Vulpe Vasile Claudiu, Cîmpean Darius Mihail, Hancheş Gianina Viorela, Cernea Ștefan, Suciu (fost Roșca) Ioan, Șchiop Teodor Victor, Hancheş Raul Nicolae, Bakai Gabriel Antoniu, Şerpu Petru și Cîndea Sergiu Andrei împotriva sentinţei penale nr. 192/09.10.2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 1377/107/2011 pe care a desfiinţat-o în parte.

Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, sentinţă definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: 60 de ani de închisoare pentru 14 inculpaţi

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Pricu a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare, mai puţin cu 1.027 zile de închisoare dintr-o pedeapsă anterioară, comparativ cu ce a decis Tribunalul. Patru inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare condiţionată. Printre aceştia este şi fostul ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox, condamnat la închisoare cu suspendare.

Beneficiarii serviciilor de proxenetism şi prostituţie au fost oameni de afaceri, aleşi locali, lideri politici, medici, funcţionari ale căror nume nu au fost dezvăluite de anchetatori şi nu au apărut nici în categoria martorilor la proces.

Vezi şi Rechizitoriul „Prostituate pentru VIP-uri”

Dosarul escrocheriei de la CEC Zlatna: A vrut să se răzbune pe bancă

În 20 noiembrie, Elena Meteşan, fostă angajată CEC Bank Zlatna, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru delapidare, în dosarul escrocheriei în urma căreia sute de clienţi ai băncii au suferit prejudicii. De asemenea, va avea de plătit 4.227.940 lei şi 235.98 euro pentru prejudiciu cauzat, prin decizie la Tribunalul Alba.

Precizăm că prejudiciul calculat iniţial este de 7,5 milioane lei, iar instanţa a admis plata a doar aproximativ 5 milioane lei. Astfel, peste 100 de clienţi prejudiciaţi ar putea să nu mai primească niciun leu (diferenţa totală de circa două milioane lei), având în vedere că banca a plătit deja către aproximativ 160 de clienţi suma menţionată în decizia Tribunalului, potrivit adevărul.ro.

Escrocheria de la CEC Bank Zlatna: Clienții prejudiciați nu sunt despăgubiți de bancă. Angajata, condamnată

Elena Meteșan susține că de fapt a vrut să se răzbune pe bancă. Aceasta a declarat în fața anchetatorilor că a considerat că clienții băncii, de la care a luat banii, vor fi oricum despăgubiți. Totodată, a adăugat femeia, nici nu a dorit să se îmbogățească, întrucât a donat banii sustrași către biserici și către săraci.

Angajata CEC din Zlatna, condamnată pentru delapidare, spune că s-a răzbunat pe bancă! Ar fi donat banii

Motivul pentru care a dorit să se răzbune pe bancă ar fi acela să era nemulțumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit. ”Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Vezi și: FOTO-VIDEO: Dosarul escrocheriei de la Zlatna. Cele două surori, angajate CEC Bank, aduse la audieri. Acuzaţii de înşelăciune şi delapidare

În 26 octombrie, o angajată a Spitalului Municipal Târnăveni, la Resurse Umane, a fost condamnată de Curtea de Apel Alba Iulia, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi fals, în dosarul creditelor false, în valoare totală de 355.000 lei, la CAR CFR Cluj – Sucursala Teiuş.

Potrivit procurorilor, în perioada martie 2015 – aprilie 2016, Claudia Bota a indus în eroare, prin mijloace frauduloase, reprezentanții CAR – CFR Cluj cu ocazia contractării unui număr de 12 contracte de credit în valoare totală de 355.000 lei.

“Pentru realizarea rezoluției infracționale, B.C. a întocmit în fals cereri de credit în numele unor persoane fizice, fără acordul sau cunoștința acestora, depunând în acest sens adeverințe de salariu pe care le-a falsificat. Totodată, aceasta a depus angajamente de plată din partea unor giranți, angajați ai Spitalului Municipiului Târnăveni, fără cunoștința acestora, însoțite de adeverințe de salariat falsificate. Adeverințele au fost completate de către inculpată prin folosirea datelor nedestinate publicității, obținute în cadrul atribuțiilor de serviciu”.

Credite false la CAR CFR Teiuş. Angajata unui spital, condamnată la închisoare cu suspendare

Închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, la Teiuş

În octombrie, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. Mai mult, primarul trebuie să facă 100 de ore de muncă în folosul comunității, obligație pe care trebuie să o îndeplinească în cadrul Primăriei Stremț sau al Primăriei Galda de Jos. De asemenea, trebuie să plătească 2000 de lei cheltuieli de judecată, potrivit deciziei în primă instanţă, la Judecătoria Aiud.

Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai ( PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns în atenţia Judecătoriei Aiud, fiind înregistrat pe rolul instanţei încă din 8 martie 2016. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator.

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, condamnat la doi ani cu suspendare și 100 de zile de muncă

Om de afaceri din Ilfov, condamnat la închisoare cu suspendare, la Alba Iulia

În noiembrie, Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat la închisoare cu suspendare și daune morale de 80.000 de euro pe un om de afaceri din Voluntari (Ilfov) care a ucis cu mașina o adolescentă, la Sibișeni, în urmă cu aproximativ trei ani. Daniel Serghei Condratov venea de la terenul de golf de la Pianu de Jos și era în stare de ebrietate. Condratov este patronul Hexol Lube, producător al mărcii canadiene de lubrefianți Hexol. Este cunoscut în Alba și pentru organizarea unor turnee de golf la terenul de la Pianu.

Potrivit informațiilor de la dosar, Condratov avea o alcoolemie rezultată în urma analizelor de  1,50 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 1,40 g/l la a doua probă. În această stare a plecat de la terenul de golf de la Pianu de Jos spre o pensiune de la Vințu de Jos, însă la Sibișeni a lovit o fată.

Era o noapte de august din 2014, în jurul orei 1,30. Un grup de tineri mergeau spre casă pe partea stângă a drumului prin satul Sibișeni, printr-o zonă iluminată, când din sens opus a apărut un autoturism care mergea ”pe o traiectorie sinuoasă”. Expertiza ulterioară a arătat că avea 56 de kilometri pe oră. Mașina condusă de Daniel Serghei Condratov a lovit-o cu partea dreaptă pe ultima fată din grup și a proiectat-o în șanț. O lună mai târziu, fata, în vârstă de 16 ani, a murit la Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Mureș, din cauza şocului ”septico-toxic” apărut pe fondul rănilor foarte grave suferite.

Afacerist condamnat la închisoare cu suspendare după ce a ucis cu mașina o adolescentă la Sibișeni. Era băut!

Bărbat din Alba Iulia, condamnat pentru deţinere de materiale pornografice cu minori

Cosmin Gabriel Meisaroş, un bărbat de 35 de ani din Alba Iulia, a fost condamnat, în 2 octombrie, de Tribunalul Alba la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru pentru deținere, stocare si punere la dispoziție de materiale pornografice cu minori.

Va trebui să urmeze un program de reintegrare socială cu specific în domeniul prevenirii şi combaterii pornografiei infantile ori cu specific psihologic privind acest tip de infracţiuni.

Totodată, va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile. Instanţa a dispus confiscarea dispozitivelor informatice, pe care au fost găsite materialele pornografice.

Bărbatul a fost trimis în judecată de DIICOT, în vara acestui an, după ce la domiciliul acestuia au fost efectuate percheziţii.

Citeşte şi Bărbat de 35 de ani din Alba Iulia, condamnat pentru deținere şi punere la dispoziție de materiale pornografice cu minori

Fost funcţionar la Finanţe din Cîmpeni, închisoare cu executare pentru înşelăciune

Un fost funcționar public din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba – Agenția Câmpeni, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare, cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Inculpatul a cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat de peste 420.000 lei. Decizia a fost dată în 27 septembrie.

Toader Constantin Mihai a primit 3 ani și 8 luni închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune (74 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (383 acte materiale).

Dosarul a fost inițiat în urma unui denunț înregistrat la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba, urmărirea penală fiind efectuată de către ofițerii S.J.A. Alba, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În fapt, în perioada 2011 – 2013, inculpatul Toader Constantin Mihai, având calitatea de funcționar public în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba – Agenția Câmpeni, a identificat și a folosit un număr de cinci societăți comerciale, în vederea angajării fictive, temporare, a unui număr de 74 persoane cu vârsta de peste 45 de ani, în scopul obținerii frauduloase a unor sume de bani cu titlu de subvenție din bugetul de stat.

Fost funcţionar de la Finanţele Câmpeni, condamnat la închisoare cu executare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Sentinţă în dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”

În 4 octombrie, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa în “Dosarul grupării cămătarilor din Sibiu”. Cea mai mare pedeapsă este de 5 ani şi 10 luni de închisoare. Un notar a primit 3 ani cu suspendare.

Din cei 14 inculpați trimiși în judecată, doar cinci au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind de 5 ani şi 10 luni după gratii pentru un inculpat recidivist. Trei au fost condamnaţi cu suspendare, iar restul au fost achitaţi sau s-a dispus încetarea procesului penal datorită prescripţiei răspunderii penale.

Cu privire la 5 dintre cei 14 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dipus condamnarea cu executare a pedepselor cuprinse între 4 ani închisoare, respectiv 5 ani şi 10 luni închisoare. Pentru alţi 3 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea acestora la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an şi 6 luni, respectiv 3 ani cu suspendarea condiţionată sau sub supraveghere, după caz, a executării acestor pedepse pe durata unui termen de încercare, în timp ce pentru ceilalţi 6 inculpaţi instanţa a dispus încetarea procesului ca efect al prescripţiei speciale a răspunderii penale sau achitarea cu privire la unele învinuiri, după caz.

Un număr de 14 inculpaţi au fost judecaţi la Curtea de Apel Alba Iulia timp de mai bine de patru ani, începând cu luna aprilie 2013. Este vorba despre Cornea Constantin, Damian Dumitru, Iluţ Bucur Daniel, Jucan Bogdan Florin, Mărginean Răzvan Emilian (notar public), Şandru Nicolae, Tanciu Ioan, Cornea Mihai, Duşe Sorin Daniel, Rujan Cosmin George, Haiduc Cătălin Marian, Bracon Neculai, Mărginean Daniel şi Filimon Flaviu Ioan.

Faptele au avut loc în perioada 2008 – 2013.  Gruparea a fost destructurată de poliţiştii BCCO Alba Iulia şi procurorii DIICOT în noiembrie 2012, respectiv martie 2013. Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie, fals intelectual şi spălare de bani.

Curtea de Apel Alba Iulia, sentință în dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”. Cea mai mare pedeapsă, 5 ani și zece luni de închisoare. Șase inculpați, achitați

„Cap de porc”, 25 de ani de închisoare şi daune de 50.000 de lei, de plată

Interlopul român Ioan Clămparu are de executat 25 de ani de închisoare şi de plătit daune de 50.000 de lei, potrivit deciziei din 18 septembrie 2017, de la Tribunalul Alba. Instanţa a contopit 3 pedepse definitive la care a fost condamnat  în România, Spania şi Italia, cu un total de aproape 40 de ani de închisoare. Clămparu se află în Penitenciarul din Aiud.

VEZI: Cap de porc”, cel mai periculos infractor român, cere Tribunalului Alba contopirea pedepselor. Are condamnări de 40 de ani de închisoare în România, Spania şi Italia

Procesul a fost deschis de Ioan Clămparu, în ianuarie 2017, acesta solicitând contopirea pedepselor din România şi Spania: 11 ani şi 8 luni, respectiv 20 de ani de închisoare. Supranumit şi ”cap de porc”, Clămparu este închis la Penitenciarul Aiud unde execută condamnarea din România, în dosarul în care a fost judecat pentru constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

Pedeapsa din Spania a fost recunoscută în România printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bacău. Clămparu a solicitat ca pedeapsa finală să fie cea de 11 ani şi 8 luni. Parchetul a cerut ca intelopul să rămână cu pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare, la care ar urma să se aplice un eventual spor de către instanţa de judecată. De asemenea, din pedeapsa finală ar urma să îi fie scăzută perioada cât a fost încarcerat.

În timpul procesului de la Alba Iulia, magistraţii au descoperit în cazierul acestuia o nouă condamnare, de 18 ani de închisoare, primită în 2008, în Italia. După solicitarea de informaţii de la autorităţile italiene şi traducerea sentinţei din urmă cu 9 ani, Tribunalul Alba a decis, în final, condamnarea interlopului la pedeapsa finală de 25 de ani de închisoare şi la plata unor daune de 50.000 de lei.

Interlopul român, „Cap de porc” va executa 25 de ani de închisoare şi va plăti daune de 50.000 de lei. Decizie pronunțată de Tribunalul Alba

Patronul unui restaurant din Alba Iulia, condamnat la închisoare pentru droguri de risc

În 20 septembrie, la Tribunalul Alba, patronul restaurantului Studio din Alba Iulia, Mihai Mârza a fost condamnat la un an și 9 luni de închisoare cu executare pentru  deţinere, vânzare şi oferire de droguri de risc, fără drept. În același dosar, de trafic de droguri, a mai fost condamnat și Matei Coman la un an și patru luni închisoare. Cei doi sunt obligați să plătească 11.520 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Mihai Mârza, patronul restaurantului Studio din Alba Iulia, condamnat la un an și nouă luni de închisoare pentru trafic de droguri. Matei Coman a primit un an și patru luni

Potrivit deciziei Tribunalului, Mihai Mârza nu și-a recunoscut fapta. Acesta a primit o condamnare de un an și 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracțiuni de deţinere, vânzare şi oferire de droguri de risc, fără drept la care s-a mai adăugat o lună reprezentând o treime dintr-o pedeapsă anterioară. Nu este la prima condamnare de închisoare. În același dosar a fost condamnat și Coman Matei care a primit trei luni de închisoare.

Cei doi, alături de ați doi tineri, Marin Boar şi Silviu Pleşa, au fost reținuți de către procurori DIICOT Alba Iulia în 3 octombrie 2015  pentru trafic cu cannabis, și cercetați sunt control judiciar.

VEZI: Patru tineri din Alba Iulia şi Sebeş, cercetaţi sub control judiciar pentru trafic de droguri. Au fost reţinuţi de DIICOT, dar instanţa i-a eliberat

A vândut etnobotanice unui poliţist sub acoperire

Un tânăr din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu amânarea pedepsei, pentru deținere și vânzare de etnobotanice. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce vindea substanţe cu efecte psihoactive, unui poliţist sub acoperire. Tribunalul Alba a admis în 11 septembrie, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Serviciul Teritorial DIICOT Alba Iulia şi inculpat. De asemenea, instanța l-a obligat pe bărbat să efectueze, timp de 30 de zile, muncă neremunerată în folosul comunității.

Andrei Claudiu Ilie este acuzat de efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (47 acte materiale), respectiv comercializarea de substanţe clasificate, către persoane fizice neautorizate pentru deţinerea acestora.

Tânăr din Alba Iulia care a vândut etnobotanice unui poliţist sub acoperire, condamnat la închisoare cu suspendare. Şi-a recunoscut vinovăția

Doi fraţi din Apuseni, condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce s-au bătut cu poliţiştii, la festivalul Untold

Doi fraţi din Apuseni, care s-au luat la bătaie cu poliţiştii, anul trecut, la Untold, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia aparţine Judecătoriei Cluj-Napoca şi a fost dată în 12 iulie. Conflictul în care au fost implicaţi Ioan şi Domin Paşca s-a produs la una dintre porţile de ieşire de la concerte, la evenimentul din 2016.

Judecătoria Cluj-Napoca a pronunţat decizia de “condamnare fără acord de recunoaştere” în cazul celor doi. Potrivit instanţei, Ioan Vasile Paşca a fost condamnat pentru ultraj la pedeapsa de un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 2 ani. Pentru Irimie Domin Paşca, pedeapsa decisă de instanţă este de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe 2 ani.

Printre obligaţiile stabilite de instanţă, inculpaţii mai trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare (la Primăria Cluj-Napoca sau Asociaţia Creştină „Christiana”).

De asemenea, Ioan Vasile Paşca trebuie să plătească 3000 lei daune morale uneia dintre părţile civile din dosar, iar fratele său, 6000 de lei, altor două părţi civile din această cauză.

Condamnat pentru fraudă cu fonduri europene

În iunie, un consilier local PSD de la Noșlac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie. Aurel Cristian Ungureanu a fost trimis în judecată de DNA, în ianuarie, pentru folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și fals material în înscrisuri oficiale. A fost acuzat practic că a folosit acte false pentru a obţine bani de la APIA. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2013, inculpatul Aurel Cristian Ungurean a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (adeverințe având ca emitent Primăria Noșlac și contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin acest demers, inculpatul a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal.

Consilier local PSD din Noşlac, condamnat pentru fraudă cu fonduri europene. Decizie la Tribunalul Alba

Mamă și fiu din Cugir, condamnați la închisoare cu executare pentru trafic de droguri

În mai, o femeie şi fiul său, din Cugir, au fost condamnați la închisoare pentru infracţiuni din domeniul traficului de droguri. Decizia a fost pronunţată la Tribunalul Alba. Pentru o a treia persoană, tot membru al familiei, instanţa a decis disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii.

Famila Romoşan din Cugir a fost trimisă în judecată în ianuarie 2017. Romoşan Mihai (tatăl), Romoşan Monica (mama) şi Romoşan Mihai Raul (fiul) au fost judecaţi de Tribunalul Alba pentru deţinere, vânzare şi punerea la dispoziţie a unei locuinţe pentru consum de droguri de risc, respectiv cannabis.

În 29 mai 2017, instanţa de judecată a pronunţat prima decizie în acest dosar. Astfel, Romoşan Mihai Raul a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Mama acestuia, Romoşan Monica a primit 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, aceasta trebuie să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

A atacat o judecătoare cu un ciob de sticlă, în sala de judecată

Augustin Varga, un deţinut de la Penitenciarul Aiud care a atacat o judecătoare cu un ciob de sticlă în sala de judecată a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia, în 11 mai 2017, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. La pedeapsa respectivă se adaugă un rest de 4 ani şi 9 luni din pedeapsa pe care deţinutul o execută în prezent, urmând ca acesta să stea după gratii, în total, 8 ani şi o lună.

Augustin Varga a fost trimis în judecată pentru ultraj judiciar în modalitatea tentativei la omor calificat. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei în ”tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal”. Incidentul care putea avea urmări grave a avut loc în 11 mai 2016, la Judecătoria din Aiud.

Deţinutul nu a reuşit să îi provoace leziuni judecătorului. După consumarea tentativei de agresiune asupra judecătorului, deţinutul s-a tăiat cu ciobul de sticlă şi a fost transportat la spital. Rana autoprovocată nu a fost gravă, motiv pentru care deţinutul a revenit în penitenciar.

Un deţinut din Penitenciarul Aiud care a atacat cu un ciob de sticlă un judecător, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Cinci ani de închisoare, pentru că şi-a pus gard electric la proprietate, iar o femeie s-a electrocutat şi a murit

În luna mai, un bărbat de 34 de ani din Poiana Vadului, care şi-a împrejmuit proprietatea cu un gard conectat la reţea electrică de 220v, iar o femeie care l-a atins a decedat, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Decizia definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că prima decizie în acest dosar a fost dată în ianuarie, de către Tribunalul Alba, care hotărâse doar trei ani de închisoare, cu suspendare şi a dispus schimbarea încadrării juridice din omor în ucidere din culpă. Hotărârea a fost atacată cu apel de procurori, iar instanţa superioară a majorat pedeapsa şi a revenit la acuzaţia de omor.

Remus Dorinel Cristea, din Poiana Vadului, îşi împrejmuise proprietatea cu gard electric pentru paza animalelor. Greşeala ar fi fost că l-a conectat la reţeaua de 220v, în urma căreia s-a produs tragedia. O localnică, în vârstă de 68 de ani, care a trecut prin zonă, l-a atins şi a murit. Proprietarul a fost iniţial arestat preventiv, ulterior în arest la domiciliu şi apoi eliberat. Acum, va intra la închisoare pentru cinci ani.

Dosarul femeii din Apuseni care a murit după ce a atins un gard electric. Proprietarul terenului, condamnat la cinci ani de închisoare

Şi-a omorât soţia şi s-a grăbit să o îngroape: patru ani de închisoare

În aprilie, un bărbat de 59 de ani din Reciu, comuna Gârbova, care şi-a omorât în bătaie soţia şi a vrut să o îngroape în grabă, a fost condamnat pentru violenţă în familie. Aurel Ruginosu a beneficiat de circumstanţe atenuante şi a primit, în aceste condiţii, 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Decesul femeii de 52 de ani s-a produs în 14 octombrie 2016. Aurel Ruginosu şi-a bătut soția până aceasta a decedat. Imediat după crimă, bărbatul ar fi aşezat trupul nevestei într-un sicriu pe care îl achiziţionase.

Potrivit porcurorilor, în data de 14 octombrie, în jurul orei 17.30, inculpatul aflat la locuinţa sa din satul Reciu, comuna Gârbova, judeţul Alba, pe fondul unui conflict spontan cu soţia sa i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu obiecte contondente, care i-au cauzat hemoragie internă şi externă consecutivă unui politraumatism cu hematoame multiple faciale, toraco-abdominale, fesiere, ale membrelor superioare, fracturi costale, hemo-pneumotorax stâng, rupturi pulmonare care au condus la deces.

Bărbatul a încercat să ascundă urmele infracţiunii prin toaletarea cadavrului şi pregătirea grabnică a înmormântării, solicitând în acest sens medicului de familie emiterea unui Certificat constatator al decesului, însă acesta a refuzat şi a înştiinţat organele competente. Astfel, cadavrul victimei a fost transportat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba unde a fost examinat şi s-a stabilit că moartea femeii a fost violentă.

Aurel Ruginosu, bărbatul din Gârbova care și-a omorât soția și s-a grăbit să o îngroape, condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Condamnat la închisoare după ce şi-a împuşcat prietenul cu pistol cu bile

Un tânăr în vârstă de 30 de ani din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce și-a împușcat prietenul cu un pistol cu bile, în timpul unei încăierări pe o stradă din oraș. Prietenul său, care în timpul aceluiași conflict l-a amenințat cu o sabie în lungime de 53 de centimetri, a fost achitat de instanță.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în 22 martie 2017 decizia definitivă în dosar. Inculpaţi au fost Adrian Iordache (30 ani) şi Ciprian Lucian Filipescu (29 de ani), care, în august 2015, au fost implicaţi într-o încăierare pe o stradă din oraş.

Potrivit Poliţiei, în timpul conflictului, Adrian Iordache a folosit o armă neletală cu aer comprimat, cu destinaţia tir sportiv, provocându-i lui Ciprian Filipescu leziuni în zona feţei. Acesta din urmă s-a folosit de o sabie pentru a-l ameninţa pe celălalt. Ciprian Filipescu a fost transportat la Spitalul din Alba Iulia unde a fost supus investigaţiilor medicale. Avea două alice în corp, în zona cefei şi a frunţii. A primit îngrijiri medicale, însă pentru intervenţiile chirurgicale de specialitate a fost nevoie de transportul pacientului la un spital din Cluj.

Tânăr din Alba Iulia, condamnat la închisoare cu suspendare după ce şi-a împuşcat prietenul cu un pistol cu bile

Şef de ocol silvic din Apuseni, condamnat la închisoare. A încercat să mituiască un polițist din Cluj

În aprilie, şeful Ocolului Silvic „Horea-Apuseni”, unul dintre cele mai mari ocoale silvice private din Alba, Horea Oneţ, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită. În urmă cu un an acesta a încercat a încercat să mituiască un poliţist din Beliş, judeţul Cluj, unde era cercetat pentru tăiere ilegală de arbori.

Horea Oneţ a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Şeful de ocol a fost surprins în februarie 2016, în flagrant, în timp ce voia să dea mită unui poliţist din Beliş. Unui agent de poliţie i-a fost oferită, într-un plic, suma de 500 de lei. La această sumă s-a adăugat promisiunea că şeful Postului de Poliţie Beliş va primi o sumă mult mai consistentă şi o maşină de lemne

Patroana unei firme din Miraslău şi trei angajate, condamnate la închisoare pentru credite false

În martie, Judecătoria Aiud le-a condamnat la închisoare cu suspendare pe trei foste angajate ale unei firmei falimentare Mia Carn din Mirăslău, după ce au întocmit şi folosit 52 de adeverinţe false, pe numele unor angajaţi, au luat credite bancare, iar banii i-au folosit pentru societatea comercială.

Decizia instanţei este pentru fostul administrator al societăţii, Maria Ispas şi fostele contabile Livia Damian şi Catrina Rauh. Acuzaţiile în dosar sunt de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.

Judecătoria Aiud s-a pronunţat asupra acuzaţiilor de înşelăciune, având în vedere că faptele de fals în înscrisuri sub semnătură privată au fost prescrise.

 

Cele trei reprezentante ale firmei din Mirăslău au contractat ilegal în numele a peste 50 de angajaţi credite de la fosta bancă Romexterra, în prezent Patria Bank, folosind banii în interesul societăţii. La un moment dat nu au mai fost plătite ratele, astfel încât angajaţii s-au văzut nevoiţi să achite ei credite pe care nu le-au luat niciodată. Faptele au avut loc în perioada 2006 – 2007.

Patroana și trei angajate de la ”Mia Carn” Mirăslău, condamnate la închisoare cu suspendare. Au luat credite pentru firmă, pe numele a zeci de angajaţi

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate