Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE anului 2015 la ALBA IULIA. Artiști internaționali, operă, expoziții, modă, teatru și multă culoare în Cealaltă Capitală


Publicat

oameni, concert, multimeZeci de concerte, spectacole de teatru, concursuri sportive, conferințe și multe alte evenimente au avut loc la Alba Iulia pe parcursul anului 2015. Începând cu luna mai și până în decembrie, albaiulienii și turiștii care au ajuns în Cetatea Alba Carolina au avut parte momente unice cu artiști consacrați care le-au animat zilele și serile. De la spectacole pentru copii până la adevărate show-uri de muzică sau chiar operă, anul 2015 a avut de toate pentru fiecare.

Din luna mai a acestui an, programul turiştilor care vizitează Alba Iulia a fost îmbogăţit cu două evenimente menite să-i atragă să rămână peste noapte în oraş. Timp de cinci luni, vizitatorii au putut vedea, în fiecare weekend, ceremonialul de seară a schimburilor de gardă în Cetatea Alba Carolina, adevărate spectacole în miniatură, cu salve de tun şi defilare cu torţe. Un alt punct de atracţie au fost spectacolele de reenactment, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului în faţa Porţii IV.

Aceste evenimente sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian, menite să animeze Cetatea, atât pentru cei care vin pentru prima dată, cât şi pentru cei care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş, pentru a vedea “live” un fragment din istorie.

Pe lângă acestea, aproape în fiecare sfârșit de săptămână am avut parte de câte un festival sau concert.

Ce s-a întâmplat în 2015 în Alba Iulia:

„Pianul călător”

horia mihailPrimul eveniment semnidicativ în 2015 a avut loc în data de 29 aprilie când Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a răsunat de muzica lui Brahms, Liszt şi Schumann. Unul dintre cei mai reputați artiști români Horia Mihail a ajuns la Alba Iulia în cadrul turneului internaţional „Pianul călător”. Albaiulienii au avut parte de un moment de excepţie, muzică de calitate din compoziţiile lui Johannes Brahms, continuate cu ale lui Franz Liszt şi Robert Schumann.

Artistul a parcurs mai mulţi „ani de pelerinaj” şi a trecut prin lumea temelor cu variaţiuni, a lui Beethoven şi a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund şi incontestabil romantism, cu Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov.

Vezi şi FOTO: „Pianul călător” al virtuozului Horia Mihail, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. A interpretat compoziţii ale lui Brahms, Liszt şi Schumann

Festivalul Roman Apulum

Festivalul RomanÎn Cetatea Alba Carolina, 2 -3 mai s-a „simțit” aerul de istorie la Alba Iulia. În ciuda vremii de afară, sute de albaiulieni au participat la deschiderea oficială a evenimentelor în Cetatea Alba Carolina. Eveniment care a „spart gheața” în acest an a fost Festivalul Roman Apulum. Mai mult de două mii de istorie sunt comprimați în două zile, iar din programul pregătit pentru turiști și albaiulieni nu au lipsit demonstrațiile militare, luptele de gladiatori, nimfele, atelierele meșteșugărești precum cele de olărit, metalurgie, confecționare echipamente, pielărie, prelucrarea osului, tir cu arcul, aruncarea suliței, antrenamente militare, coafură, dans, muzică romană, jocuri romane.

De la ora 11.00, Piața Cetății și Pietonala Mihai Viteazul a fost „invadată” de taberele dacilor și romanilor, dar și de sute de oameni care au venit să retrăiască din nou istoria în Cetatea Alba Carolina, la Festivalul Roman Apulum.

Citeşte şi FOTO – VIDEO Festivalul Roman Apulum: Weekend cu „aer” de istorie la Alba Iulia. Romani, daci, nimfe, gladiatori, ateliere antice, tir cu arcul

Vezi şi FOTO – VIDEO: Sute de oameni prezenți la BĂTĂLIA FINALĂ dintre DACI și soldații ROMANI, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Noaptea Muzeelor

noaptea muzeelorÎn fața Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc pe 16 mai, începând cu ora 19.00, deschiderea oficială a Nopții Muzeelor, noaptea în care istoria a prins viață. Câteva sute de vizitatori au trecut pragul muzeului imediat după deschiderea evenimentului și, pe holurile acestuia, au avut ocazia de a se întâlni cu personalități ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, Horea, Avram Iancu sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, au dat viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii au avut ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment au fost prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican, împreună cu Horea.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Mii de localnici și turiști au respirat aerul istoriei la „Noaptea Muzeelor” de la Alba Iulia

Festivalul Internațional de Jazz

alba jazzCea de-a patra ediție a festivalului Alba Jazz s-a axat anul acesta mai mult pe muzicieni tineri și originali care creează, cântă, compun și scot albume în formații consacrate și mai puțin pe artiști care activează în diverse proiecte.

Dacă ar fi ca la fiecare ediție Alba Jazz să existe un instrument privilegiat, anul acesta a fost chitara, pe motiv de „cel mai cântat instrument”. Chitariști români și străini au putut fi ascultați pe scenele festivalului, dar și la workshop-uri instrumentale.

Invitatul special al ediției a fost Shai Maestro Trio (Israel/New York), o apariție originală, profundă și spectaculoasă. La doar 29 de ani, Shai Maestro a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de muzicieni de renume mondial. Doar un exemplu de colaborare semnificativă ar fi cea cu contrabasistul israelian Avishai Cohen, cu care a concertat în întreaga lume și a realizat patru albume.

Vezi FOTO – VIDEO: S-a tras „cortina” la Festivalul Internațional „Alba Jazz”, ediția a IV-a. Invitați speciali în ultima seară, Shai Maestro Trio

Alături de Shai, în festival au putut fi ascultați Sanem Kalfa și George Dumitriu din Turcia și Olanda, o combinație savuroasă între muzica tradițională orientală și jazz, Ana Cristina Leonte Quintet, Cristian Soleanu Organ Trio, Radu Vâlcu, Mihai Iordache Septet, Sebastian Spanache Trio, Luiza Zan și Peter Sarik, Souptrip, JazzyBit, Joncol Quatro.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Prima seară a Festivalului Alba Jazz cu Mihai Iordache Septet. CONCERTELE programate SÂMBĂTĂ

Vezi şi FOTO – VIDEO: Souptrip și Ana – Cristina Leonte pe scena Festivalului Internațional „Alba Jazz”.

Festivalul de fotografie și film „Alba sub lumini de Oscar”

jidvei 4Festivalul de Fotografie și Film „Alba sub lumini de Oscar” a debutat, luni, 25 mai, la Alba Iulia, transformând orașul și mai multe zone din județ, timp de o săptămână într-o capitală românească a artelor vizuale moderne. Aproape 100 de pasionați de fotografie și film din întreaga țară „au luat cu asalt” Alba Iulia și județul Alba, în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase și misterioase atracții turistice din zonă.

Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promițător care adună de la un an la altul tot mai mulți participanți. ”Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanților, valoarea lor fiind de 6.500 de euro.

FOTO: START pentru ”Alba sub lumini de Oscar”, festivalul de fotografie şi film cu cele mai mari premii din România. PROGRAM
FOTO „Alba sub lumini de Oscar” 2015: Povestea vinurilor de Jidvei, în imagini. Premiile pentru cele mai bune fotografii de produs

FOTO „Alba sub lumini de Oscar” 2015: Fotografii spectaculoase şi peisaje de vis surprinse pe „Transalpina de Mamut” şi în Parcul Dendrologic din Alba Iulia

FOTO: CÂŞTIGĂTORII „Alba sub lumini de Oscar” 2015. Premiile au ajuns la concurenţi din Cluj, Bucureşti, Oradea, Alba Iulia sau Aiud

Cetatea Copiilor

CETATEA COPIILORDe 1 Iunie, Alba Iulia a devenit Cetatea Copiilor, un prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamnă joaca. Zeci de copii, însoțiți de părinți, au fost prezenți în Piața Cetății și pe strada Militari din Cetatea Alba Carolina, unde au găsit ateliere de creație și face painting, miniterenuri de sport, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei.

Festivalul Cetatea Copiilor, ajuns în 2015 la a 8-a ediţie, este un eveniment unic în România şi reprezintă un prilej atât pentru copii, cât şi pentru părinţi de a petrece mai mult timp în aer liber, bucurându-se împreună de jocurile copilăriei.

Pe lângă jocuri, de 1 iunie, Cetatea Alba Carolina a devenit locul de întâlnire al fanilor Violettei. Începând cu ora 10.00, zeci de copii au sosit împreună cu părinții în zona scenei, unde au fost întâmpinați de actrița Simina Constantin de la Teatrul ”Țăndărică” din București, care a interpretat unul dintre personajele foarte haioase din serialul “Violetta” de la Disney Channel, simpatica Olga.

FOTO: Alba Iulia a devenit CETATEA COPIILOR. Tărâm de basm cu jocuri, karaoke, concursuri şi surprize pentru copii şi părinţi

„Alba Fest 2015”

Vineri, 5 iunie, la Alba Iulia s-a dat startul „Alba Fest 2015” unul din cele mai așteptate și iubite evenimente din Cealaltă Capitală. Printre numeroasele evenimente și momente din cele două zile de festival s-au numărat expoziție de fotografie „Alba Iulia, o istorie în imagini a oraşului prin străzile şi monumentele sale”, un spectacol oferit de Garda Romană, Lupii Apoulonului, gladiatorii și membrele trupei Magna Nemesis sau Gala Laureaților festivalului – concurs de muzică ușoară ”Vocile Cetății”, aflat la ediția a IV-a.

Goran BregovicPrima seară de concerte la Alba Fest 2015 a strâns mii de albaiulieni și turiști în Piața Cetății. În deschidere, pe scenă a urcat formaţia Mahala Rai Banda. Apoi Goran Bregovic, alături de trupa sa, Wedding and Funeral Orchestra au mutat Balcanii în Cetatea Alba Carolina, pentru o seară.

Mii de albaiulieni și turiști au asistat la spectacolul susținut la Alba Iulia cu ocazia Alba Fest 2015. Zona din Piața Cetății, unde a fost instalată scena, mult prea mică pentru un concert atât de mare, a devenit un adevărat furnicar.

Mii și mii de oameni căutau să-și găsească un loc bun de unde să poată urmări concertele și să bea o bere. Foarte mulţi au urmărit concertul de pe scările Sălii Unirii, din zona muzeului Principia, unii cățărați chiar și pe monumente. AICI, detalii.

smileyUltima zi de Alba Fest 2015 a oferit celor care au dorit să sărbătorească Zilele Municipiului Alba Iulia un mega concert susținut de Smiley, Alex Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak.

Piesele cântate pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia au energizat publicul prezent, iar miile de albaiulieni și turiști au fredonat cele mai în vogă piese ale momentului alături de artiștii preferați.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Ultima zi Alba Fest 2015. Atmosferă incendiară cu Smiley, Alex Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak, pe scena din Piaţa Cetăţii

 

Sărbătoarea Muzicii

sarbatoarea muziciiVara, în Alba Iulia, „a fi” este egal cu „a sărbători”. Dacă 2012 a fost anul întâlnirii cu Nouvelle Vague sau Juke Box Trio, în 2013 albaiulienii i-au văzut live pe cei de la Moonlight Breakfast, iar în 2014, Bonnie Tyler a adunat mii de oameni în Piaţa Cetăţii, anul acesta, e rândul românilor să strălucească, într-o Sărbătoare a Muzicii 100% românească.

Vineri, 19 iunie, de la ora 20.30, Maria Buză într-un one-woman show de zile mari. Maria Buză și Taraful George Pătrașcu – o trecere prin istoria muzicii europene de la șansonetele franțuzești la profunzimea pieselor Maria Tănase, de la ecourile Marlene Dietrich la rezonanța romanțelor Ioanei Radu, având un open act îndrăzneț.

Cvartetul de naiuri Transition a deschis noi drumuri naiului românesc într-o manieră modernă universală.

Vezi FOTO-VIDEO: Prima seară la Sărbătoarea Muzicii 2015 din Alba Iulia. Maria Buză şi taraful George Pătraşcu, pe scena din Piaţa Cetăţii

traviataSâmbătă, începând cu ora 21.00, oamenii au avut parte de  o desfăşurare impresionantă de forţe muzicale, la Traviata, un spectacol grandios montat în aer liber, în Cetate.

Opera Națională Română de Stat Cluj-Napoca a transpus Cetatea Alba Carolina într-o imensă scenă de operă, un veritabil auditorium de muzică clasică, în ritmul muzicii personajelor inspirate din romanul “Dama cu camelii” de Alexandre Dumas fiul.

Citeşte FOTO-VIDEO: „Traviata”, un spectacol de excepție, în aer liber, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Focuri de artificii pe cerul Cetăţii

Duminică, de la 20.30, Ionel Tudor și Big Band-ul Radiodifuziunii Române au dat măsura exactă a talentului dus dincolo de limita pasiunii. Big Band-ul Societății Române de Radiodifuziune a fost înfijnțat în urmă cu peste cinci decenii și a fost gazda unor maeștrii importanți, dirijori și compozitori, precum Sile Dinicu, Ionel Cristinoiu și în prezent Ionel Tudor.

FOTO-VIDEO: Big Band-ul Radio, Luminiţa Anghel, Nico şi Vlad Miriţă, pe scenă la Alba Iulia, în ultima seară de la Sărbătoarea Muzicii 2015

Feeric Fashion Days 2015

moda feeric fashion days alba iulia 2014Alba Iulia s-a transformat, pentru a doua oară, în capitala modei. Șase colecții de rochii și lenjerie intimă au „dat startul” primei seri a Feeric Fashion Days 2015, la Alba Iulia. Gianni Tolentino, Iulia Manciulea, Mihaela Cârlugea, Diego de Biase și Eduardo Perez au fost printre designerii care și-au adus creațiile pe podiumurile amenajate la Muzeul Principia și Poarta a III-a din Alba Iulia.

FOTO: Feeric Fashion Days 2015 la Alba Iulia. Colecţii de vară pline de culoare şi creaţii cu stil, prezentate în Cetatea Alba Carolina

Cea de-a doua seară a Feeric Fashion Days de la Alba Iulia a adus alte cinci colecții de vară, colorate și sofisticate, dar și o prezentare de genți. Prima defilare a avut ca locație Grădina Romană din Șanțurie Cetății în timp ce Gala Feeric s-a desfășurat, ca și în prima seară, pe podiumul amplasat pe podul de la Poarta a III-a a Cetății.

FOTO-VIDEO: Creații pline de senzualitate și feminitate la a doua Gală a Feeric Fashion Days de la Alba Iulia

Rowmania

ivan patzaichin echipaj rowmania alba iuliaÎn 25 iulie a început a treia ediție a Festivalului “Descoperă Rowmania”, la Alba Iulia. De data aceasta, evenimentul se derulează pe parcursul a două zile şi a cuprins, pe lângă demonstraţia de vâslit cu maestrul Ivan Patzaichin şi competiţiile propriu-zise pe râul Mureş, şi un spectacol de reconstituire istorică cu daci și romani, torțe, foc de tabără, demonstrație de gătit la ceaun.

În prima zi de concurs de vâslit pe râul Mureş, s-au înscris în competiţie 15 echipe: Bombardierii Acvatici, Piraţii din Oarda, ISU Alba, Cercetaşi Aiud, Ancău Company, STP, Ludus Apulensis, Nautilus, Krysopolis, Partoş, Unlimited Adventure, Campo Travi, Mol Romania, Albaiulienii, Albatros.

ROWMANIA 2015 la Alba Iulia. 15 echipe şi-au pus îndemânarea la încercare, la concurs de vâslit pe râul Mureş

FOTO: ROWMANIA 2015 la Alba Iulia. Echipa ISU a câştigat competiţia de vâslit pe râul Mureş şi merge în finala de la Tulcea

„Suflet de român”

suflet de romanPiaţa Cetăţii din Alba Iulia a răsunat de cântec şi voie bună, la evenimentul „Suflet de român”, o nouă ediţie organizată în Cealaltă Capitală. Cei care au dorit „să simtă româneşte” şi să asculte muzică folclorică autentică au avut ocazia să vadă „live” artişti şi formaţii cunoscute.

Albaiulienii au putut să-i asculte și să-i vadă pe Veta Biriş, Mariana Anghel, Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Gheorghe Roşoga, Vlad Miriţă, Nineta Popa, Angela Buciu, Leontin Ciucur, Ansamblul profesionist „Transilvania”,  Ansamblul „Copiii Mociului” dar și alții.

FOTO-VIDEO: Prima seară de spectacol folcloric „Suflet de român” 2015 din Alba Iulia. Mii de oameni în Piaţa Cetăţii

FOTO-VIDEO: Final de spectacol „Suflet de român” 2015 la Alba Iulia. Atmosfera de duminică seara din Piaţa Cetăţii

Festivalul Dilema Veche

concert dilema vechePrima zi a Festivalului „Dilema Veche”, aflat la cea de-a patra ediție, a debutat vineri, 21 august, la Alba Iulia, cu o dezbatere despre problemele omului modern, susținută de scriitorii Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici și Andrei Pleșu pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, în fața a peste 300 de persoane.

Albaiulienii și turiștii prezenți în Cetatea Alba Carolina au gustat, înainte de întâlnirea cu cei trei mari intelectuali, din entuziasmul specific muzicii noi, de calitate, dar cu tehnica de şcoală veche, alături de Emy Drăgoi și o trupă de acordeoniști.

Seara a continuat cu un recital susținut în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia de trei muzicieni tineri, Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă).

Evenimentele s-au mutat mai apoi în Piața Cetății, unde Mircea Vintilă & Brambura și Nicu Alifantis & Ansamblul Jidvei au fost pentru o seară ”ceilalți”, oferind o combinație de cântece și proiecții video cu imagini de arhivă respectiv un amestec extraordinar de sonorități tradiționale și moderne.

FOTO-VIDEO | Prima zi la Dilema Veche: Dezbatere despre problemele omului modern, recitaluri și concerte

dilema vecheSâmbătă a urmat dezbaterea „Europa şi «ceilalţi»“. Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România, împreună cu mai mulți jurnaliști, au explorat relația dintre Uniunea Europeană și „marginile” ei.

Au participat Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Carl Henrik Fredriksson (Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene); Luca Niculescu (RFI România).

În Catedrala Romano-Catolică a avut loc, începând cu ora 19.00, un recital susținut de către Constantin Chiriac. Chiriac a absolvit UATC la Bucuresti, în 1980. Din 2006, este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susținută la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008, i se acordă titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University.

Muzeul Principia a fost, începând cu ora 20.00, gazda proiecţiei filmului Reţeaua.

FOTO-VIDEO: A doua zi la Dilema Veche: „Europa și ceilalți”, recital, proiecție de film și spectacole

Concertul de închidere al Festivalului „Dilema Veche” a fost susținut de Angelo Branduardi, unul dintre marii cantautori italieni de astăzi, a cărui muzică este o combinaţie ideală între cântecele vechi, tonalităţile renascentiste, baroce şi world music, sonorităţi care au rezonat pentru câteva zeci de minute în Cetatea Alba Carolina, duminică, 23 august, în prezența unui numeros public.

FOTO-VIDEO: Ultima zi a Festivalului Dilema Veche, la Alba Iulia: Concert Angelo Branduardi, dezbateri și film documentar

Expoziţia chinologică

premii 10 categorii expo chino 2015 alba iuliaAjuns la a VI-a ediție, evenimentul organizat de Asociația Chinologică Alba alături de Primăria municipiului Alba Iulia a oferit șansa proprietarilor de câini de rasă, de orice dimensiune și de orice vârstă, să-și evalueze cei mai buni prieteni și să se distreze într-o atmosferă inedită, în Cealaltă Capitală.

În afara handler-ilor, la Alba Iulia au fost prezenți retaileri importanți din industria animalelor de companie, arbitri internaționali și reprezentanți ai asociațiilor chinologice din România și Europa.

Expoziția chinologică de la Alba Iulia este singura din România aflată Sub Înalt Patronaj Regal prin bunăvoința Alteței Sale Regale Principesa Maria a României și a fost cu intrare gratuită pentru public.

Evenimentul a inclus și un târg de adopții pentru căței metiși.

Vezi FOTO: Zeus, un ciobănesc mioritic românesc, vedeta expoziţiei chinologice de la Alba Iulia, Royal Crown Trophy 2015

Alba Iulia Music and Film Festival
concert vama alba iulia 2015
Piaţa Cetăţii a fost din nou loc de întâlnire pentru cei care au vrut să petreacă momente de calitate în Cealaltă Capitală. Au venit, cu mic, cu mare, ca să-i asculte şi să-i vadă pe artiştii care au urcat pe scenă.

Pe lângă numeroasele filme pe care le-au vizonat, albaiulienii au avut parte și de un maraton de concerte. Au urcat pe scenă Vizi Imre, Mircea Baniciu & Band, VAMA, Jazú, Trei Parale și Noua Orchestră Transilvană.

FOTO-VIDEO: Prima seară la Alba Iulia Music & Film Festival în Cetatea Alba Carolina. Mircea Baniciu, Vizi Imre şi Transylvania Dragon

FOTO-VIDEO: Ultima seară la Alba Iulia Music & Film Festival 2015. Concertul VAMA şi filmul „Live” cu Tudor Chirilă în Cetatea Alba Carolina

„Mamut Bike Race”

skirt bike biciclete mamutSâmbătă, 12 septembrie, încă de la primele ore ale dimineții, pasionații de ciclism, sportivii amatori și iubitorii de natură s-au prezentat la competiția din categoria cross-country „Mamut Bike Race”, desfășurată la Alba Iulia. Concursul pe bicicletă a cuprins un traseu de 27 de kilometri pe pista de biciclete și pe dealul Mamut. Cei 115 concurenți au luat startul la ora 11.00, iar primul care a reușit să termine traseul a fost Ferencz Ilyes într-un timp de o oră, 16 minute și 18 secunde. Cei mai buni sportivi au câștigat premii în bani, diplome, medalii și diferite produse.

Concursul s-a desfășurat pe un singur traseu, considerat de dificultate medie, pentru bicicliști amatori suficient de bine pregătiți în abordarea traseelor de acest tip. Lungimea traseului de concurs a fost de aproximativ 27.7 km, iar diferența de nivel pozitivă de maximum 900 m.

FOTO-VIDEO: Peste 100 de cicliști au luat startul în concursul „Mamut Bike Race”, la Alba Iulia. CÂȘTIGĂTORII

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

MaitreyiPentru al zecelea an consecutiv, Alba Iulia s-a  transformat în „tărâm de basm”, la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Anul acesta am avut ocazia să îi vedem pe scenă pe actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoș, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea, dar și mulți alții, în reprezentaţii de excepţie, prezentate de teatre cunoscute din ţară, dar şi trupe de peste hotare.

Începutul de toamnă ne aduce la Alba Iulia o ediție aniversară a Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Edița a X-a a evenimentului s-a desfăşurat în perioada 5-11 octombrie.

FOTO-VIDEO: Festivalul de Teatru „POVEŞTI”: Scriitorul francez Pascal Bruckner nu a mai ajuns la Alba Iulia. Programul NU SE SCHIMBĂ

FOTO-VIDEO: Decor de basm, emoție și actori consacrați. „Paradoxul Iubirii” la Castelul din Sâncrai, în prima zi a Festivalului de Teatru

FOTO-VIDEO: „Povești” cu tâlc, lansare de carte și aromă de cafea. Cum a început a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Alba Iulia

FOTO: Seară dedicată bunei dispoziții la Festivalul de Teatru de la Alba Iulia. „Caramitru-Mălăele, câte-n lună și în stele” s-a jucat cu casa închisă

Ziua Încoronării: 15 octombrie

principesa mariaAlba Iulia a sărbătorit în 15 octombrie, 93 de ani de la Încoronarea Regilor României, Ferdinand și Maria. La programul pregătit de autoritățile locale participă ASR Principesa Maria a României. Manifestările au început la primele ore ale dimineții cu inaugurarea Centrului de resurse Academia Doamnelor, iar mai apoi au continuat, de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, unde ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a oficiat slujba de Te-Deum.

FOTO-VIDEO: Sărbătoarea Încoronării la Alba Iulia, în prezența ASR Principesa Maria a României. Slujba de Te-Deum și manifestări programate

 

Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”


folk
Tinerii interpreți au avut din nou șansa de a străluci pe scenă la cea de-a XI-a ediție a Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Prima întâlnire a din cadrul evenimentului a fost la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Organizatorii festivalului, o parte din juriu dar și invitați, precum Florin Săsărman și Mircea Bodolan, le-au povestit elevilor despre experiențele și întâlnirile lor cu muzica folk. Au urmat apoi două seri de recital cu 10 concurenți.

FOTO-VIDEO: Festivalul de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a debutat la Alba Iulia. Întâlnire între artiști și elevii de la Colegiul Național „Horea, Cloşca şi Crişan”

FOTO-VIDEO: Festivalul de Muzică Folk „Ziua de Mâine” Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii. Paul Tihan, cel mai bun interpret din acest an

1 DECEMBRIE: Festival de România

oameni, 1 decembrieAlba Iulia a intrat în atmosfera de sărbătoare de 1 Decembrie, Ziua Naţională. Programul din acest an a cuprins momente solemne, parada portului popular, paradă militară, spectacol de muzică populară şi concerte Tudor Gheorghe şi Voltaj, dar şi târgul meşterilor populari. Majoritatea evenimentelor au fost organizate pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina.

În cadrul programului Festival de România de la Alba Iulia, la Catedrala Romano-catolică „Sfântul Mihail” s-a desfăşurat un concert prezentat de Corala „Armonia” din Baia Mare. Şi acest eveniment a adunat sute de persoane care au ascultat cu admiraţie interpretarea corului.

Concertul a început luni seara, după ora 18.00 şi a cuprins piese religioase, ce au întregit semnificaţiile sărbătorii Sfântului Andrei şi perioadei Crăciunului, care se apropie. Un concert extraordinar a adus bucurie în sufletele celor prezenţi, care au putut asculta şi de această dată o interpretare deosebită de muzică de calitate, în catedrala romano-catolică.

FOTO-VIDEO: Concert Corala „Armonia” la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia, în cadrul programului Festival de România

FOTO-VIDEO: CONCERT Voltaj şi spectacol cu lasere, la finalul Zilei Naţionale, în cadrul programului Festival de România 2015

Sărbătorile de iarnă

gasca zurliPeste 1.500 de albaiulieni s-au aflat în seara de luni, 21 decembrie, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a sărbători „Crăciunul din 21”. Cei mici au cântat și au dansat alături de Gașca Zurli, după care s-au întâlnit cu Moș Crăciun. Acesta, împreună cu ajutoarele sale, au împărțit peste 1.000 de cadouri copiilor prezenți. Începând cu ora 20.00, adulții au putut asculta un concert al trupei Hara.

FOTO-VIDEO: Albaiulienii au sărbătorit „Crăciunul din 21”, în Piața Cetății. Cadouri de la Moș Crăciun, spectacol cu Gașca Zurli și concert Hara

 

Evenimentele anului 2015 se încheie cu spectacol de artificii şi cadouri pentru albaiulieni şi turişti, în Piaţa Cetăţii, de Revelion 2016.

Citeşte REVELION 2016 în PIAȚA CETĂȚII din Alba Iulia: Spectacol de artificii și calendare, cadou pentru albaiulieni şi turişti

Vezi şi CALENDARUL EVENIMENTELOR la ALBA IULIA în 2015. Spectacole şi festivaluri organizate de primărie pentru albaiulieni şi turiştiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Horatiu

    vineri, 01.01.2016 at 11:57

    Pacat ca uitati mereu de Alba Iulia City Race, o competitie de alergat apreciata de toti alergatorii din Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate